„Turiu asmeninę tradiciją – jau kone 20 metų kiekvieną rytą, 7.30 val. pusryčiauju vienoje Vilniaus kavinėje“, – 15min šypsodamasis pasakoja Benediktas Vanagas.
Pasak Benedikto, šis jo kasdienis ritualas primena scenas iš filmų, kai žmogus atėjęs į kavinę gali pasakyti bet kuriai padavėjai „man to paties“ ir visi žinos, apie ką jis kalba.
„Jeigu įmanoma baigti dienas nuo kiaušinių, man greičiausiai taip ir bus, – juokavo lenktynininkas. – Kepti kiaušiniai yra mano patiekalas kiekvieną mielą dieną. Tik kavinė, į kurią einu, man vietoje rūkytos šoninės įdeda vytintą – vis sveikiau...“
Kol B.Vanago tėvas dirigentas J.Vanagas dar buvo gyvas, visa šeimyna sekmadieniais turėjo dar vieną gražų ritualą – susitikdavo kartu pabūti prie pusryčių stalo.
„Tai truko 10 metų. Susitikdavome kiekvieną sekmadienį 10 val. ryte pusryčiauti vis kokiame sostinės restorane. Buvo be galo graži tradicija, nes juk daugelis šeimų susitinka tik per Kalėdas ar Velykas, o galimybę pasimatyti kiekvieną savaitę aš labai vertinau ir dabar pasigendu“, – prisipažino Benediktas.
Su maistu susijusių tradicijų jis turi ir daugiau. Juk tikras malonumas ragauti profesionaliai pagamintą maistą...
„Vienu metu su draugais rengdavome kulinarines keliones – pasirinkdavome miestą, skrisdavome ten savaitgalį ir ne tik apžiūrinėdavome lankytinus objektus, bet taip pat turėjome sąrašą restoranų, kuriuos reikia aplankyti“, – prisimena jis.
Tiesa, viename populiariausių restoranų apsilankęs Benediktas liko nemaloniai nustebęs.
„Didžiausias įspūdis buvo Danijoje esančiame restorane „Noma“, jis daugelį metų buvo rinktas kaip geriausias pasaulyje, staliuką reikėjo rezervuotis prieš pusmetį. O aš patiekale radau plauką! Norėjau paklausti padavėjo, kas čia nutiko, bet mano bičiuliai patarė geriau nieko nesakyti, kam čia kelti bangas. Tik po to supratau, kad praradau šansą pamatyti, kaip krizines situacijas valdo geriausias pasaulio restoranas – dėl to labai gailiuosi“, – apgailestavo sportininkas.
Taigi kai vieniems žmonėms maistas yra tik energijos dozė, Benediktui Vanagui tai – vienas gyvenimo malonumų. „Tik gaila, kad dažnu atveju nerandu laiko juo tinkamai mėgautis. Ta beprotiška gyvenimo skuba, kaip sakoma... Negaliu nieko kaltinti, bet tempas milžiniškas. Juk kiekvieną darbą reikia atlikti tinkamai ir galvojant tik apie tai, ką tuo metu darai. Neturėtų būti trigdžių, bet man ne visada pavyksta susikoncentruoti tik į valgymą. Tačiau kokybiškas maistas tikrai nėra paskutinis prioritetas mano gyvenime.“
O ar saiko jausmą turi? „Manau, kad taip, – juokėsi jis. – Bet kam ko gyvenime nenutinka...“
Visgi pats prie puodų Benediktas nesisukioja. Bent jau dabar. Tačiau lenktynininkas neabejoja, kad virtuvėje būtų neprastas šefas.
„Ekstremalu yra daryti tai, ko nemoki, – juokėsi B.Vanagas. – Žinau, kad vyrai gali būti geriausiais kulinarais, bet gal ne šiame gyvenimo etape man tai bandyti. Manau, kad jei norėčiau, galėčiau labai daug dalykų gerai daryti. O ir šiaip, namuose valgau ypač retai, ne tiek daug laiko ten praleidžiu. Todėl visada valgau mieste.“
Ir dažniausiai renkasi jau patikrintą patiekalą: „Man maistas yra įdomu, bet aš esu konservatyvesnio požiūrio, eksperimentuoti per daug nemėgstu. Nesistengiu atrasti kažko naujo, jei esu suradęs labai gero.“
Restoranuose dažnai besilankantis sportininkas sako pajautęs ir kainų augimą. „Kainų pokytis restoranuose yra tikrai dramatiškas“, – 15min teigė B.Vanagas.