E.Valiukaitė ryžosi energijos taupymo iššūkiui: sunkiausia buvo priprasti išjungti šviesą

„Šviesos karalienė“ – taip dėl įpročio namuose nuolatos palikti įjungtą šviesą vyras vadina nuomonės formuotoją Eriką Valiukaitę. Socialiniuose tinkluose jos vaizduojamą nepagražintą motinystę stebi tūkstančiai, o pati tinklaraštininkė stebisi: tvaresnio gyvenimo pokyčiams užteko savaitės. Per šį laiką E.Valiukaitė sekė savo bei šeimos elektros naudojimo įpročius ir išsiugdė naujus – taupesnius bei tvaresnius, kurie, kaip pati sako, dabar be galo džiugina.
Erika Valiukaitė
Erika Valiukaitė / Asmeninio archyvo nuotr.

Todėl tinklaraštininkė E.Valiukaitė savo pavyzdžiu drąsina ir kitus nedelsti pradėti kurti žalesnį rytojų bei dalinasi paprastais, bet efektyviais energijos ir gamtos saugojimo patarimais.

Pamėgo prieblandą ir tylą

Tvaresnio gyvenimo pokyčius E.Valiukaitė pradėjo nuo mažų žingsnių. Nuomonės formuotoja pasakoja: užtenka susikurti vos kelis naujus kasdienius įpročius ir jų visuma gali įkvėpti kitokią – žalesnę – kasdienybę.

„Pirmiausia nusprendžiau nebenaudoti televizoriaus kaip fono. Pastaruoju laiku oras buvo prastesnis, todėl su vaiku daugiau laiko praleisdavome ne lauke, o namuose. Todėl turėjau seną įprotį įjungti televizorių, o jo net nežiūrėdavau. Tačiau dabar stengiausi to nedaryti: taip ir elektros energija veltui nebenaudojama, ir namuose ėmė vyrauti maloni tyla bei ramybė“, – pasakoja E.Valiukaitė.

Asmeninio archyvo nuotr. /Erika Valiukaitė
Asmeninio archyvo nuotr. /Erika Valiukaitė

Kito turėto įpročio moteris atsisakė virtuvėje. Pašnekovės teigimu, maistą ji gamina kasdien ir mažiausiai po tris kartus. Tuomet įjungia gartraukį, apšvietimą ir stipriausią traukimo režimą, o dabar nusprendė įrenginį naudoti, bet nebedegti šviesos, o traukimo režimą sumažinti iki minimalaus bei dažniau praverti langą.

„Tačiau didžiausias iššūkis buvo pakeisti įprotį namuose visur palikti šviesą. Mane vyras vadina „Šviesos karaliene“, nes nuolatos ją įjungiu: vonioje, koridoriuje, vaiko kambaryje. Man atrodo – netrukus grįšiu, bet išeinu ir girdžiu, kaip šaukiama iš kito kambario, kad vėl pamiršau. Todėl ėmiausi pokyčių: stengiuosi naudoti tik dienos šviesą, vakare – toršerą, ir mėgautis blankesniu apšvietimu. Gyvenu tvariau, o ir šūksnių namuose – mažiau“, – šypsosi E.Valiukaitė.

Vaikai – paskata į taupymą žvelgti kūrybiškai

Paklausta, kokiais „žalesnio“ gyvenimo patarimais galėtų pasidalinti su kitomis mamomis, nuomonės formuotoja griauna mitą, esą gyvenant su vaikais, elektros energijos išnaudojama daugiau.

E.Valiukaitė mano, kad mažiesiems galbūt tik maistą dažniau tenka gaminti, tačiau į šią rutiną pravartu žiūrėti kūrybiškai.

Asmeninio archyvo nuotr. /Erika Valiukaitė
Asmeninio archyvo nuotr. /Erika Valiukaitė

„Patarčiau planuoti savaitės meniu – taip lengviau taupyti tiek laiką, tiek ir išlaidas. Ypač gelbsti produktų sąrašo sudarymas, o šias abi taisykles būtų galima pavadinti tvaresnių įpročių klasika. Pati maistą gaminu tik vienai dienai, likučių neišmetu, nes jų tiesiog nelieka“, – pastebi pašnekovė.

Papildydama patarimų auginantiems vaikus sąrašą, žinoma nuomonės formuotoja primena atkreipti dėmesį ir į televizoriaus naudojimą.

„Dauguma mėgstame tik pabudę ryte įjungti vaikams televizorių, nors rodoma animacija ar grojanti muzika mažiesiems dažniausiai net nereikalinga. Jeigu nepratintume jų prie kasryt įjungiamo televizoriaus, atžalos mielai užsiimtų savo žaidimais, o mes galėtume paieškoti užimtumo alternatyvų, pavyzdžiui, dažniau kartu būti lauke“, – pataria nuomonės formuotoja.

E.Valiukaitė save vadina ambicinga vartojimo mažinimo šalininke, o nauji įpročiai, anot jos, yra itin lengvai pasiekiami. Taip pat ji priduria, kad svarbus tvaresnio gyvenimo šaltinis yra ir žaliosios energijos naudojimas: „Mūsų būstas yra A+ klasės, o garažo ir kiemo vartams bei lauko apšvietimui pasitelkiame saulės baterijų gaminamą elektrą. Taip, nors ir po truputį, prisidedame prie gamtos tausojimo.“

Asmeninio archyvo nuotr. /Erika Valiukaitė
Asmeninio archyvo nuotr. /Erika Valiukaitė

Pokyčiai sužavėjo

Tinklaraštininkę E.Valiukaitę ryžtis pokyčiams paskatino didžiausio vėjo energijos gamintojo Baltijos šalyse bei elektros tiekėjo „Enefit“ 3 savaičių iššūkis #GoGreen.

Ši iniciatyva nuo birželio pradžios kas savaitę ragina keisti vis kitus įpročius: taupyti elektrą, švarinti aplinką bei mažinti vartojimą.

„Pastarasis laikotarpis parodė, koks trapus yra pasaulis. Gamta šiek tiek pailsėjo, tačiau siunčia žinutę, kad itin reikšmingi net ir maži pokyčiai, o viskas prasideda nuo kiekvieno iš mūsų. Su šeima turėjome savaitės iššūkį taupyti elektrą. 7 dienos – galbūt per trumpas laikas iš esmės pakeisti įpročius, tačiau mane sužavėjo galimybė pasitikrinti, ar gebame tai padaryti. Ir galiu pasakyti – pokyčiai be galo džiugina“, – dalijasi E.Valiukaitė.

Žaliosios energijos gamintojas „Enefit“ kviečia ir kitus ryžtis #GoGreen iššūkiams. Šios savaitės iššūkis – leidžiant laiką lauke švarinti mus supančią gamtą. Iniciatyvos autoriai ragina prižiūrėti ir tausoti aplinką, nes tik mus supanti tvarka išorėje gali įkvėpti vidinę tvarką bei tvaresnį, taupesnį ir atsakingesnį gyvenimą. Kad įpročius keisti būtų lengviau, „Enefit“ įsteigė ir vertingus prizus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas