Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Draugystė veža“ susitikimas su S.Sobraliu neįvyko: dėl sveikatos svarbu išvengti infekcijų

Viešėdami Lisabonoje „Draugystė veža“ dalyviai laukė išskirtinės galimybės, kurią stengėsi padovanoti Nacionalinis transplantacijos biuras. Pastarieji dėjo pastangas, kad komanda susitiktų su praėjusių metų „Eurovizijos“ nugalėtoju, jautrią dainą sudainavusiu Salvadoru Sobraliu. Nors susitikimas neįvyko, lietuviai išgirdo, kokios sunkios būklės atlikėjas dalyvavo konkurse – galėjo bet kurią minutę numirti, taip pat – kaip jis jaučiasi šiandien. Savo sveikatos problemų jis nesureikšmina ir stengiasi koncentruotis į muzikinę veiklą.
„Draugystė veža“ susitikimas su Portugalijos transplantacijo biuru
„Draugystė veža“ susitikimas su Portugalijos transplantacijo biuru / Dianos Trofimovos nuotr.

Susitikimas ilgai derintas, nuolat baimintasi, kad galbūt jis ir neįvyks – mat S.Sobraliui teko nemenki sveikatos išbandymai. Tik šią žiemą jam buvo sėkmingai atlikta širdies persodinimo operacija. Todėl iki paskutinės akimirkos nebuvo aišku, ar jis galės susitikti su „Draugystė veža“ dalyviais. Vis dėlto S.Sobralis nusprendė patausoti sveikatą ir vengti masinių susibūrimo vietų.

Per mažai laiko nuo transplantacijos

„Dėl susitikimo su S.Sobraliu bendravome su Portugalijos transplantacijos biuru. Prašydami padėti suorganizuoti tokį susitikimą, minėjome, kad tarp Lietuvos atstovų yra žmogus po transplantacijos – dėl to šio susitikimo ir prašome. Jų atsakymas buvo toks, kad po transplantacijos praėjo nedaug laiko, susitikimo suorganizuoti nėra galimybių. Jo sveikatos būklės nekomentavo“, – aiškino Nacionalinio transplantacijos biuro laikinoji vadovė Audronė Būziuvienė.

Pirmieji metai po transplantacijos esą yra sudėtingiausi, nes reikia parinkti vaistų dozes (imunosupresantų, kurie slopina organizmo imuninę sistemą, kad organizmas neatmestų transplantuoto organo kaip svetimkūnio). Vartojant šiuos vaistus, pasak A.Būziuvienės, žmogus yra labai jautrus infekcijoms, greitai suserga.

„Šiuo atveju, ko gero, susitikimų su S.Sobraliu norėjo ne tik Lietuvos delegacija. Turint galvoje, kad Lisabonoje lankosi daugybė užsieniečių, skirtingų infekcijų tikimybė yra labai didelė. Matyt, nutarta neorganizuoti susitikimų, kad jis neužsikrėstų. Vengti eiti į masines susibūrimų vietas – visada rekomenduojama žmonėms po transplantacijos. Ypač gripo ar kitų plintančių infekcijų metu. Taip patariama po visų transplantacijų“, – pridūrė ji.

Galėjo bet kurią minutę numirti

Susitikimas su Portugalijos transplantacijos biuru buvo ypač svarbus sutuoktiniams Vidai ir Dariui, kuriam žmona padovanojo inkstą.

Donorystės idėjos vėliavnešiai, kurie nelaimėjo projekto, tačiau kelionę su „Draugyste veža“ gavo dovanų iš mūsų Nacionalinio transplantacijos biuro, pasidalijo savo istorija ir domėjosi, kaip šis procesas vyksta svečioje šalyje, kaip po transplantacijos jaučiasi praėjusiais metais pergalę „Eurovizijos“ konkurse išplėšęs S.Sobralis.

Neįsivaizduoju, kaip jis ten galėjo dalyvauti, jis bet kurią minutę galėjo numirti, bet jis turėjo jėgos atlaikyti „Euroviziją“, – teigė ji.

Portugalijos kraujo ir transplantacijos instituto atstovė Ana França prisipažino neįsivaizduojanti, kaip Salvadoras atlaikė konkursą – mat jo būklė pradžioje buvo iš tiesų labai sunki: „Neįsivaizduoju, kaip jis ten galėjo dalyvauti, jis bet kurią minutę galėjo numirti, bet jis turėjo jėgos atlaikyti „Euroviziją“.

Ji pasakojo, kad po konkurso jis pasijuto dar blogiau, atsidūrė ligoninėje, bet ir ten turėjo tiek stiprybės, kad sugebėjo sudalyvauti koncerte ir vėl grįžti į ligoninę.

A.França pasakojo, kad širdies transplantacija labai sudėtinga: tarkime, kadangi atlikėjas jaunas ir širdis turėjo būti jauna, kraujo grupė labai svarbi, kai jaunam žmogui atliekama transplantacija, jis lengviau ją perneša.

Plaka portugališka širdis

„Kelis mėnesius jis buvo tikrai labai sunkios būklės, ji vis blogėjo. Bet donoras pasirodė, kažkur šalyje, niekada nežinome iš kur donoras, tai draudžiama žinoti dėl to kad žmogus nesijaustų kaltas, kad kažkas mirė“, – aiškino A.França. Žinoma, kad S.Sobralio širdis – portugališka, mat širdį reikia persodinti per keturias valandas, todėl iš kitos šalies ją atgabenti būtų sudėtinga.

Dabar S.Sobralis jau rengia nedidelius koncertus, tačiau po transplantacijos vis dar praėjęs trumpas laikas. S.Sobralis griežtai laikosi pozicijos – viešai nekalbėti apie savo širdies transplantaciją. Jis susitelkęs į muzikinę karjerą ir į sveikatos problemų stengiasi neakcentuoti.

įdomūs faktai

  • Širdies persodinimo operacija atliekama per dvi su puse valandos;
  • S.Sobralio širdis – padovanota portugalo(-ės);
  • Transplantacijos biuras šiuo metu dirba ties tuo, kad, tarkime, inkstus būtų galimą dovanoti ne tik artimam žmogui, tačiau ir tiems, kurių nepažįsti. Dažniausiai savo inkstus dovanoja artimi žmonės. Svarbus ne tik genetinis, bet ir emocinis ryšys;
  • Dar vienas laukiantis darbas – tarptautinis projektas. Bus bandoma su Italija bendradarbiauti taip, kad tarp dviejų porų kryžminiu būdu būtų pasikeičiama organu, jei, tarkime, žmonos inkstas netinka sutuoktiniui;
  • Inkstų laukti reikia iki penkerių metų. Lietuvoje – iki pusantrų;
  • Jeigu Portugalijoje nenorite tapti donoru, turite užsiregistruoti, kitaip tariant, tai – atvirkštinė tvarka nei Lietuvoje;
  • Norint atsigauti po transplantacijos, svarbus fizinis aktyvumas. Taigi rengiamos Tarptautinės žaidynės, kuriose dalyvauja žmonės, esantys po transplantacijos. Portugalija turi suburūsi labai stiprią komandą šioms žaidynėms;
  • Naują organą organizmas atmeta labai retai, tačiau, jei taip atsitinka, žmogus grąžinamas į laukiančiųjų sąrašą. Priklausomai nuo būklės ir tam tikrų kriterijų atsiduriama atitinkamoje sąrašo vietoje. Jei organizmas atmeta dializę, atsiduriama sąrašo viršuje. Vaikai iki pilnametystės turi pirmumo teises;
  • Inkstų Portugalijoje šiuo metu laukia beveik du tūkstančiai žmonių.
  • Portugalija bendradarbiauja su Ispanija dėl plaučių transplantacijos –portugalai pagal tas pačias taisykles kaip savo šalyje ten gali stoti į laukiančiųjų sąrašą.

Buvo sustabdęs muzikinę karjerą

15min primena, kad širdies persodinimo operacija Salvadorui Sobraliui buvo atlikta gruodžio 8-ąją Santa Cruzo ligoninėje Lisabonoje. S.Sobralis pernai gegužę laimėjo Ukrainoje vykusį „Eurovizijos“ dainų konkursą.

Dainą nugalėtoją „Amar Pelos Dois“ jam parašė sesuo Luisa Sobral – per finalą, kai buvo paskelbtas laimėtoju, Salvadoras ją atliko kartu su seserimi. Rugsėjo pradžioje Salvadoras Sobralis pranešė, kad dėl sveikatos problemų stabdo savo muzikinę karjerą. Paskutinis jo koncertas įvyko rugsėjo 8-ąją, o po jo dainininkas atsidavė į medikų rankas. Kaip pats sakė, „metas patikėti savo kūną mokslui“ – visą tą laiką jis ligoninėje laukė širdies donoro.

Apie jo sveikatos problemas žinia pasklido dar jam dalyvaujant „Eurovizijos“ dainų konkurse. Kijeve atlikėjui teko praleisti repeticijas, nes gydytojai draudė tuo metu skristi į Ukrainą. Vis dėlto finale jis pasirodė ir užtikrintai laimėjo.

P.S. „Draugystė veža“ stovykloje ketvirtadienį poilsis – dalis komandos nusprendė pasidžiaugti saulės voniomis paplūdimyje prie viešbučio, kiti išvyko į Fatimą.

Žurnalistės kelionę apmokėjo Baltijos ugdymo centras, tačiau turiniui tai įtakos neturi.

„Draugystė veža“ – tai LRT pristatoma ir viešosios įstaigos „Baltijos ugdymo centras“, #StarProjectLT bei Superkelionės.lt organizuojama socialinė akcija. Projektą remia Nacionalinis transplantacijos biuras, Lietuvos inkstų fondas, Pakruojo rajono savivaldybė, BSS grupė, „Audimas“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito