Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Euroviziją“ laimėję italai: nuo svajonės vidurinėje iki sėkmės „X faktoriuje“

2021-ųjų „Eurovizijos“ finalas pasibaigė taip pat ryškiai kaip ir prasidėjo – paskelbus Italijos rokerius „Måneskin“ konkurso laimėtojais. Panašu, kad itin charizmatiškus, jaunus ir savęs nebijančius parodyti atlikėjus Europa pamilo akimirksniu. Visgi mažai kas žino, kokia yra tikroji grupės istorija ir kas slepiasi už jų lengvabūdiškumo. Tad 15min kviečia susipažinti su naujaisiais 65-ojo „Eurovizijos“ konkurso nugalėtojais.
Italijos grupė „Måneskin“
Italijos grupė „Måneskin“ / EBU /ANDRES PUTTING nuotr.

Svajojo tapti rokeriais nuo vidurinės mokyklos

„Aš esu Damiano, o kai užaugsiu, noriu būti roko žvaigždė“, – taip pradinės mokyklos sąsiuvinyje yra kartą rašęs grupės pagrindinis vokalistas Damianas David. Įdomus faktas tas, kad vaikinas žodyje „rock“ pamiršo raidę „k“.

Ir iš tiesų jis tapo rokeriu, nes po kelerių metų Italijoje esančioje „Ariston“ scenoje uždainavo pirmąsias šio muzikos stiliaus natas, nepamiršdamas ir savo išskirtinio įvaizdžio ir požiūrio į tam tikrus gyvenimo aspektus.

Viename socialinio tinklo įraše jo buvęs treneris Manuel Agnelli, kuris grupę globojo „X faktoriaus“ projekto metu, yra paminėjęs, kad Damiano „pretenduoja į savo muzikinę ir nemuzikinę asmenybę“. Ir nors projekte jie nelaimėjo pirmosios vietos, tačiau jų vardą spėjo apskrieti visa Italija, o gerbėjų būrys darėsi vis didesnis.

„Jauni, gražūs, talentingi ir niūrus“, – taip grupę „Måneskin“ apibūdina italai. Bet ar jie iš tiesų tokie yra? Tuoj įsitikinsite patys.

Damiano David, Viktorija De Angelis, Thomas Raggi ir Ethanas Torchio yra dvidešimtmečiai, turintys pašaukimą rokui ir panašu, kad jau yra gimę scenoje. Jų istorija prasidėjo dar 2015 m. Iš pradžių vidurinėje mokykloje susitiko Viktorija su Thomas, o vėliau prie jų prisijungė Damiano su Ethanu. Ketveriukė kartu pradėjo groti ir nusprendė įkurti grupę pavadinimu „Måneskin“. Pasirodo, danų kalba šis žodis reiškia „mėnesiena“.

Grupė žaibišku greičiu išpopuliarėjo nuo Romos priemiesčio klubų iki tiesioginių pasirodymų žymiojoje Via del Corso gatvėje bei sužibėjimo 2017-ųjų „X faktoriuje“. Atrodytų, kad tai buvo tik trumpas muzikos šuolis link sėkmingos karjeros, tačiau ir to užteko, kad grupės nariai užkariautų paauglių gerbėjų širdis. Tad su muzikos kompanija „Sky“ narių karjera įgavo tik pagreitį.

Ir, beje, jūsų neturėtų stebinti, kodėl jie taip greit tapo populiariais. Panašu, kad grupės koncertuose skambėdavo ne tik jų kūriniai, bet ir žinomų pasaulio atlikėjų hitai. Žinote „The Killers“? Tai taip, jų dainas grupė „Måneskin“ mėgdavo priminti per savo koncertus.

Bilietai šluojami kosminiu greičiu

Rokeriais save deklaruojantys „Måneskin“ išvyko į pirmąsias gastroles, kur bilietai buvo išperkami akimirksniu. Vėliau grupė išleido trumpą albumą „Il Ballo della Vita“. Viename iš albumų persipina skirtingi vokalo tembrai – čia galima išgirsti ir roką, ir popsą, ir elektro skambesius.

Kiekvienos dainos pasakojimų centre yra moteris vardu Marlena, kuri pagal grupės narius atstovauja ne tik grožį, bet ir pasirinkimo laisvę, požiūrį, stilių, apie kurį ir nori pasisakyti keturi rokeriai.

EBU /ANDRES PUTTING nuotr./Italijos roko grupė „Måneskin“
EBU /ANDRES PUTTING nuotr./Italijos roko grupė „Måneskin“

Ir iki šiol kiekviena jų daina užima topų viršūnes, kiekvienas koncertas neįtikėtinu greičiu. Bet nėra čia ko stebėtis, grupė išpopuliarėjo ne tik dėl „X faktoriaus“, bet ir Italijoje populiaraus muzikos festivalio „Sanremo“, kuriame užėmė pirmąją vietą.

TAIP PAT SKAITYKITE: Lietuvos komisija daugiausia taškų „Eurovizijoje“ skyrė Ukrainai

TAIP PAT SKAITYKITE: „The Roop“ pasirodymas „Eurovizijos“ feisbuke pasirodė gerokai pavėluotai: gerbėjai pasipiktino

Ar „Måneskin“ kopijuoja žymiąsias visų laikų roko grupes?

Vis tik nepamirškime ir to, kad jei yra daug juos dievinančių gerbėjų, tai yra vienodai tiek pat, kurie jų nemėgsta. Kai kurie grupės narius lygina su tokiomis grupėmis kaip „Greta Van Fleet“, „Gentle Giant“ ar 2010-ųjų „Led Zeppelin“ ir „Fleetwood Mac“. O yra ir tokių, kurie drąsiai jų kuriamą muziką vadina „didžiuoju rokenrolo sukčiavimu, gimusiu Italijoje“.

Vis tik į šią kritiką „Måneskin“ grupės nariai greitai sureagavo ir paaiškino, kokią muziką jie iš tiesų kuria.

„Mūsų muzikos kūrimo būdas susijęs su septintuoju dešimtmečiu, o šį tipą grąžiname į 2000-uosius. Išvaizda įkvėpta „Rolling Stones“ ir „the Doors“, tik norint paminėti keletą nedidelių pavadinimų. Į „X faktoriaus“ sceną atvykome su stigma, kad esame nemalonūs ir arogantiški. Iš dalies tai tiesa.

Mes esame „coatti“ ta prasme, kad nieko nebijome, net jei esame jauni. Nebijome susidurti su žmogumi, kuris yra daug vyresnis už mus. Mes esame visiškai normalūs paaugliai, manantys, kad mūsų pačių gyvenimas yra per mažas“, – sulaukę kaltinimų sukčiaujant kalbėjo grupės nariai.

EBU /ANDRES PUTTING nuotr./Italijos roko grupė „Måneskin“
EBU /ANDRES PUTTING nuotr./Italijos roko grupė „Måneskin“

Ryškus įvaizdis: nuo juodai lakuotų nagų iki padūmavusio makiažo

Negana to, rokerių akcentu tapo ir jų ryškus įvaizdis – juodai nulakuoti nagai ir aplink akis nupiešti šešėliai, tinklinės pėdkelnės, odinės kelnės ir Damiano lateksiniai batai. Būtent ši apranga užveda ne vietą jų gerbėją. Žinoma, kai kuriuos šis įvaizdis gali šokiruoti, tačiau išgirdus pirmuosius kūrinių žodžius, net ir droviausi pasikeičia.

O visą įvaizdį įkvėpė septintasis dešimtmetis, kurį sukūrė grupė stilistas Nick Cerioni. Apibūdinama, kad jų stiliaus pagrindą sudaro barokas ir senovinio rokenrolo klišės. Tad jei išvydote Jimmy Page'o, Davido Bowie, Micko Jaggerio ar Iggy Popo stiliaus detalių, tai visai nesuklydote – būtent į tai stilistas ir rėmėsi.

EBU /ANDRES PUTTING nuotr./Italijos roko grupė „Måneskin“
EBU /ANDRES PUTTING nuotr./Italijos roko grupė „Måneskin“

Beje, prireikė ir kitų detalių – odinių kelnių, aukso, sidabro, gyvūnų atspaudų, latekso, kailinių ir dar daug to laikotarpio stiliaus sprendimų. Ir nė vienas grupės narys neturi problemų dėvint moteriškus drabužius. Jie pasirinko tokį stilių, kuris neišreiškia vienos ar kitos lyties. Tai sklandus, laisvas, sugadinantis lyčių stereotipus ir į roko pasaulį žengiantis stilius, kuris atpasakotas populiariame filme „Velvet Goldmine“.

Vienintelis iš grupės savo ilgais plaukais išsiskiria tik būgnininkas Ethanas, kuris gerbėjams labiau primena ne italą, o amerikietį. O tuo metu Damiano save drąsiai apibūdina kaip „mados čigoną“.

Tad kokia dabar bus grupės „Måneskin“ ateitis? 2021-ųjų „Eurovizijos“ laimėjimas, išleisti singlai „Vent'anni“ ir „Zitti e buoni“, naujas albumas. Panašu, kad roko pasaulis įgijo naują narį, kuris gali pasiekti ne tik Europos, bet ir viso pasaulio muzikos gerbėjus.

TAIP PAT SKAITYKITE: „The Roop“ įspūdžiai po finalo: jaučiasi puikiai, prabilo apie italus supantį skandalą

TAIP PAT SKAITYKITE: „Eurovizijos“ laimėtojais tapę rokeriai dėkojo gerbėjams ir neigė vartoję narkotikus

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas