Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Estrados žvaigždės nuotraukos iš Tailando papiktino Makalių: „Esu prieš gyvūnų kankinimą“

Nors pasaulis vis garsiau piktinasi nelaisvėje laikomų gyvūnų kankinimu, socialiniuose tinkluose netrūksta nuotraukų, kuriose turistai, ypač Azijoje, įsiamžina jodinėjantys ant dramblių ar pozuoja šalia grandinėmis surakintų ir vaistais apsvaigintų tigrų. Visgi dauguma pamiršta – ši fotografija ar pramoga gyvūnui kainuoja neapsakomą skausmą. Tokios nuomonės laikosi ir kelionių organizatorius Rimvydas Širvinskas-Makalius, raginantis mėgautis ne uždarytais, bet laisvais, natūralioje aplinkoje gyvenančiais egzotiškais žinduoliais.
Rimvydas Širvinskas-Makalius Tailando dramblių prieglaudoje ir Šri Lankos nacionaliniame parke
Rimvydas Širvinskas-Makalius / Asmeninio albumo nuotr.

Diskusijas keliančias fotografijas socialiniame tinkle savo bičiuliams parodė ir šiuo metu Tailande atostogaujantis Lietuvos estrados dainininkas Rytis Cicinas. Šie kadrai pro akis nepraslydo Makaliui. Po įkelta atlikėjo nuotrauka jis parašė komentarą teigdamas, jog su gyvūnais taip elgtis nedera ir buvo užblokuotas.

R.Širvinskas 15min teigė su žinomu atlikėju jau seniai esantys feisbuko draugai, nes dainininkas yra aktyvus keliautojas. Makalius sakė nesitikėjęs, kad visa tai gali išsirutulioti į konfliktinę situaciją – kad garsusis atlikėjas už keliautojo išsakytas pastabas ir patarimą jį užblokuos.

„Aš pamačiau, kad jis iškeliavo atostogų į Tailandą. Tai yra mano labai mylima šalis, prieš savaitę ir pats ten lankiausi, todėl stebėjau įspūdžius, kaip jam ten sekasi. Feisbuke pamačiau pirmąją jo nuotrauką, kurioje įamžintas jodinėjantis ant dramblio. Esu prieš tokį gyvūnų kankinimą, tačiau nieko nesakiau, tylėjau. Tuomet pastebėjau antrą nuotrauką, kurioje jis pozuoja sėdėdamas ant krokodilo. Kilo šioks toks pasipiktinimas, nes žmonės po jo nuotrauka ėmė komentuoti: „Koks tu šaunuolis, koks tu drąsus“, – stebėjosi kelionių organizatorius.

Žmonės po nuotrauka ėmė komentuoti: „Koks tu šaunuolis, koks drąsus.“ Sukurtas toks įspūdis, kad tai yra nerealus žygdarbis. Tegul pabando jis laisvėje atsisėsti ant krokodilo, tada būtų žygdarbis.

Makalius sako manantis, kad atlikėjo gerbėjams buvo sukurtas įspūdis, jog tai yra tarsi žygdarbis. „Tegul pabando jis laisvėje atsisėsti ant krokodilo, tada būtų žygdarbis“, – komentavo Makalius.

Kelionės Tailande metu taip pat buvo įkelta dar viena nuotrauka. Joje žymus dainininkas pozuoja šalia tigro. Tokio poelgio iš žinomo žmogaus kelionių organizatorius sako nesuprantantis.

„Greičiausiai tai buvo Tailande esantis pramogų parkas „Tiger Kingdom“. Jame tigrai svaiginami tam, kad sėdėtų ramiai prie žmonių ir į juos nereaguotų. Atlikėjas nusifotografavo būtent prie tokio tigro. Mačiau jį sėdintį prie tigro, pririšto grandinėmis, kurios neleidžia pajudėti ar pulti. Aš esu prieš tokį gyvūnų kankinimą, todėl kilo noras pakomentuoti nuotrauką. Manau, kad viešas žmogus neturėtų rodyti tokio pavyzdžio“, – 15min komentavo Makalius.

Asmeninio albumo nuotr./Rimvydas Širvinskas-Makalius Šri Lankos „Mineriya“ nacionaliniame parke
Asmeninio albumo nuotr./Rimvydas Širvinskas-Makalius Šri Lankos „Mineriya“ nacionaliniame parke

R.Širvinskas pasakojo bandęs perspėti atlikėją, rašė jam žinutes, sakydamas, kad gyvūnus galima pažinti ir kitokiu būdu – juos apžiūrint laisvėje, o ne pozuojant šalia grandinėmis prirakinto žinduolio: „Iš tiesų, su visa pagarba parašiau, kad yra žymiai smagesnių gamtos pažinimo būdų – lankytis nacionaliniuose parkuose ir iš tolo stebėti gyvūnus. Aš ir pats Šri Lankoje mačiau laisvai gyvenančius dramblius, tai paliko neapsakomą įspūdį, o ir kiti žmonės verkė iš laimės. Tikrai labai gražiai parašiau, galvojau tegul jis pamato tą žinutę.“

Šis Makaliaus komentaras sulaukė didelio internautų palaikymo, tačiau dainininkas užuot į tai sureagavęs, užblokavo kelionių organizatorių savo feisbuko paskyroje.

„Jis nusprendė mane užblokuoti. Tai rodo, kad atlikėjas nenori sutikti su mano nuomone, jos išklausyti. Kai instagrame paviešinau šią istoriją, kreipėsi daugybė žmonių. Atsiliepė ir viena mergina, kuri sakė taip pat parašiusi atlikėjui, tačiau gavusi jo atsakymą nustebo: „Ne tavo reikalas.“ Aš nebuvau su juo artimas draugas, bet man ne dėl to kilo liūdesys ir pyktis“, – stebėjosi jis.

Tiesa, Makalius sakė nesitikėjęs tokios dainininko reakcijos: „Aš maniau, kad viešas žmogus kaip tik galėtų pasakyti ačiū už kritiką.“

Visgi kelionių organizatorius sako besidžiaugiantis, kad tokių parkų ir pramogų mažėja. Atsiranda daug prieglaudų, kuriose galima būti šalia gyvūnų, juos šerti, paglostyti, lepinti: „Tokia pramoga, manau, yra kur kas humaniškesnė. Norisi pasakyti, informuoti žmones, kad kankinti gyvūną nėra normalu.“

Ilgą laiką keliones organizuojantis Makalius sako iš pradžių programose turėjęs tokias pramogas su gyvūnais, bet labai greitai, po pirmos kelionės, nusprendęs jų nebevykdyti.

„Nutraukti keliones, kuriose siūlomos pramogos su gyvūnais, paskatino mano požiūris, tuo aš norėčiau prisidėti pakeisdamas ir mūsų keliautojų požiūrį. Šri Lankoje, kur galima jodinėti su drambliais, mes lankytojus vežame į kitą nacionalinį parką. Jame yra didelė tikimybė pamatyti laisvus žinduolius“, – sakė Makalius.

Paklaustas, kokių patarimų duotų turistams, kelionių organizatorius sako nepatariantis joti ant dramblių.

„Tie, kurie netiki, kad tai yra negerai, paieškokite informacijos internete, kaip drambliai yra ruošiami jodinėjimui. Taip pat yra daug prieglaudų, kurios tik apsimeta prižiūrintys gyvūnus. Darbuotojai ten stovi su smailais pagaliais – juos kankina. Taip pat yra ir krokodilų fermos, kur jie uždaryti narvuose, išleidžiami padaryti tik nuotraukoms. Aš taip pat nepalaikau ir zoologijos sodų, tačiau negalėčiau kalbėti apie visus. Teko lankytis ir tokiuose, kur net negalėjau pagalvoti, kad tai yra zoologijos sodas – gyvūnai vaikščiojo atviroje erdvėje“, – komentavo kelionių organizatorius.

Asmeninio albumo nuotr./Akimirka iš Makaliaus kelionės Tailande „Chiang Mai“ dramblių prieglaudoje
Asmeninio albumo nuotr./Akimirka iš Makaliaus kelionės Tailande „Chiang Mai“ dramblių prieglaudoje

Tiesa, pasakodamas apie gyvūnus, Makalius prisiminė, kad vaikystėje jau buvo susidūręs su kankinamais žinduoliais: „Aš vaikystėje buvau cirko artistas, man teko pasirodyti arenose. Viena iš priežasčių, dėl kurios nusprendžiau nutraukti šią veiklą, buvo gyvūnai. Jie ten yra tikrai kankinami. Jau daug metų neinu į cirką, kuriame pasirodo gyvūnai. Ten būna įvairių dalykų, ir mušimų. Gyvūnai kankinami elektrinėmis lazdomis, kurios sukelia šoką. Dramblys juk ant priekinių letenų negali atsistoti – tai nėra normalu. Vadinasi, jis buvo tai priverstas padaryti per prievartą.“

„Aš puikiai atsimenu savo pirmąsias keliones, kai nežinojau, kad gyvūnas kenčia, kai ant jo žmogus joja. Suvokimą nemokėti pinigų už pramogą, dėl kurios gyvūnai kankinami, gavau labai seniai. Norėčiau palinkėti ir visiems žmonėms suvokti, kad geriau turėti nuotrauką ne jojant ant gyvūno, o šalia jo, maitinant ar glostant“, – elgtis atsakingai kitus keliautojus ragino Makalius.

15min bandė susisiekti su Tailande viešinčiu dainininku Ryčiu Cicinu, tačiau kol kas jo komentaro gauti nepavyko.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas