Ji ragina per Kūčias ragauti ne modernių, bet tradicinių, senovės lietuvių patiekalų: „turime labai daug įdomių valgių, kad ir avižų kisielius – jis yra tarsi pamirštas, o anksčiau šis gardus lietuviškas valgis būtinai būdavo ant Kūčių stalo. Norėtųsi atgaivinti senąsias tradicijas“.
Žiemos švenčių tradicijoms skirta laida – paskutinė, užbaigianti dešimties kulinarinio turizmo TV laidų „Keliauk ir ragauk. Lietuva“ ciklą.
Lietuviškų Kūčių tradicijomis Beata susidomėjo, kai laidos kulinarijos ekspertė Nijolė Marcinkevičienė atskleidė jai, kiek daug įdomių patiekalų būdavo ant lietuvių stalo. Vieną tokių gardėsių – bandeles su kanapių įdaru Beata iškeps jau šį šeštadienį, kai išsiruoš į šventinę kelionę pas lietuviškąjį Senelį Kalėdą. Koks sutapimas!
Kalėdos rezidencija ir kalėdinis paštas įsikūrę Rokiškio dvaro sodyboje (krašto muziejuje), ten pat, kur vyksta tradicinių aukštaitiškų Kūčių edukacija, tad Beata ragaus ir avižų kisieliaus, ir Kūčios ir šio regiono tradicinių virtinių su baravykais.
O ar žinojote, kad būtent Rokiškyje yra vienintelė tokia Lietuvoje prakartėlių ekspozicija? „Turėjome sykį ir valgomą prakartėlę, tačiau ją suvalgė pelės“, – žinomai kulinarei pasakojo Rokiškio krašto muziejininkė Laima Klasinskienė.
Džiaugdamasi, kad norint pamatyti Kalėdų Senelį nebūtina vykti į Laplandiją, Beata atranda itin žiemišką ir įdomų maršrutą. Pirmiausiai užsuka į Anykščių medžių lajų taką – daugelis lietuvių šią vietą aplanko vasarą, tačiau žiemą „pakilti virš kasdienybės“ gali būti dar įdomiau.
Kitas kelionės tikslas – Kučių kaimas. Smalsu, ką gi per Kūčias veikia šio kaimo gyventojai? Beieškodama kaimo, laidos vedėja atranda ypatingą pašnekovą – Bistrampolio dvaro valdytoją, kunigą ir istorijos žinovą – Rimantą Gudelį. Vaikščiodama su juo Beata aiškinasi, ar tikrai baronai Bistramai iki vyno rūsio buvo nutiesę požeminį tunelį, sužino įdomių istorinių detalių apie dvare gyvenusius didikus ir dabar čia vykstančius kultūros renginius.