Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 04 17 /19:26

Atsisakius priimti besilaukiančią žmoną, pasipiktino renginių vedėjas: ligoninė vadina nesusipratimu

Jauna pora nusivylė Kretingos ligoninės Akušerijos ginekologijos skyriumi – vaikinas teigia, kad jo besilaukiančiai žmonai pajutus gimdymo požymius nebuvo suteikta reikalinga pagalba. Negana to, kilo ašaromis pasibaigęs konfliktas su personalu, tad galiausiai teko vykti į kitą įstaigą. Tačiau ligoninės atstovai atkerta, kad priimti moters jie tiesiog negalėjo.
Asociatyvus kadras ir Kretingos ligoninė
Asociatyvus kadras ir Kretingos ligoninė / 123RF.com ir Kretingos savivaldybės nuotr.

Kaip 15min pasakojo vaikinas (vardas ir pavardė redakcijai žinomi, bet dėl ir taip patirto streso asmuo paprašė viešai jo neįvardyti – aut. past.), jo besilaukianti žmona balandžio 16 dieną, ketvirtadienį, pajuto gimdymo požymius, pasirodė kraujas, tad nusprendė nedelsiant vykti į Kretingos ligoninę. Vis dėlto čia buvo sutikti ne taip, kaip tikėjosi.

„Penkias minutes pralaukėme prie durų, kol jas kas nors atidarys. Kai pagaliau įleido, mano žmona 20 minučių prastovėjo koridoriuje – jai neatnešė nei kėdės, nei vežimėlio, nebuvo jokios priežiūros“, – prisiminė vaikinas, pats į įstaigą neįleistas dėl karantino.

123RF.com nuotr./Nėščia moteris
123RF.com nuotr./Nėščia moteris

Tačiau labiausiai pašnekovas pasipiktinęs, kad gimdymo požymius pajutusi jo žmona norimos apžiūros minėtoje ligoninėje taip ir negavo.

„Pasitiko labai nenuoširdžiai, visiškai šaltai. Pasakė „ko čia atvažiavai, ko tau reikia, tu negimdai“. Žodžiu, iš akių nusprendė, net nepatikrino“, – istorija dalijosi renginių srityje dirbantis jaunas vyras.

Anot jo, netrukus viskas peraugo į dar rimtesnį žmonos konfliktą su ligoninės personalu, neapsieita be kalbėjimo pakeltu tonu.

„Pradėjo šaukti, įvyko ginčas, mano žmona jau krito į ašaras ir galiausiai iš principo trenkė durimis, nes tos moterys, įėjusios į savo kabinetą, kol žmona laukė koridoriuje, šnekėjo: „va, atvažiavo, ko jai čia reikia?“ – teigė vaikinas.

Jis pasakojo, kad galiausiai supratusi, kad apžiūros Kretingos ligoninėje taip ir negaus, nes buvo pasakyta, jog priimti negali, ir liepta važiuoti į Klaipėdą, žmona apsiverkusi nuskubėjo link automobilio. Pats vaikinas dar bandė aiškintis situaciją, tačiau, kaip teigia, buvo išvadintas negražiais žodžiais.

„Prie durų darbuotojoms dar sakiau – pasakykit savo vardus ir pavardes. Bet buvau pasiųstas velniop ir panašiai, net neįvardysiu tikslaus keiksmažodžio. Trenkė man durimis ir neprisistatė“, – piktinosi vaikinas.

Tiesa, 15min žiniomis, konfliktuota buvo su skyriaus vedėja.

Kretingos savivaldybės nuotr./Kretingos ligoninė
Kretingos savivaldybės nuotr./Kretingos ligoninė

Galiausiai pora nuvyko į Klaipėdos universitetinę ligoninę ir džiaugiasi, kad ten buvo nuoširdžiai pasitikta. Pašnekovo žmona buvo paguldyta į ligoninę patikrai ir šiuo metu laukia tyrimų rezultatų.

Paklaustas, kodėl, jo manymu, susiklostė tokia situacija, vaikinas teigė, kad bandė klausti paaiškinimo, tačiau iš administracijos norimų atsakymų esą nesulaukė.

„Bet mes supratome, kad apsunkinome jų dieną, gal buvo kavos pertraukėlė, o mes ne laiku atvažiavome apžiūrai, – svarstė jis. – Tačiau juk buvo aiškūs gimdymo požymiai, turėjo priimti. Kai žmona laukiasi, ji visada būna laukime ir jei koks požymis, iškart ir važiuojam.“

Vaikinas neslepia, kad ši situacija jam ir besilaukiančiai žmonai sukėlė didelį stresą. Todėl jis teigė neatmetantis galimybės kreiptis į atitinkamas institucijas, jei nesulauks atsakymo iš ligoninės vadovybės, o su ja, anot pašnekovo, susiskambinti nepavyksta.

Suteikti pagalbos esą negalėjo

Vis dėlto 15min susisiekti su Kretingos ligonine pavyko iškart. Kaip informavo vyriausiojo gydytojo pavaduotojas medicinai Aleksandras Šalavėjus, ši situacija administracijai yra žinoma.

Tačiau jis aiškino, kad moteris apžiūrėta nebuvo ne be konkrečios priežasties. Anot A.Šalavėjaus, Kretingos ligoninės Akušerijos ginekologijos skyrius teikia tik antrinio A lygio paslaugas.

„Tai reiškia, kad pagal ministro įsakymą mes galime priimti gimdymus tik nuo 37 savaičių, o šios gimdyvės nėštumas – 36 savaitės. Todėl pacientė buvo nukreipta į Klaipėdos universitetinę ligoninę, kuri yra antrinio B lygio“, – teigė A.Šalavėjus.

Vis dėlto jis pridūrė, kad jei matytųsi, jog 36-ą savaitę besilaukiančiai moteriai tikrai reikalinga skubi pagalba, ja pasirūpintų ir Kretingos ligoninė.

„Yra tam tikros gimdymo stadijos, bet šiuo atveju aiškių gimdymo požymių dar nebuvo“, – pabrėžė A.Šalavėjus.

Tiesa, ligoninės atstovas patikino, kad paprastai tokia akivaizdi priežastis, kodėl būsima mama negali būti priimama, jai yra paaiškinama, tad stebėjosi, kad šiuo atveju teigiama, jog taip padaryta nebuvo. Vis dėlto jis pabrėžė pats konflikte nedalyvavęs, tad visų smulkmenų nežino.

„Aš pirmiausia suprantu, kad būsimi tėveliai būna susijaudinę, tai gal kažkoks nesusipratimas įvyko, nes visi įsitempę, – kilusio konflikto priežastis svarstė A.Šalavėjus. – Plius dar tas koronavirusas, o kadangi Klaipėdos universitetinėje ligoninėje gydomi net trijų apskričių koronaviruso ligoniai, būna atvejų, kad žmonės tiesiog nenori važiuoti į tą ligoninę dėl šitos priežasties. Gal ir čia taip buvo?“

Pasiteiravus, ar gali būti, kad personalas su minėta paciente bendravo nemandagiai, pakeltu tonu, A.Šalavėjus patvirtino, kad jį pasiekė tokios kalbos, tad situaciją aiškinsis detaliau. Jis akcentavo, kad tokių skundų tikrai neturėtų būti.

„Aišku, medikai turi kalbėti mandagiai, suprasti pacientų būklę. Pacientai būna susijaudinę, o medikams aiškiau, nes jie turi išsilavinimą ir patirtį, bet jei žmonės išsigąsta, juos reikėtų nuraminti, paaiškinti viską suprantamais žodžiais, ramiai“, – komentavo A.Šalavėjus.

Ligoninė apsimelavo?

Vis dėlto po ligoninės atstovo komentaro vaikinas suskubo paneigti, kad jo žmona, kaip teigė administracija, laukiasi 36-ią savaitę. Anot pašnekovo, tai – melas.

„Mano žmona yra nėščia jau daugiau kaip 37 savaites, tai pagal tai jie vis dėlto privalėjo patikrinti, o dabar nori parodyti, kad mes kažko nežinojome ir nusimesti visą konfliktą“, – į ligoninės atstovo komentarą sureagavo jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas