Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

18 vasarų Labanoro girioje: Jurga Anusauskienė įsimylėjo žvaigždėtą dangų

Ar dažnai pakeliate akis į žvaigždėtą dangų? Galbūt tik tada, kai sužinote, kad vyks intensyvus meteoritų lietus, o gal kankinami nemigos. Fotografė Jurga Anusauskienė (47) naktimis į dangų nukreipia ne tik akis, bet ir fotoobjektyvą, taip įamžindama kerinčius reginius dangaus skliaute.
Jurgos Anusauskienės įamžintas žvaigždėtas rugpjūčio dangus
Jurgos Anusauskienės įamžintas žvaigždėtas rugpjūčio dangus / Asmeninio albumo nuotr.

Žvaigždėtas naktinis dangus gražiausiai atsiskleidžia vasarą, tad vieną rugpjūčio savaitgalį J.Anusauskienė svečiavosi sodyboje ir nepraleido progos išvysti užburiančio reginio – krentančių žvaigždžių. Nors ir neturėjo su savimi fotoaparato stovo, kuris yra būtinas fotografuojant tamsoje su ilgu išlaikymu, ji įamžino žadą atimančias akimirkas.

„Kai visi sumigo, aš kaip vaiduoklis, bėgiojau po pievą su nedideliu staliuku. Ant jo pasidėdavau fotoaparatą, mat jis turi būti stabilus. Fotografuojant reikia atidaryti diafragmą ir apie 30 sekundžių yra daroma viena nuotrauka“, – 15min pasakojo apie aktinius nuotykius fotografė. Fiksuojant šiuo režimu rankose tiek laiko stabiliai išlaikyti kamerą yra neįmanoma, mažiausias virptelėjimas viską sugadintų.

Asmeninio albumo nuotr./Jurga Anusauskienė įamžino naktinį dangų
Asmeninio albumo nuotr./Jurga Anusauskienė įamžino naktinį dangų

Naktis, kai išėjo įamžinti krentančių žvaigždžių, J.Anusauskienei priminė vaikystę. „Apėmė labai geras jausmas. Prisiminiau mielus dalykus, kai jausdavausi labai svarbi, nes mama prikeldavo mus su sesute naktį ir visada išvesdavo pasižiūrėti to grožio. Žvaigždžių kritimo ir pačių žvaigždžių. Patys šilčiausi prisiminimai“, – nostalgiškai kalbėjo J.Anusauskienė, kuri 18 savo vasarų praleido Labanoro girioje.

Krintant žvaigždėms yra įprasta sugalvoti ir norą. Tai darydavo ir fotomenininkė. Tiesa, dabar jau ji nebeprisimena, kokie tie norai buvo. „Turiu norų ir svajonių ir dabar, bet esu labiau linkusi manyti, kad jie išsipildo, kai tu kryptingai to sieki, negu tiesiog tikiesi kaip loterijoje ištraukti laimingą bilietą“, – juokdamasi kalbėjo J.Anusauskienė.

Asmeninio albumo nuotr./Jurga Anusauskienė įamžino naktinį dangų
Asmeninio albumo nuotr./Jurga Anusauskienė įamžino naktinį dangų

Fotomenininkė pasakojo, kad naktinį dangų ji stebi ne tik Lietuvoje. Nemažai keliaujanti moteris turi galimybę naktinius dangaus kūnus išvysti ir virš vandenyno. „Tai nėra tik rugpjūčio tradicija. Manau, kad jei dažniau pakeltume galvas į viršų, būtume pozityvesni. Į žvaigždes ir į dangų turime žiūrėti visada, kai turime tokią galimybę, o jų turime tikrai pakankamai. Jas tik reikia išnaudoti“, – 15min sakė ji.

Įsimintiniausiu žvaigždžių stebėjimu J.Anusauskienė vadina apsilankymą Molėtų observatorijoje. „Tai vyko žiemą. Pirmą kartą buvau observatorijoje, todėl didelį įspūdį paliko viskas: ir profesionalų komentarai, ir pats matymas, ir galimybė iš arti jas pasižiūrėti“, – prisiminė fotografė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas