Su A.Palšyte kalbamės apie tai, kaip kiekvienas galėtų rasti laiko sportui vasarą, apie mitybą šiltojo sezono metu ir apie stebuklingą kiaušinių naudą sveikatai.
Sportuokite lauke
Vasarą kiekvienas turime idealias sąlygas sportuoti lauke, visgi ne visi šia galimybe pasinaudoja. A.Palšytei sportas šiuo metų laiku neišvengiamas – ji dalyvauja sporto stovykloje Palangoje ir ruošiasi artėjančioms varžyboms. Tačiau, anot lengvaatletės, kiekvienas iš mūsų gali rasti laiko aktyviam laisvalaikui ir lengvai fizinei veiklai.
„Vasaros metu automobilį iškeiskite į dviratį, riedučius ar greitąjį ėjimą, leiskite laiką prie vandens telkinių plaukiodami, iš naujo atraskite bėgimą ir komandinius žaidimus – bet koks judėjimas yra sveikintinas ir reikalingas“, – sako A.Palšytė.
Sportininkė pastebi, kad dažniausiai žmonėms būna sunku prisiversti sportuoti dėl to, jog pasirenka sau nepriimtiną sporto šaką: „Ieškokite, kas jums patinka, atraskite, kokia fizinė veikla teikia džiaugsmą, į kompaniją pasikvieskite draugus ir pamatysite, kad tuomet sportuojant laikas prabėgs nepastebimai“.
Rinkitės daugiau baltyminio maisto
Natūralu, kad vasarą norisi rinktis lengviau virškinamą maistą ir į mitybą įtraukti daugiau daržovių, vaisių, uogų ir skysčių, tačiau lengvaatletė A. Palšytė primena, kad taip pat svarbu dienos racioną papildyti ir pagrindine raumenų statybine medžiaga – baltymais. Pasak jos, baltymai yra gyvybiškai svarbūs daugeliui organizmo funkcijų, tad jie būtini ne tik profesionaliai sportuojantiesiems, bet ir visiems aktyviai gyvenantiems.
„Daugiausia gyvulinės kilmės baltymų turi kiaušiniai, mėsa, žuvis ir pieno produktai, tačiau baltymų galima rasti ir augaliniuose produktuose, pavyzdžiui, ankštinėse daržovėse, avinžirniuose, pupelėse, riešutuose bei įvairiuose grūduose“, – pasakoja A.Palšytė.
Žmonėms, norintiems išlaikyti geras formas, ji rekomenduoja vartoti daugiau baltyminio maisto ir sveikųjų riebalų – riešutų, avokadų, kiaušinių – bei sumažinti angliavandenių ir cukraus kiekį dienos racione: „Padidinus baltyminio maisto kiekį, sumažės apetitas, o naudojantis šiomis gairėmis galima numesti svorio net ir tada, kai papildomai neskaičiuojamos kalorijos ir neribojamos maisto porcijos“.
Kiaušiniai niekada neatsibosta
Anot A.Palšytės, puikus baltymų šaltinis yra kiaušiniai: „Tai ypač daug naudingų medžiagų turintis produktas. Kiaušiniuose gausu aminorūgščių, sveikųjų riebalų, vitamino D, B ir A, kalio, karotinų, lecitino ir cholino. Kiaušinius reikėtų valgyti su tryniu, nes ne tik baltymuose, bet ir tryniuose gausu vertingų organizmui maistinių medžiagų“.
Pačiai Airinei kiaušiniai niekada neatsibosta: „Juos dažniausiai valgau pusryčiams, o kiaušinius ruošiu įvairiausiais būdais. Labiausiai mėgstu kaimišką kiaušinienę, populiariuosius Benedikto kiaušinius, skrebučius su avokadu ir kiaušiniu bei omleto krepšelius“.
Dar vienas kiaušinių pranašumas – prieinama kaina. Prekybos tinklas „Lidl“ sumažino vištų kiaušinių kainas: M dydžio 10 vnt. baltų kiaušinių galima įsigyti vos už 0,79 Eur, o rudų – tik už 0,89 Eur. L dydžio 10 vnt. kiaušinių dėžutė kainuoja tik 0,99 Eur, o 30 vnt. rudų M dydžio kiaušinių dėžės kaina – 2,49 Eur.
Mėgstamiausi Airinės Palšytės receptai su kiaušiniais:
Skrebučiai su avokadu ir kiaušiniu
Kai lengvaatletė A.Palšytė neturi daug laiko gaminti pusryčiams, ji renkasi greitą ir paprastą receptą – tokiam patiekalui prireiks vos keleto minučių pasiruošimo: „Patiekalas paprastas, bet tikrai ne prastas, nes aprūpins organizmą daugeliu naudingų medžiagų. Avokadas praturtins pusryčius sveikaisiais riebalais, kiaušinis – statybine raumenų medžiaga – baltymais, o pilno grūdo duona ar duona be glitimo suteiks sotumo ir energijos bei reikalingų angliavandenių“.
Ingredientai:
- 2 kiaušiniai;
- 2 riekelės pilno grūdo ar duonos be glitimo;
- 1 nedidelis avokadas;
- Šviežios prieskoninės žolelės (gražgarstės, baziliko lapeliai)
- Mėgstami prieskoniai (druska, pipirai, citrinpipiriai, provanso žolelės ar kt.)
Gaminimas:
- Uždėkite virti kiaušinius be lukšto;
- Kol kiaušiniai verda, paskrudinkite duonelę skrudintuve ar orkaitėje;
- Supjaustykite ar sutrinkite avokadą ir užtepkite ant duonelės;
- Apibarstykite avokadu užteptą duoną pasirinktais mėgstamais prieskoniais ir pagardinkite smulkintomis žolelėmis (gražgarste ir baziliko lapeliais);
- Paruoštus kiaušinius uždėkite ant avokadu užtepto skrebučio;
- Pagardinimui patiekalą apibarstykite smulkintomis šviežiomis žolelėmis (bazilikų ar petražolių lapeliais). Skanaus!
Omleto keksiukai
Kitas receptas, kuriuo dalinasi lengvaatletė, ne tik labai skanus, bet ir puikiai atrodys ant pusryčių stalo: „Šis receptas patiks visiems, mėgstantiems kiaušinienę – tai naujas ir modernus jos pateikimo būdas, kuris itin estetiškai atrodo lėkštėje. Išbandykite, kai norėsite nustebinti svečius ar šeimą“.
Ingredientai:
- 6 kiaušiniai;
- Sauja smulkintų špinatų ir bazilikų lapelių;
- ⅓ puodelio keptuvėje apkepintos karšto rūkymo šoninės (nebūtinai);
- ⅓ puodelio tarkuoto čederio sūrio (tinka ir sūris be laktozės ar kt.);
- Mėgstami prieskoniai (druska, pipirai, provanso žolelės);
- Šviežios daržovės (patiekimui).
Gaminimas:
- Į dubenį įmuškite kiaušinius ir išplakite juos su pasirinktais prieskoniais, kol viskas taps vientisa mase;
- Įdėkite špinatus, bazilikus, pakepintą šoninę (nebūtinai) ir sūrį;
- Viską gerai išmaišykite šakute;
- Paimkite keksiukų kepimo skardą, keksiukų formeles patepkite aliejumi ar sviestu ir išpilstykite paruoštą kiaušinių masę;
- Kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje ~15 minučių, kol kiaušiniai taps purūs ir iškils;
- Ištraukę iš orkaitės omletų keksiukus galite iškart dėti į lėkštes ir pabarstyti provanso žolelėmis;
- Prie patiekalo puikiai tiks mėgstamos šviežios daržovės.
Skanaus!