Andrius Užkalnis užsimojo išpopuliarinti Vilniaus žydo Sussmano Volko Niujorke sukurtą sumuštinį

Ne kartą viešai išreiškęs norą, kad Lietuva taptų panaši į Ameriką, Andrius Užkalnis, sako, galiausiai žengęs pirmąjį žingsnį to link. Pasak Andriaus, kokybiškas maistas – vienas svarbiausių dalykų gyvenime, todėl, norint ką nors keisti, pirmiausia reikia pradėti nuo skrandžio.
Andrius Užkalnis
Andrius Užkalnis / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Ketvirtadienio vakarą Vilniaus restorane „Drama Burger“ jis surengė gurmanišką vakarėlį.

„Vilniuje jau yra tai, ką į Ameriką kadaise atnešė žydai iš Rytų Europos, ir ko pasiilgo visi pasaulinio maisto mėgėjai Lietuvoje. Tai – pastrami sandwich“, – sakė A.Užkalnis kalbėdamas apie visame pasaulyje populiarų jautienos sumuštinį. Pasak jo, angliškas žodis sandwich čia minimas ne šiaip sau. „Būtent sandwichas, ne sumuštinis, taip reikia ir vadinti“, – patikino jis.

Pastramis yra sūdyta aukštos kokybės jautiena, šiek tiek padžiovinta, parūkyta, gardinta prieskoniais ir virta garuose, labai plonai supjaustyta. Tai pagrindinė skaniausio Amerikos sumuštinio – pastrami sandwicho – dalis. Jos ruošimas trunka net devynias dienas – procesas, kurio pagreitinti nėra įmanoma.

„Jautienos krūtininę marinuojame vieną savaitę. Po savaitės mėsą įtrininame tam tikrų prieskoniu mišiniu ir rūkome. Galiausiai išrūkytą mėsą verdame net dvi paras“, – pasakojo restorano virtuvės vadovas Adomas Jegnoras.

Sumuštinis formuojamas naudojant duoną ar bandelę, ant jos tepamos garstyčios, majonezas, dedami rauginti agurkėliai.

Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Renginio akimirka
Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./ Pastrami sandwichas

Šį receptą XIX amžiaus pabaigoje Niujorke sugalvojo vilnietis žydas, mėsininkas Sussmanas Volkas. Jo sukurtas sumuštinis sulaukė tokios sėkmės, kad teko uždaryti mėsos parduotuvę ir pardavinėti tik šiuos sumuštinius.

„Galima sakyti, kad šis sumuštinis yra Lietuvos dovana pasauliui. Šis sumuštinis su švelnia mėsa ir labai lietuviškais, europietiškais, rauginto agurkėlio, majonezų ir garstyčių priedais yra vienas klasikinių patiekalų, Niujorke įsitvirtinusių tada, kai miestas gyveno didžiausio savo pakilimo ir dinamizmo šimtmetį. Aš galiu pažadėti, kad jau po metų lietuviai negalės patikėti, kad jo neturėjo“, – sakė A.Užkalnis.

Ypatingą patiekalą A.Užkalnis pristatė būriui draugų ir bičiulių, tarp kurių buvo galima sutikti ne vieną visuomenei pažįstamą veikėją. Daugelis jų žavėjosi ypatingos jautienos skoniu, dalinosi savais receptais.

Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Rimas Šapauskas ir Algis Ramanauskas-Greitai
Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Rimas Šapauskas ir Algis Ramanauskas-Greitai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų