„Kur keksiukai, ten ir aš“, – juokiasi Erika. Ir nors įprastai ji sako sąmoningai stengiasi apeiti gardžiais saldumynais viliojančias vietas, bičiulės Liucinos Rimgailės Užupyje jos įkurtos „Liu desertinės“ praeiti negalinti.
Bent jau tuomet, kai čia vyksta smagi šventė, o ant šventinio torto dega pirmojo gimtadienio žvakė. Jos užpūsti atvyko būrys smaližių. Tarp jų – ir Erika Vitulskienė.
„Dažniausiai visas desertines stengiuosi apeiti ratu. Geriau jų nei matyti, nei girdėti, nei paragauti. Tačiau tik todėl, kad man valia, kalbant apie saldumynus, neegzistuoja, jiems turiu didelę silpnybę“, – 15min pasakojo Erika.
Tarp jos mėgstamiausių saldėsių karaliauja keksiukai, tačiau žinoma moteris sako sunkiai atsispirianti ir gardiems pyragaičiams, ir skanaus torto gabalėliui, ką jau kalbėti apie šokoladą ar mėgstamus mango ledus.
„Vieni labai mėgsta mėsą, bulves, kiti – miltus ir cukrų, man sunkiau, bet kovoju su savimi“, – nuotaikingai kalbėjo Erika.
Ji taip pat sako dievinanti ir pieno produktus, pats pienas, jogurtai, sūriai, sūreliai, varškė – dar viena Erikos silpnybė. Tačiau nors pieno produktai neretai gali būti ir sveikos mitybos dalis, Erika sako, kad jos organizmas pieno produktų nelabai toleruoja, todėl ir šiuo atveju tenka save riboti.
„Atsigriebiu su daržovėmis – be jų negalėčiau gyventi, o jas mėgstu paruoštas pačiais įvairiausiais būdais – tiek žalias, tiek virtas, keptas, troškintas. O ir šiaip – tenka prisižiūrėti, šeimoje griežtai nevalgome visokio nesveiko maisto. Jau ir dabar tos kūno formos tokios neypatingos, tačiau jei valgytume tai, ką norime, dar ne taip būtų“, – šmaikščiai kalbėjo pašnekovė.
Jos ir operos solisto Merūno Vitulskio namuose nėra vietos greitam, kaloringam ir maistinių medžiagų neturinčiam maistui vietos nėra jau seniai, šeima prie sveikos mitybos pratina savo vaikus, sūnus Ajus ir Herkus.
Pasak Erikos, vaikai nelabai žino kolos ir bulvių traškučių skonį – šių paragauja nebent per šventes, ypatingomis progomis arba tuomet, kai vieši svečiuose.
„Į maisto prekių parduotuvę einame tik su sąrašu, niekuomet nesidairome ir į saldumynus, jų namuose tiesiog nėra. Tą darome specialiai, kad būtų kuo mažiau progų prismaližiauti. O jei patys sulaukiame netikėtų svečių, dauguma svečių jau žino – tuomet galime pavaišinti juos salotomis“, – tikino Erika.
Ji pati nėra didelė mėgėja gaminti, tačiau, kaip sako, gyvenimas kartais sudėlioja viską į vietas, o auginat du vaikus nori nenori tenka dažniau suktis virtuvėje.
Tačiau atsiradus vaikams, Vitulskių mitybos įpročiai taip pat pasikeitė. Iki tol tiek Erika, tiek Merūnas, kaip patys sako, mėgo valgyti kas papuola po ranka, prabėgomis užkąsdavo ir nesukdavo galvos dėl sveikos mitybos. Tuo tarpu dabar, net jei gamina maistą – receptus kruopščiai atsirenka.
„Visuomet ieškau kažko naujo, naujų, įdomių receptų, bandau save įkvėpti su gražiai patiekiamu maistu. O nuo saldumynų stengiuosi atsiriboti, juolab, kad nelabai juos kas ir valgo – aš dievinu jūros gėrybes, Merūnas – steikus, be mėsos taip pat negali gyventi vyresnysis sūnus, o mažajam... jam skaniausias patiekalas burokėliai“, – linksmai kalbėjo ji.
Erika įsitikinusi, kad ir sveikas maistas gali būti skanus, kad jį galima patiekti kūrybiškai ir įvairiai, tai „anaiptol nėra tik sausi ryžiai su vištienos krūtinėle ir pomidorais“.
Daugiau desertinės gimtadienio akimirkų: