„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Romas Zakarevičius: „Viskas turi būti subalansuota“

Vienas garsiausių virtuvės specialistų Lietuvoje, prašmatnios prancūziškos maisto stilistikos žinovas Romas Zakarevičius nuo ankstyvo pavasario iki vėlyvo rudens mina lysves ir puoselėja augalėlius. Ką jis augina? Kas bendra tarp tviskančios restoraninės prabangos ir žemės ūkio?
Romas Zakarevičius
Romas Zakarevičius / LRT nuotr.

LRT laidai „Stilius“ Romas Zakarevičius pasakoja, kad daržų pradžia tikrai buvusi ne iš „mandrumo“. „Kai sovietmečiu leido atidaryti kooperatyvą, reikalavimas buvo turėti savo ūkį ir nieko nepirkti iš valstybės. Tada ir įsigijom sodo sklypelį ir viską ėmėm auginti patys. Paskui atsirado prestižas. O dabartinė prancūzų virtuvės mada yra tokia, kad geras restoranas turi savo mažą ūkį. Ir aplink Paryžių sparčiai populiarėja maži restoranai, į kuriuos žmonės vakarieniauti važiuoja ir 100 km“, – pasakoja prestižinės „Stiklių“ virtuvės idėjų generatorius.

Savo restorano virtuvėje Romas Zakarevičius turi nemažai paslapčių. Apie kai kurias prasitaria. Ir sunkumų neglaisto. Ko reikia, kad išlaikytum gerą vardą ir aukštą lygį? „Skaudus reikalas, nes Lietuvoje sanitarinės tarnybos draudžia įsigyti produktus turguje, nes nėra garantijos ir dokumentų“, – neslepia pašnekovas, ieškantis produktų net Prancūzijoje. Sako esąs konsultuojamas tikros prancūzų virtuvės šefo, nes mados šioje srityje kinta labai sparčiai.

LRT nuotr./Romas Zakarevičius
LRT nuotr./Romas Zakarevičius

Tad kokia yra šiemetinė valgių mada? „Šiemet patiekalai serviruojami ypatingai: maisto nedaug, didelė reikšmė teikiama dekoro elementams, padažas patiekiamas neįprastomis formomis“, – pasakoja R. Zakarevičius. Pasak jo, svarbus ne tik patiekalo kokybės ir kainos santykis. Jau nieko nebestebina, jog apsilankę užsieniečiai nesidrovi ir lėkštes pakiloti, pažiūrėti, kokio jos porceliano ir kas jas pagamino.

Virtuvės kultūra – subtilus dalykas, kuriame pinasi skonio, profesionalumo ir talento kategorijos. Prezidentiniai priėmimai, aukšto rango užsienio svečių padėkos įprastos žinomo restorano vadovui. Visgi jis tikina kaskart atrandąs naujų dalykų, kurių verta mokytis. Nesena jo kelionė į Indiją padiktavo ypatingą salotų receptą, kuriuo Romas Zakarevičius pasidalins „Stiliaus“ laidoje.

LRT nuotr./Romas Zakarevičius
LRT nuotr./Romas Zakarevičius

Tačiau ar yra auksinis maisto balansas, ar tai, kas skanu, gali būti sveika? O stebinti tai, kas paprasta? Klausimas Romo Zakarevičiaus nė kiek neglumina, jis pripažįsta, jog prancūziškos virtuvės subtilumais kasdien gyventi neįmanoma. Neslepia namuose pasirenkantis gerokai paprastesnius valgius.

„Baikit juokus, vien sveikai maitintis... nuo to gali išprotėti“, – juokiasi R.Zakarevičius. Ko savo namų virtuvėje nevengia Gurmanų gildijos Lietuvos skyriaus prezidentas? Ir kodėl jis tik šypsosi kalbėdamas apie Lietuvoje atsirandančius itališkos, ispaniškos ir kitų virtuvių restoranus?

Atviras pokalbis apie maistą ir virtuvę – šį sekmadienį, balandžio 13d. 17.35 val. LRT televizijos laidoje „Stilius“ su Violeta Baubliene.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs