Edita Mildžytė su portalu Žmonės.lt leidosi į pokalbį apie tradicijas jų šeimoje ir papasakojo, kad jau daugelį metų Kūčias pasitinka pas savo mamą namuose, į kuriuos suguža visi anūkai. „Mama mus visada pasitinka su tradicine vakariene“, – dalijosi Edita ir atskleidė, kad jos mama turi griežtą taisyklę dėl dovanų.
„Mama prieš daug metų mums uždraudė pirkti dovanas, brangesnes nei 20 eurų. Dabar būna temos, pavyzdžiui, jau kelis metus tema – muilas. Ką tai reiškia? Kad galima tik muilą pirkti dovanų! Nesvarbu, kam išpuls dovanoti, vis tiek žmogus gaus muilo įvairiomis formomis“, – apie netikėtą tradiciją pasakojo Edita Mildažytė.
„Tiesa, šiemet jau nusipirkau muilo, o paaiškėjo, kad tema pakeista, dabar – riešutai“, – juokėsi ji.
Portalo Žmonės.lt paklausta, ar ir su vyru Sauliumi Pilinkumi dovanoja dovanas tik „į temą“, Edita šyptelėjo: „Aš jam jau kitokią dovaną turiu, tik jis man tikriausiai neturi. Jis ką iš kepurės ištraukia, tam ir dovanoja. Bet aš to nepaisau, mane kitų dovanos apsunkina, o pati dovanoti – mėgstu“.
Po Kūčių vakaro artimiesiems jau įprasta, kad Kalėdos bus sutinkamos pas Editą namuose – po močiutės tradicinių 12-kos patiekalų, čia visi nekantrauja ragauti sultingos žąsies.
„Vaikai per Kalėdas ateina popiet, o aš jiems kepu žąsis – be jų šventės neužskaitytos. Kadangi žąsys kepa ilgai, o vaikai vis aplink stalą vaikšto, visada paruošiu dar silkės su grybais, mėsyčių papjaustau, desertui – želė“, – savo kalėdinį meniu vardijo Edita.
„Viena mano žąsis būna su kopūstais, o kita – su ryžiais ir vaisiais. Jų iki ryto ir nebelieka!“ – pasidžiaugė.
Laidų vedėja pasakojo, kad beskanaudami jos firminį patiekalą, artimieji žaidžia tradicinius žaidimus, bendrauja, džiaugiasi vienas kito draugija kone iki paryčių.
„Būna, girdžiu dar kokią ketvirtą ryto šaldytuvas prasidaro paskutinį žąsies kąsnį paimti. Man patinka, kai šventės turi tradiciją. O mano tradicija – šios žąsys“, – juokėsi pašnekovė ir su Žmonės.lt skaitytojais pasidalijo savo firminiu receptu.
Editos Mildažytės „laukinių paukščių“ receptas
- Pirmiausia, nusipirkite dvi dideles žąsis „gimnastes“ – po 3,5 – 4 kilogramus ir užsimarinuokite likus savaitei iki švenčių. Aš marinuoju su druska, muskato riešutu, cukrumi ir lauro lapais. Galima pagardinti medumi ir citrina. Išmarinavus aš pasidedu terasoje, tad pagal galimybes laikykite kur šalta.
- Kūčių dieną išimkite iš abiejų žąsų riebalus, kad nevarvėtų. Tada tuos riebalus smulkiai sukapokite ir įmaišykite į įdarą – vienai žąsiai į ryžių įdarą, o kitai į raugintų kopūstų.
- Vieną žąsį prikemšate kopūstų įdaru, užlenkiate užpakalinę dalį ir užsiuvate. Kitai žąsiai ryžius reikia nušutinti, galima pridėti išmirkytus džiovintus saldžius vaisius, riešutus. Taip pat užsiūti.
- Visą tai darau Kūčių dieną. Sukišu paruoštas žąsis į kepimo rankovę ir palieku lauke. Kalėdų rytą tereikia įdėti į orkaitę ir visas darbas baigtas. Iš esmės, kiek kilogramų sveria žąsis, tiek valandų ir reikia kepti.
- Abi iškeptas žąsis išimkite, išleiskite iš rankovės taukus. Tada prapjaukite žąsis ir išimkite įdarus. Rauginti kopūstai ir ryžiai būna išsitroškinę žąsies sultyse ir riebaluose.
- Sukarpykite žąsį ir patiekite su pasirinktu įdaru.
Skanaus!