Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Oficialu: 2023-iųjų „Eurovizija“ Ukrainoje nevyks, prasideda derybos su kita šalimi

Šių metų „Eurovizijoje“ triumfavusi ukrainiečių grupė „Kalush Orchestra“ pelnė šaliai teisę surengti kitų metų konkursą. Vis dėlto penktadienį Europos transliuotojų sąjunga (EBU) paskelbė, kad 2023-iųjų „Eurovizija“ Ukrainoje nevyks. Teigiama, kad ją bus siūloma rengti Jungtinei Karalystei, kurios atstovas šiemet konkurse liko antras.
„Kalush Orchestra“
„Kalush Orchestra“ / „Scanpix“ nuotr.

Ši žinia paskelbta penktadienį, ji išplatinta ir socialiniuose tinkluose. Anot EBU, sprendimas, kad kitų metų konkursas negali vykti Ukrainoje, priimtas išanalizavus esamas aplinkybes dėl Rusijos sukelto karo.

„Gegužės mėnesį Ukrainai laimėjus „Eurovizijos“ dainų konkursą, EBU nagrinėjo galimybes surengti kitų metų konkursą bendradarbiaujant su Ukrainos visuomeniniu transliuotoju UA:PBC, kuris jau organizavo renginį 2017 ir 2005 m.

Jau nusistovėjo tradicija, kad kitais metais „Eurovizijos“ dainų konkursą rengia šiųmetis nugalėtojas, jei laikomasi tam tikrų kriterijų, įskaitant galimybę suorganizuoti renginį ir visų suinteresuotųjų šalių, tarp jų visuomenės, saugumo užtikrinimą.

Atsižvelgdama į karą, vykstantį dėl Rusijos invazijos į šių metų nugalėtojos šalį, EBU skyrė laiko visapusiškam įvertinimui ir galimybių studijai, kurią kartu su UA:PBC ir trečiųjų šalių specialistais atliko ir saugos bei saugumo klausimais.

Atlikusi objektyvią analizę, ESC valdančioji valdyba – Referencinė grupė – su dideliu apgailestavimu padarė išvadą, kad, atsižvelgiant į dabartines aplinkybes, UA:PBC negali užtikrinti saugumo ir veiklos garantijų, būtinų transliuotojui, kad jis galėtų rengti, organizuoti ir prodiusuoti „Eurovizijos“ dainų konkursą pagal ESC taisykles“, – skelbiama pareiškime.

EBU taip pat padėkojo „liūdesį ir nusivylimą“ išreiškusiam Ukrainos visuomeniniam transliuotojui už „nuoširdų darbą“ ieškant galimybių surengti konkursą.

Toliau pareiškime atskleidžiama, kad EBU dabar „pradės diskusijas su BBC“ dėl 2023 m. renginio organizavimo, nes Jungtinės Karalystės atstovas Samas Ryderis šiemet užėmė antrąją vietą.

Nepaisant to, EBU teigė, kad stengsis, jog „Ukrainos pergalė atsispindėtų kitų metų transliacijose. „Tai bus mūsų prioritetas diskusijose su būsimais konkurso šeimininkais“, – pareiškimą užbaigė jie.

Tuo metu BBC išplatino pranešimą, kuriame nurodė, kad diskusijos dėl galimo „Eurovizijos“ rengimo Jungtinėje Karalystėje dar tik prasidės.

„Mes susipažinome su EBU pranešimu. Akivaizdu, kad tokių aplinkybių niekas nenorėtų.

Po jų sprendimo, žinoma, aptarsime, ar BBC rengs „Eurovizijos“ dainų konkursą“, – skelbė britų transliuotojas.

15min primena, kad „Kalush Orchestra“ su daina „Stefania“ tapus 2022-ųjų „Eurovizijos“ laimėtojais, tiek grupė, tiek prezidentas Volodymyras Zelenskis vylėsi, kad kitų metų konkursas galės vykti Ukrainoje.

„Mūsų drąsa daro įspūdį pasauliui, mūsų muzika užkariauja Europą!

Kitais metais Ukrainoje vyks „Eurovizija“!

Trečią kartą mūsų istorijoje. Ir tikiu – ne paskutinį.

Padarysime viską, kas įmanoma, kad vieną dieną „Eurovizijos“ dalyvius ir svečius priimtume Ukrainos mieste Mariupolyje.

Laisvas, ramus, atstatytas!

Ačiū už pergalę „Kalush Orchestra“ ir visiems, kurie už mus balsavo!

Manau, kad mūsų pergalingas akordas kovoje su priešu – jau netoli.

Šlovė Ukrainai!“ – iškart po ukrainiečių pergalės socialiniuose tinkluose rašė V.Zelenskis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas