- Kodėl pusryčius valgyti sveika?
- Valgant reguliariai, geriau įsisavinamos maistinės medžiagos, rečiau persivalgoma, kūnas aprūpinamas energija, kuri yra reikalinga dienos darbams.
- Kiek kalorijų reikėtų skirti dienos pradžiai?
- Tai labai individualu: galima skirti nuo 15 iki 40 % paros energinės vertės kalorijų. Tai priklauso nuo to, kokia veikla asmuo užsiims likusią dienos dalį.
- Pusryčiams dažniausiai patariama valgyti įvairių košių. Ką daryti, jei jų nemėgsti?
- Pusryčiams tinka ir vaisiai, jogurtas, varškė, kiaušiniai, sumuštinis... Svarbu, kad visos dienos metu gautume kuo įvairesnių produktų. Nemėgstantys košių gali skanauti duonos.
- Kuo skiriasi pusryčiai žiemą ir vasarą?
- Iš esmės nesiskiria. Tik žiemos metu norisi daugiau šilto maisto, tai geriau rinktis šiltus – ne šaltus pusryčius.
- Ar pusryčiams reikia daugiau angliavandenių ar baltymų?
- Kiekvienos maistinės medžiagos per dieną turime gauti tiek, kad kalorijų kiekis neviršytų poreikio. Dirbantiems intensyvų fizinį ar intensyvų protinį darbą patartina pusryčiams rinktis daugiau angliavandenių turintį maistą.