Metinė prenumerata tik 6,99 Eur. Juodai geras pasiūlymas
Išbandyti

Beata Nicholson ragina atgaivinti senovines Kūčių tradicijas

„Jei mes neperduosime šių tradicijų savo vaikams, jos išnyks“ – sako laidos „Keliauk ir ragauk. Lietuva“ vedėja Beata Nicholson.
Beata Nicholson
Beata Nicholson / Laidos „Keliauk ir ragauk. Lietuva“ nuotr.
Temos: 2 BTV Beata Nicholson

Ji ragina per Kūčias ragauti ne modernių, bet tradicinių, senovės lietuvių patiekalų: „turime labai daug įdomių valgių, kad ir avižų kisielius – jis yra tarsi pamirštas, o anksčiau šis gardus lietuviškas valgis būtinai būdavo ant Kūčių stalo. Norėtųsi atgaivinti senąsias tradicijas“.

Žiemos švenčių tradicijoms skirta laida – paskutinė, užbaigianti dešimties kulinarinio turizmo TV laidų „Keliauk ir ragauk. Lietuva“ ciklą.

Lietuviškų Kūčių tradicijomis Beata susidomėjo, kai laidos kulinarijos ekspertė Nijolė Marcinkevičienė atskleidė jai, kiek daug įdomių patiekalų būdavo ant lietuvių stalo. Vieną tokių gardėsių – bandeles su kanapių įdaru Beata iškeps jau šį šeštadienį, kai išsiruoš į šventinę kelionę pas lietuviškąjį Senelį Kalėdą. Koks sutapimas!

Laidos „Keliauk ir ragauk. Lietuva“ nuotr./Beata Nicholson
Laidos „Keliauk ir ragauk. Lietuva“ nuotr./Beata Nicholson

Kalėdos rezidencija ir kalėdinis paštas įsikūrę Rokiškio dvaro sodyboje (krašto muziejuje), ten pat, kur vyksta tradicinių aukštaitiškų Kūčių edukacija, tad Beata ragaus ir avižų kisieliaus, ir Kūčios ir šio regiono tradicinių virtinių su baravykais.

O ar žinojote, kad būtent Rokiškyje yra vienintelė tokia Lietuvoje prakartėlių ekspozicija? „Turėjome sykį ir valgomą prakartėlę, tačiau ją suvalgė pelės“, – žinomai kulinarei pasakojo Rokiškio krašto muziejininkė Laima Klasinskienė.

Laidos „Keliauk ir ragauk. Lietuva“ nuotr./Beata Nicholson
Laidos „Keliauk ir ragauk. Lietuva“ nuotr./Beata Nicholson

Džiaugdamasi, kad norint pamatyti Kalėdų Senelį nebūtina vykti į Laplandiją, Beata atranda itin žiemišką ir įdomų maršrutą. Pirmiausiai užsuka į Anykščių medžių lajų taką – daugelis lietuvių šią vietą aplanko vasarą, tačiau žiemą „pakilti virš kasdienybės“ gali būti dar įdomiau.

Kitas kelionės tikslas – Kučių kaimas. Smalsu, ką gi per Kūčias veikia šio kaimo gyventojai? Beieškodama kaimo, laidos vedėja atranda ypatingą pašnekovą – Bistrampolio dvaro valdytoją, kunigą ir istorijos žinovą – Rimantą Gudelį. Vaikščiodama su juo Beata aiškinasi, ar tikrai baronai Bistramai iki vyno rūsio buvo nutiesę požeminį tunelį, sužino įdomių istorinių detalių apie dvare gyvenusius didikus ir dabar čia vykstančius kultūros renginius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Tyrimas: lietuviams planuojant kalėdinio stalo meniu svarbiausia kokybė bei šviežumas
Reklama
Jasonas Stathamas perima „World of Tanks“ tankų vado vaidmenį „Holiday Ops 2025“ renginyje
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos