Jaukų pristatymą Beata Nicholson surengė asmeninėje erdvėje – savo kulinarijos studijoje. Susibūrimo dalyviai čia buvo vaišinami skirtingais net penkiems Lietuvos regionams būdingais patiekalais, taip pat – nuotaikingomis istorijomis, nutikusiomis filmuojant laidą.
Įspūdžiais apie laidą dalijosi ir jos herojai. Pavyzdžiui, Mantas Stonkus. Jis drauge su Beata keliavo į Žemaitiją, ir ragavo šiam kraštui būdingus tradicinius patiekalus.
„Kartu su Beata važiavome į netoli mano gimtinės, Plungės, esančią Žemaitės gimtinę. Ten Žemaitė gimė ir augo iki 12 metų. Tam kraštui labai būdingi patiekalai, kuriuos aš pats be galo mėgstu. Pavyzdžiui, kastinys, varškės sūriai – tiek rūkytas, tiek ne. Vienas sūris buvo rūkytas kamine – tokia tradicija. Be to, filmavimo metu patys pabandėme pagaminti kastinį. Buvo labai geras įspūdis – po to tokį šiltą, šviežią valgėme“, – Žmonės.lt pasakojo M.Stonkus.
Humoristas tikino labai mėgstantis pavalgyti riebiau – taigi skaniau. O jo kūno formoms tai neva visai nekenkia.
„Kastinys mums, žemaičiams, į kūną neina, – juokėsi M.Stonkus. – Jo galime valgyti kiek norime, nes žemaičių genetika kitokia. Žinote, italai irgi kone niekad nebūna stori, nors valgo daug makaronų, kitokių angliavandenių. Aišku, jie valgo ir daržoves. Bet mes, žemaičiai, neatsiliekame: galim kiek tik norime bulvių valgyti, dar grietinės, pieno produktų. Mūsų organizmas atsparus.“
Ar namuose Vilniuje jis tuos žemaitiškus patiekalus dažnai valgo? „Kastinio namie turiu visada – juk jo galima įsigyti parduotuvėje. Taip ir darau. Pats gaminti neturiu laiko“, – šypsojosi.
Laidoje – skirtingų regionų tradicijos
Pristatydama naują kulinarinį projektą pati Beata pasakojo, kad kiekvienais metais vis daugiau lietuvių, nepaisant sezonų kaitos, išsiruošia pakeliauti po savo šalį, tad naujasis laidų ciklas pasiūlys idėjų, kaip keliones po Lietuvą paįvairinti netikėtais kulinariniais atradimais.
Kartu su Valstybiniu turizmo departamentu kuriamos dešimt TV laidų – tai dešimt Beatos išbandytų maršrutų į skirtingus Lietuvos regionus – Dzūkiją, Aukštaitiją, Žemaitiją, Suvalkiją ir Mažąją Lietuvą. Kokių patiekalų būtina paragauti kiekviename regione patars naująjį TV projektą kartu su Beata kurianti etnografė, kulinarinio paveldo ekspertė Nijole Marcinkevičienė.
Net pati Beata ne kartą buvo nustebusi, kaip tokioje nedidelėje šalyje kaip Lietuva skirtinguose regionuose skiriasi kulinarinės tradicijos. Beatą kelionėse lydėjo ir laidoje filmavosi žinomi aktoriai, dainininkai, šou verslo atstovai. Pavyzdžiui, susitikime dalyvavę humoristas Mantas Stonkus, režisierius Vytenis Pauliukaitis, operos solistai Merūnas Vitulskis ir Edmundas Seilius.
Ko tik nepatyrė laidos kūrybinė grupė, išvykusi į tuos filmavimus... B.Nicholson pasakojo, kad dirbti reikėjo ir dieną, ir naktį.
„Vieną laidą teko filmuoti net keturias dienas, keliavome ir filmavome nuo aušros iki sutemų. Kilome į dangų, leidomės į požemius, plaukėme per marias, žvejojome naktį, klaidžiojome po pelkes ir šokome su vietiniais. Svarbiausia, kad kurdama šias laidas atradau Lietuvą, kokios nebuvau mačiusi ir esu labai laiminga, kad galėsime ją tokią parodyti visiems“, – sakė kulinarė.
„Laidos, pristatančios išskirtinius Lietuvos gamtos bei kultūros paveldo objektus per gastronomiją, dar nėra buvę. Mums šios laidos idėja gimė stebint gastronominio turizmo tendencijas pasaulyje, kurios vis stiprėja, todėl pats laikas paskatinti ir vietinius turistus pasiryžti kulinarinėms patirtims.
Gastronominė kalba yra suprantama ir dideliems, ir mažiems, o netikėtų kulinarinių atradimų mūsų šalyje tikrai gausu. Daugeliui keliautojų jie ne tik papildo kelionę, bet ir tampa jos pagrindiniu tikslu. Ne be reikalo šiemet sveikindami visus su Pasauline turizmo diena, visiems linkėjome keliauti ir ragauti – ne tik liežuviu, bet ir akimis, ausimis, širdimi“, – skanių ir turiningų laidų tikisi projektą inicijavusio Valstybinio turizmo departamento vadovė Jurgita Kazlauskienė.