Dokumentinio filmo apie Vladą Garastą premjera: svečiai treneriui negailėjo komplimentų

Šimtai žinomų visuomenės, verslo, politikos ir sporto pasaulio atstovų trečiadienio vakarą atvyko pasveikinti 85-ąjį gimtadienį švenčiantį legendinį krepšinio trenerį Vladą Garastą. Svarbios sukakties proga kino teatre taip pat pristatytas dokumentinis filmas „Vladas Garastas. Komandos Tėvas“.
Arvydas Sabonis, Juozas Petkevičius, Vladas ir Irena Garastai, Sergejus Jovaiša
Arvydas Sabonis, Juozas Petkevičius, Vladas ir Irena Garastai, Sergejus Jovaiša / Aliaus Koroliovo/15min nuotr.

Trečiadienio vakarą Kauno kino teatre „Forum Cinemas“ buvo pristatyta dokumentinė juosta apie legendinį krepšinio trenerį Vladą Garastą. Čia susirinkę svečiai taip pat jį sveikino su 85-uoju gimtadieniu.

Arvydas Sabonis – vienas ryškiausių V.Garasto auklėtinių, su kuriuo tiek „Žalgiris“, tiek Lietuvos rinktinė susižėrė ne vieną svarų pasaulinį sporto apdovanojimą.

Aliaus Koroliovo/15min nuotr./Filmo „Vladas Garastas. Komandos Tėvas“ pristatymo akimirka
A.Koroliovo/15min nuotr./Arvydas Sabonis

A.Sabonis prisiminė, kad pirmą kartą V.Garastą pamatė per televiziją ir tik svajojo kada nors pažaisti „Žalgiryje“. O svajonei išsipildžius, jis teigė, karjeroje pasitaikė visko – ir saldžių pergalių, ir skaudžių pralaimėjimų.

„Ypatingas treneris. Tituluočiausias. Tėvas. Ne tik aikštelėje, bet ir už jos ribų. Todėl ir pravardė tokia“, – sakė A.Sabonis.

Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) prezidentas teigė turėjęs nedaug trenerių, bet V.Garastas buvo išskirtinis. „Jis ir bardavo, ir girdavo su humoru“, – pasakojo A.Sabonis.

TAIP PAT SKAITYKITE: Per filmo apie Vladą Garastą pristatymą Arvydas Sabonis jautriai prabilo apie legendinį trenerį

Filmo „Vladas Garastas. Komandos Tėvas“ pristatymo akimirka
Aliaus Koroliovo nuotr./ Arvydas Sabonis ir Juozas Petkevičius

Vlado Garasto auklėtinis Sergejus Jovaiša sakė iki šiol prisimenąs trenerio gerumą. „Nors buvome pasiutę, jis rasdavo būdą komandą suburti. Žinojo, kad ne tik jam, bet ir mums pergalės svarbios. Netgi svarbiau, negu bet kas kita“, – sakė buvęs krepšininkas.

Jis pasakojo, kad kartu su V.Garastu išgyventa ir graudžių, ir komiškų akimirkų, kurioms išvardinti prireiktų labai daug laiko.

„Jis – legenda. Tėvas. Jis mums viską leisdavo. Toks geras... Lyg tėvas visada norėjo, kad viskas mums sektųsi. Iki šiol jį taip vadiname, nors patys seniai tėvais esame“, – 15min sakė S.Jovaiša.

Anot buvusio krepšininko, būdavo kartų, kai V.Garastas užsiplieksdavo dėl jaunų žaidėjų atsainumo, lengvabūdiško požiūrio. „Bet vienas kitą pastumdydami, jo budrios akies prižiūrimi, visi augome. Jis leido mums elgtis kaip šeimoje“, – kalbėjo S.Jovaiša.

Komanda trenerį visada sveikindavo su gimtadieniu. Bet jam, pasak pašnekovo, geriausia dovana buvo pergalės.

Aliaus Koroliovo/15min nuotr./Sergejus Jovaiša
Aliaus Koroliovo/15min nuotr./Sergejus Jovaiša

Lietuvos krepšinio rinktinės masažuotojas Juozas Petkevičius juokauja tvirtindamas, kad V.Garastą po daugelio metų bendravimo galėtų vadinti sugyventiniu.

Aliaus Koroliovo/15min nuotr./Juozas Petkevičius
A.Koroliovo/15min nuotr./Juozas Petkevičius

„Kiek kartu keliauta! O kiek kartu ne tik vienam viešbučio kambary, bet ir toje pačioje lovoje miegota!“, – smagias, tačiau kartu įtemptas komandiruotes į svečias krepšinio šalis 15min prisiminė pašnekovas. Juozuko teigimu, vyriausias ekipos treneris – puikus pašnekovas, su kuriuo niekuomet neteko susikirsti nuomonėmis.

„Kas jį galėtų supykdyti? Neįsivaizduoju! O kas džiugindavo? Pergalės! Visada sakydavo, kad laimėję gal bent kažkokią finansinę paramą komandai gausime“, – sakė J.Petkevičius.

Gražių žodžių jubiliatui negailėjo ir Lietuvos tautinio olimpinio komiteto prezidentė Daina Gudzinevičiūtė. Ji pabrėžė, jog kai kuriems krepšininkams pasitaikė unikali galimybė kartu augti su tokiu talentingu komandos vadovu.

„Kiek daug dovanų, sveikinimų! Svečių sulauksiu ir rytoj. Šiandien daugiau nešvęsime. Palauksiu savaitgalio, kuomet į svečius atvyks artimieji“, – sakė pats sukaktuvininkas Vladas Garastas.

Aliaus Koroliovo/15min nuotr./Irena ir Vladas Garastai
Aliaus Koroliovo/15min nuotr./Irena ir Vladas Garastai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas