Šokolado kambaryje ruseno židinys, degė žvakės, ilsėjosi šuo... Tiesa, visi šie atributai – taip pat šokoladiniai. Tokiame kambaryje turi vyrauti ne aukštesnė nei 25 laipsnių temperatūra. Kitu atveju įmantrių šokolado raižinių ir formų neliks nė kvapo.
Šokolado kambario atidarymas |
Kambario bei jame stūksančių daiktų idėjos autorius, verslininkas Algimantas Jablonskas ir sumanymo išpildytoja šokolado skulptorė Elena Kliment viską nusprendė pagaminti iš trijų rūšių – baltojo, juodojo ir pieniško – šokolado. Pasak „AJ šokolado“ savininko A.Jablonsko, kūrinys, gimęs iš saldžiosios masės, gyvuoja tol, kol pagrindinė valgomoji medžiaga pabalsta. Tuomet jį, kaip ir kitus meno darbus, reikia restauruoti.
„Manau, šis kūrinys stovės apie pusę metų, o vėlau teks galvoti, ar restauruoti šokoladinį kambarį, ar kurti ką nors naujo. Mane visada žavi naujos idėjos, tad labai gali būti, kad ekspoziciją mes pakeisime“, – portalui Žmonės.lt sakė šokolado karaliumi tituluojamas verslininkas.
Šokolado kambario atidarymas |
Iš šokolado kurti įdomu, nes medžiaga yra gana lengvai valdoma, skleidžia malonų aromatą. Gaminant iš gardėsiu vadinamo produkto, svarbi jo temperatūra. Idealiausia yra kai ji siekia 35-40 laipsnių, nes šiltesnis šokoladas greitai tirpsta, praranda formą. O atvėsusi saldi masė kietėja, iš jos nebeįmanoma nieko suformuoti.
Anot šokolado karaliaus, daugelio saldžių idėjų autoriaus, panašus, tik kiek mažesnis ir paprastesnis, šokolado kambarys buvo eksponuotas Karaliaučiuje ir Vilniuje. Tačiau tuomet saldžiuoju šedevru tebuvo galima pasigrožėti maždaug dvi savaites.
Gretos Skaraitienės/Žmonės.lt nuotr./ Šokolado kambario atidarymas |
„Pirmasis mūsų šokolado kambarys buvo pastatytas „Akropolyje“ galbūt 2010-aisiais. Mes jį sukūrėme meilės dienos proga. Vos po dviejų savaičių jis buvo sugriautas ir po gabalėlį išdalintas lankytojams. Tada mūsų statinio nuotraukos nukeliavo iki pat Japonijos, o grožis nuskambėjo per visą pasaulį. Jei galima taip sakyti, tas kambarys, tebuvo kuklus mūsų bandymas. Kiek patobulintą jį nuvežėme į kaimyninę šalį. Na, o šįsyk pristatysime tikrą meno kūrinį“, – pasakojo A.Jablonskas
Lietuvoje šokoladas mene bene pirmą kartą buvo panaudotos 1995-aisiais Eglei Rakauskaitei sukūrus „Šokoladiniai nukryžiuotieji“. Ketvirtadienį pristatytą kambarį menininkė kūrė du mėnesius be pertraukos, kasdien praleisdama po 18-ka valandų.
Gretos Skaraitienės/Žmonės.lt nuotr./ Šokolado kambario atidarymas |