Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nauja laida „Didžioji Lietuva“ padės atsakyti į daugelį su Lietuvos istorija susijusių klausimų

Ar mes, lietuviai, žinome, iš kur atėjome, kaip kalbėjo, atrodė ir kur gyveno mūsų protėviai? Kas buvo mūsų priešai ir kas yra kraujo giminės? Tik nedaugelis žino, jog prieš du tūkstančius metų didžiulė Maskvos sritis kalbėjo... lietuviškai. Mūsų protėviai bendravo su finougrais ir neturėjo jokių santykių su slavais.
LRT
LRT / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Apie tai pasakoja 4 dalių ciklas „Didžioji Lietuva. Lietuvių kalbos istorija“. Pirmoji dalis – jau šį sekmadienį, gruodžio 15 d. 9.45 val., per televizijos kanalą „LRT Kultūra“. Laidos vedėjas aktorius Rimantas Bagdzevičius. Pateikiamas laidos anonsas:

VIDEO: „Didžioji Lietuva“. Lietuvių kalbos istorija (laidos anonsas)

Ar ukrainiečiai ir lietuviai girdėjo, jog prieš daugiau nei tūkstantį metų Šiaurės Ukraina, Dnepro aukštupys kalbėjo baltiškai? Rusų mokslininkai surinko neginčijamų įrodymų, šimtus lietuviškų upių, ežerų ir upelių pavadinimų, kuriuos ten paliko mūsų protėviai.

Ar girdėjome apie naujas hipotezes, jog Vakarų baltai galėjo dalyvauti gotų žygyje prieš Romą ir nugalėti nenugalima laikytą imperiją? Iš kur šios naujos, daugeliui Lietuvos žiūrovų netikėtos žinios? Tai naujausi mokslininkų – genetikų, archeologų, lingvistų – tyrimų rezultatai.

Jei istorikai šiandien nesutaria dėl Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės sienų ar miestų priklausomybės, tai lietuvių kalbos tyrinėjimai mums piešia labai aiškias ribas, kur gyveno žmonės, kalbantys baltiškai. Nuo Uralo kalnų iki Berlyno. Nuo Baltijos iki Pietų Ukrainos.

Kokios aplinkybės leido išlikti mūsų kalbai? Kodėl slavai vadinami periferiniais baltais? Kodėl lietuvių tauta išsaugojo ryškiausią ir archaiškiausią indoeuropiečių kalbinį pavidalą? Kodėl lietuvių kalbą siūloma įtraukti į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą?

Nauja „LRT Kultūros“ laida „Didžioji Lietuva“ padės atsakyti į visus intriguojančius klausimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai