Šįkart „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Skanus gyvenimas“ – jos vedėjos žinomos kulinarės, receptų knygų autorės ir tinklaraštininkės Ilonos Juciūtės susitikimas su advokate Gintare Girdzijauskiene, lydėjusia ją pačią sunkiausiu gyvenimo momentu, rašoma pranešime spaudai.
Penkiolikos metų advokatės patirtį skaičiuojanti laidos viešnia tikina, kad spontaniškų sprendimų skyrybose nėra. Pasak pašnekovės, kalbos apie skyrybas dažnai reiškia paskutinį ženklą, liudijantį, jog santykiai jau baigėsi, mat jei vienas sutuoktinis prabilo apie tokį žingsnį, tai leidžia suprasti, kad sprendimas skirtis buvo ilgai brandintas, o daugelis praktinių klausimų, tokių kaip turto padalijimas ar finansiniai klausimai – jau apgalvoti.
„Jeigu jums pasakė, kad su jumis nori skirtis, tai reiškia, kad jūs jau kažkur pavėlavote, nes dabar pastebima, kad jeigu vienas iš sutuoktinių kitam pasakė, jog nori skirtis, tai namų darbus jis jau pasidarė. Dėl turto, dėl akcijų, dėl finansų, kurie grynais pinigais laikomi namuose. Tiesiog reikia stebėti situaciją ir žiūrėt, kur eina jūsų santuoka“, – sako advokatė.
Skyrybos – tai sudėtingas procesas, kuriame svarbu tiek emocinis pasirengimas, tiek praktiniai veiksmai. Advokatė Gintarė pataria, kad prieš pradedant skyrybų procedūrą, verta iš anksto pasirūpinti asmeniniais daiktais, jeigu nesinori, kad jie taptų nesutarimų priežastimi.
„Visu pirma, jeigu turtas yra registruose, kaip nekilnojamas turtas ar transporto priemonės, net jeigu kažkas bus parduota, advokatai tikrai tą suras, bet yra momentų, kur tikrai niekas nesuras ir niekas nesužinos. Tai pavyzdžiui, jeigu moteris turi prabangių batelių kolekciją, prieš pasakant vyrui, kad ruošiasi skirtis, aš juos kažkur pasidėčiau. Lygiai tas pats su prabangiais rankinukais ar vyro atveju su laikrodžiais. Bet kokį sau svarbų ir brangų daiktą, pasiūlyčiau išsinešti iš namų prieš pasakant kitai pusei, kad skirsitės“, – atvirauja laidos pašnekovė.
Advokatė pastebi ir tai, jog auga tendencija sutuoktinių turtinius santykius reglamentuoti teisiniais dokumentais, tokiais kaip vedybinės sutartys. Tokiu būdu išlieka apsaugotas turtas tiek santuokos metu, tiek galimų skyrybų atveju.
„Su vedybine sutartimi skyrybos vyksta labai greitai, tik lieka vaikų klausimai, kurie užtrunka pakankamai ilgai, kol žmones juos išsisprendžia. Aišku, būna atvejų, kai bandoma ginčyti vedybinę sutartį, būna atvejų ir kuomet ji nuginčijama, tad tai nėra tas dokumentas, kuris niekuomet nebus nuginčytas“, – praktine patirtimi dalinasi advokatė.
Pati Gintarė neslepia esanti karjeristė ir 7 ryto jau būdama darbe, namo grįžta tik vakare, dienos eigoje surasdama laiko tik sportui arba savęs tobulinimo kursams. Tačiau jos pačios šeimai toks gyvenimo modelis nekenkia, nes apie ateities tikslus ir siekius ji su vyru sako kalbėjusi dar prieš vestuves, nors visgi, tarpusavio susitarimai tėra 50 proc. sėkmingos santuokos, mat likusieji priklauso nuo tų susitarimų laikymosi.
„Manęs kartais klientai klausia, o kaip aš sprendžiu savo asmenines problemas. Tai aš atsakau, kad neturiu asmeninių problemų, nes neturiu asmeninio gyvenimo. Visu pirma, mes, kai tuokėmės, buvome pakankamai brandūs, jog identifikuotume kas, su kuo ir kodėl. Aš įsitikinau, kad jisai yra tas žmogus, kuris man reikalingas ir mes prieš santuoką apsitarėme, kaip ta santuoka atrodys. Aš pasakiau, kad norėsiu dirbti, norėsiu daryti karjerą ir ar jis neprieštaraus. Bet tikrai esu labai jam dėkinga, nes jeigu ne jis ir jo palaikymas, aš turbūt nė pusės tiek gyvenime nebūčiau pasiekusi“, – gražius žodžius savo antrajai pusei dalina Gintarė.
Laidoje gamintos kreminė moliūgų sriubos su krevetėmis receptas
Reikės:
- 1,5 kg sviestinio moliūgo
- 1 morkos
- 1 bulvės
- 1 svogūno
- 5 česnako skiltelių
- 1 a. š. čiobrelio lapelių
- 3 v. š. alyvuogių aliejaus
- 500 ml sultinio „Beriu“
- 200 ml grietinėlės
- 200 g krevečių
- 1 a. š. „Namiko“ fermentuoto medaus gėrimo koncentrato
- Patiekimui: moliūgo sėklų, alyvuogių aliejus, čili pipiro.
Gaminimas:
Kepimo skardą išklokite kubeliais pjaustytu moliūgu, morkos griežinėliais, svogūnu ir česnaku. Sumaišykite su alyvuogių aliejumi, druska, pipirais ir čiobrelio lapeliais. Kepkite orkaitėje, įkaitintoje iki 190°C, apie 40 minučių, kol daržovės suminkštės ir lengvai apskrus. Tuo tarpu į puodą su vištienos sultiniu įpjaustykite bulvę ir virkite, kol ji suminkštės. Išvirtą bulvę ir iškeptas daržoves sudėkite į puodą, supilkite grietinėlę ir dar kartą užvirinkite. Tada viską sutrinkite trintuvu iki vientisos masės. Krevetes kelias minutes apkepkite keptuvėje su mėgstamais prieskoniais, puikiai tinka prieskonių mišinys „Beriu“. Patiekiant sriubą, užpilkite truputį alyvuogių aliejaus, „Namiko“ fermentuoto medaus gėrimo koncentrato, apibarstykite moliūgo sėklomis ir, jei norisi šiek tiek aštrumo, įdėkite smulkintą čili pipirą. Ant viršaus uždėkite apkepintas krevetes. Skanaus!
„Skanus gyvenimas“ – šeštadienį, 10 val. per „Lietuvos ryto“ televiziją.