Metinė prenumerata tik 6,99 Eur. Juodai geras pasiūlymas
Išbandyti

Benedikto Vanago ritualas – 20 metų pusryčius valgo toje pačioje Vilniaus kavinėje

Skanus maistas – vienas gyvenimo malonumų. Dėl to galėtų sutarti bene visi. Tam pritaria ir lenktynininkas Benediktas Vanagas, kuris dar ir nevengia dažnai lankytis restoranuose bei skanauti puikiai paruoštus patiekalus. O pastaruosius 20 metų jis turi įdomią tradiciją – kas rytą tų pačių pusryčių eina į tą pačią kavinę.
Benediktas Vanagas
Benediktas Vanagas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Turiu asmeninę tradiciją – jau kone 20 metų kiekvieną rytą, 7.30 val. pusryčiauju vienoje Vilniaus kavinėje“, – 15min šypsodamasis pasakoja Benediktas Vanagas.

Pasak Benedikto, šis jo kasdienis ritualas primena scenas iš filmų, kai žmogus atėjęs į kavinę gali pasakyti bet kuriai padavėjai „man to paties“ ir visi žinos, apie ką jis kalba.

„Jeigu įmanoma baigti dienas nuo kiaušinių, man greičiausiai taip ir bus, – juokavo lenktynininkas. – Kepti kiaušiniai yra mano patiekalas kiekvieną mielą dieną. Tik kavinė, į kurią einu, man vietoje rūkytos šoninės įdeda vytintą – vis sveikiau...“

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Benediktas Vanagas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Benediktas Vanagas

Kol B.Vanago tėvas dirigentas J.Vanagas dar buvo gyvas, visa šeimyna sekmadieniais turėjo dar vieną gražų ritualą – susitikdavo kartu pabūti prie pusryčių stalo.

„Tai truko 10 metų. Susitikdavome kiekvieną sekmadienį 10 val. ryte pusryčiauti vis kokiame sostinės restorane. Buvo be galo graži tradicija, nes juk daugelis šeimų susitinka tik per Kalėdas ar Velykas, o galimybę pasimatyti kiekvieną savaitę aš labai vertinau ir dabar pasigendu“, – prisipažino Benediktas.

Su maistu susijusių tradicijų jis turi ir daugiau. Juk tikras malonumas ragauti profesionaliai pagamintą maistą...

„Vienu metu su draugais rengdavome kulinarines keliones – pasirinkdavome miestą, skrisdavome ten savaitgalį ir ne tik apžiūrinėdavome lankytinus objektus, bet taip pat turėjome sąrašą restoranų, kuriuos reikia aplankyti“, – prisimena jis.

Tiesa, viename populiariausių restoranų apsilankęs Benediktas liko nemaloniai nustebęs.

„Didžiausias įspūdis buvo Danijoje esančiame restorane „Noma“, jis daugelį metų buvo rinktas kaip geriausias pasaulyje, staliuką reikėjo rezervuotis prieš pusmetį. O aš patiekale radau plauką! Norėjau paklausti padavėjo, kas čia nutiko, bet mano bičiuliai patarė geriau nieko nesakyti, kam čia kelti bangas. Tik po to supratau, kad praradau šansą pamatyti, kaip krizines situacijas valdo geriausias pasaulio restoranas – dėl to labai gailiuosi“, – apgailestavo sportininkas.

General Financing team Pitlane nuotr./Benediktas Vanagas
General Financing team Pitlane nuotr./Benediktas Vanagas

Taigi kai vieniems žmonėms maistas yra tik energijos dozė, Benediktui Vanagui tai – vienas gyvenimo malonumų. „Tik gaila, kad dažnu atveju nerandu laiko juo tinkamai mėgautis. Ta beprotiška gyvenimo skuba, kaip sakoma... Negaliu nieko kaltinti, bet tempas milžiniškas. Juk kiekvieną darbą reikia atlikti tinkamai ir galvojant tik apie tai, ką tuo metu darai. Neturėtų būti trigdžių, bet man ne visada pavyksta susikoncentruoti tik į valgymą. Tačiau kokybiškas maistas tikrai nėra paskutinis prioritetas mano gyvenime.“

O ar saiko jausmą turi? „Manau, kad taip, – juokėsi jis. – Bet kam ko gyvenime nenutinka...“

Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr./Benediktas Vanagas su sūnumi
Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr./Benediktas Vanagas su sūnumi

Visgi pats prie puodų Benediktas nesisukioja. Bent jau dabar. Tačiau lenktynininkas neabejoja, kad virtuvėje būtų neprastas šefas.

„Ekstremalu yra daryti tai, ko nemoki, – juokėsi B.Vanagas. – Žinau, kad vyrai gali būti geriausiais kulinarais, bet gal ne šiame gyvenimo etape man tai bandyti. Manau, kad jei norėčiau, galėčiau labai daug dalykų gerai daryti. O ir šiaip, namuose valgau ypač retai, ne tiek daug laiko ten praleidžiu. Todėl visada valgau mieste.“

Ir dažniausiai renkasi jau patikrintą patiekalą: „Man maistas yra įdomu, bet aš esu konservatyvesnio požiūrio, eksperimentuoti per daug nemėgstu. Nesistengiu atrasti kažko naujo, jei esu suradęs labai gero.“

Restoranuose dažnai besilankantis sportininkas sako pajautęs ir kainų augimą. „Kainų pokytis restoranuose yra tikrai dramatiškas“, – 15min teigė B.Vanagas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Tyrimas: lietuviams planuojant kalėdinio stalo meniu svarbiausia kokybė bei šviežumas
Reklama
Jasonas Stathamas perima „World of Tanks“ tankų vado vaidmenį „Holiday Ops 2025“ renginyje
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos