Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Dizainerė Diana Vapsvė ryžosi krūtų šalinimo operacijai: „Sveikata gyvenime yra svarbiausia“

Lietuvių dizainerė Diana Vapsvė (35 m.) prieš mėnesį ryžosi krūtų šalinimo operacijai. Moterį tai padaryti privertė baimė išgirsti vėžio diagnozę. „Pirmas dvi savaites negalėjau pasižiūrėti į save veidrodyje. Bijojau prie savęs prisiliesti“, – atvirame interviu žurnalui „Žmonės“ pripažino ji.
Diana Vapsvė
Diana Vapsvė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Dizainerė atvira – priimti tokį žingsni nebuvo lengva, dar ir dabar tenka iš naujo pažinti save. Kiek tam prireiks laiko, moteris nežino, tik skaičiuoja, kad mamologų ir onkologijos ligoninės gydytojų kabinetų durų varstymas tęsiasi jau septynerius metus.

15min Diana yra pasakojusi, kad su krūties vėžio diagnoze artimoje aplinkoje jai yra tekę susidurti jau anksčiau, mat būtent nuo šios klastingos ligos būdama dar visai jauna mirė jos mama.

„Istorija tęsiasi, tik dabar su manimi. Prieš 9-erius metus pagimdžiau dukrą. O po dvejų metų pradėjau įtarti, kad su sveikata nėra gerai. Pasitikrinau krūtis. Gydytoja, išgirdusi dar ir mamos istoriją, patvirtino: esu rimtoje rizikos zonoje, reikia stebėti save, tikrintis net dažniau nei kas pusę metų“, – kalbėjo D.Vapsvė.

Diana atvira – kalbėti apie mamos netektį sunku net ir prabėgus keliems dešimtmečiams. Jai teko matyti visus mamos kovos su liga etapus.

„Mačiau, kaip mama nyksta, kaip atrodė po operacijos, kaip kovojo už galimybę gyventi... Ji mirė mano akyse. Ta gyvenimo tragedija mane labai sužeidė“, – sakė D.Vapsvė.

Ji teigė, kad krūtų šalinimas buvo vienintelė išeitis išvengti gąsdinančios diagnozės. Tam jėgas reikėjo kaupti daugiau kaip metus.

„Pirmas kartas duše... vos nenualpau vien nuo tos minties, kad nejaučiu per krūtinę tekančio vandens... Man buvo atlikta vienmomentė operacija – pašalintos pieno liaukos ir įdėti implantai. Galima sakyti, liko tik mano oda ir raumuo“, – savo nemalonią patirtį žurnalui „Žmonės“ pasakojo D.Vapsvė.

Dizainerė tikina, kad jai palaikymo ir užuojautos nereikia – savo istorija ji nori paraginti kitas moteris tikrintis krūtis. „Sveikata gyvenime svarbiausia“, – įsitikinusi ji.

15min primena, kad kiek anksčiau socialiniame tinkle Diana dalijosi laišku kuriame siekia paskatinti moteris mylėti save ir kuo reguliariau tikrintis – tik taip galima būti visiškai ramiai, o vėliau juk jau gali būti per vėlu.

„Reikėjo susikaupti, nusiraminti, susidėlioti mintis tam, kad galėčiau parašyti šį laišką. Labai norėjau jį parašyti ne tam, kad manęs gailėtumėte, ne tam, kad pasiguosčiau, o tam, kad pajudinčiau Jus mylėti save. Kiekvienas meilę sau suprantame skirtingai. Man mylėti save – tai rūpintis savo sveikata.

Šiandien man jau viskas gerai, sveikstu po operacijos, bet tik dėka to, kad aš eilę metų iš eilės tikrinu savo krūtis, nes turiu skaudžią patirtį. Prieš 20 metų mano mama, būdama 38-erių graži jauna moteris, mirė nuo krūties vėžio. Kitaip aš ir negalėčiau gyventi... Ši skaudi netektis mane privertė tikrinti savo krūtinę reguliariai. Ir gerai, kad tai dariau, nes buvau padidintos rizikos sąraše. Tik pagalvojus... Ar tikrai reikia skaudžių patirčių tam, kad profilaktiškai nueitum pasitikrinti krūtis?“, – savo laiške klausia ir rūpintis sveikata kviečia D.Vapsvė.

Diana kreipiasi ir į vyrus, ragindama juos nelikti abejingiems: „Labai prašau, paklauskite savo mylimų moterų, kada paskutinį kartą ji buvo pas mamologą?“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas