Į apdovanojimų ceremoniją be vakaro laureatų atvyko gausybė svečių, tarp kurių – Juozas Statkevičius, Nida Degutienė, Aistė Paškevičiūtė, Jonas Jonušas ir Julija Dailidėnaitė, Dalia Ibelhauptaitė, Saugirdas Vaitulionis, Daiva Žeimytė, Rimvydas Širvinskas-Makalius, Justas ir Akvilė Čekuoliai bei daugelis kitų.
TAIP PAT SKAITYKITE: Paskelbtas geriausių Lietuvos restoranų reitingas: kas triumfavo šiemet?
15min pasiteiravo vakaro svečių, ar mėgsta lankytis restoranuose ir kiek reikia pakloti už tikrą malonumą gomuriui – tobulą vakarienę.
Su verslo partneriu Vygerdu Joniku į renginį atvykusi Aistė Paškevičiūtė teigė, kad gimus sūnui restoranus teko iškeisti į gaminimą namuose.
„Buvo periodas, kai labai daug vaikščiodavau į restoranus ir kavines. Kadangi dvejus metus auginu vaiką, tai mano restoranas yra mano virtuvė, todėl neturiu laiko kažkur išeiti. Dabar į restoranus užsuku iš verslo intereso pusės, o ne asmeninės“, – pasakojo A.Paškevičiūtė.
Aistę stebina didelės kainos Lietuvoje. Ir ne tik restoranuose. „Žiūrint į mūsų gyvenimą, man susidaro įspūdis, kad rinkoje sukasi daug daugiau pinigų nei buvo prieš tai ir man vienintelis klausimas kyla, iš kur tie pinigai atsiranda?“, – sakė A.Paškevičiūtė.
„30 geriausių restoranų“ apdovanojimų renginį vedęs virtuvės šefas Jonas Jonušas restoranuose lankosi rečiau, tačiau atvykęs pavakarieniauti, iš kitų šefų stengiasi pasisemti kuo daugiau žinių.
TAIP PAT SKAITYKITE: Su Julija Dailidėnaite viešumoje vis dažniau pasirodantis Jonas Jonušas: „Mes tik pradėjome bendrauti“
„Lankytis restoranuose yra įdomu, nes tuomet pamatai, kaip viską daro kiti. Kai tu pats gamini, labai sunku būti nustebintam, bet šefas ne savo restorane žiūri kitų dalykų, pavyzdžiui, koks patiekalo pateikimas, iš kur jie gavo gerų padavėjų, kodėl pas juos atrodo patiekalas taip ir ne kitaip“, – sakė J.Jonušas.
Jis pripažino, kad restoranuose norėtų lankytis dažniau, tačiau kainos yra ypač didelės.
„Į restoranus einu rečiau nei norėčiau, nes sau negaliu to leisti. Viskas labai pabrango. Tačiau galima labai skaniai pavalgyti dienos pietų gerame restorane už 5-6 eurus. Aš sugebu ir vakare skaniai pavalgyti už 6 eurus, bet Vilniuje be 15-20 eurų tikrai normaliai nepavalgysi, o jei dar vyno nori išgerti, tai dar 20 eurų išleisi“, – kalbėjo J.Jonušas.
Dizaineris Juozas Statkevičius teigė, kad restoranuose vertina paprastą bei kokybišką maistą.
„Mėgstu tuos restoranus, kurie yra apie maistą, o ne apie nesąmones. Mačiau daug restoranų ir Paryžiuje, ir Niujorke, variantų yra milijonai. Žmonės svaigsta dėl visų estetikų, molekulinių virtuvių ir žiūri, kokiu milimetru uždėtas morkytės gabalėlis ar krapelis – nuo to man kartais bloga. Kai valgai kepsnį Paryžiuje, tu žinai, kad prieš 20 metų buvo toks pats, ir dabar yra toks pats – visada aukščiausia klasė, šviežia ir nėra jokių įmantrumų. Tačiau ir Lietuvoje yra puikių restoranų“, – sakė J.Statkevičius.
Nors vakarienės kainos restorane J.Statkevičius neįvardijo, jis teigė, kad gali sau leisti restoranuose lankytis pakankamai dažnai.
Kulinarinių knygų autorė Nida Degutienė teigia išbandžiusi įvairių restoranų, tačiau labiausiai mėgsta gaminti namuose.
„Kadangi aš pati mėgstu gaminti, tai eidama į restoranus prarandu progą kažką pagaminti namuose. Be abejo, vis tiek lankausi restoranuose įkvėpimo prasme ir ypač tada, kai kur nors keliauju“, – pasakojo N.Degutienė.
Nidos nuomone, vakarienė Lietuvos restoranuose kainuoja ypač daug.
„Neįsivaizduoju, kas gali sau leisti dažnai eiti į restoranus. Kiekvieną kartą gavusi sąskaitą, aš labai nustembu. Mano nuomone, mūsų ekonominiam lygiui Lietuvoje maisto kainos restoranuose yra nenormalios ir jos vis auga. Užsienio pripažintuose restoranuose yra bent jau už ką mokėti, tačiau kalba eina ne vien apie maistą. Restoranas yra kaip spektaklis – svarbi ir aplinka, ir muzika, ir kvapas, ir aptarnavimas, kuris Lietuvoje yra ypač nuvertintas“, – pasakojo N.Degutienė.
Kelionių ekspertas Rimvydas Širvinskas-Makalius pritaria N.Degutienės nuomonei – Lietuvoje yra labai brangu.
„Pastaruoju metu skiriu nemažai lėšų valgymui restoranuose. Paskutinįsyk vienam asmeniui vakarienė atsiėjo apie 40 eurų, tai mano manymu tokia suma yra didelė ir to negalėčiau sau leisti kiekvieną dieną. Paprastai išleidžiu ne daugiau 25 eurų už tikrai normalią vakarienę ir tai vis tiek yra daug.“
R.Širvinskas-Makalius teigė, kad kiekvieną šalį būtiną pažinti ir per skrandį. „Man labai patinka jūros gėrybės, todėl mėgstu Viduržemio jūros regiono virtuvę. Tačiau į restoranus vaikštau ne tik užsienyje, bet ir Lietuvoje. Gaila, kad neturiu kažkokio mėgstamo restorano, kiekvieną kartą išbandau kažką naujo. Paskutinis mano atradimas turbūt buvo augalinio maisto restoranas Gedimino prospekte“, – sakė R.Širvinskas-Makalius.
Auganti maisto kultūra Lietuvoje, vis dažniau pastebimas restoranų individualumas ir kylanti kokybė šiemet jau antrus metus iš eilės Gero maisto akademiją paskatino sudaryti 30 geriausių šalies restoranų sąrašą.
Nuo birželio 2-osios kasdien portale 15min buvo atskleidžiamas geriausių restoranų 2017 m. reitingas, o birželio 29-ąją specialiame renginyje paaiškėjo penki aukščiausiais balais šiemet įvertinti Lietuvos restoranai.
TAIP PAT SKAITYKITE: Paskelbtas geriausių Lietuvos restoranų reitingas: kas triumfavo šiemet?