Šeštadienio vakarą TV3 televizijos žiūrovai išvys būtent tokį filmą – „Žalioji mylia“. O kokį ypatingą patiekalą prie jo pasigaminti, atskleis ryto laida „Gero savaitgalio receptas“ su Vaida Poderyte-Bernataviče ir Laurynu Suodaičiu priešakyje.
Gero kino vakaro žvaigždė – įspūdinga ir širdį gniaužianti fantastinė drama „Žalioji mylia“ (angl. The Green Mile). Tai – režisieriaus Franko Darabonto meistriškai ekranizuotas Stepheno Kingo bestseleris, kuris yra laikomas vienu įsimintiniausių ir emociškai paveikiausių XX a. pabaigos filmų.
Filmo veiksmas žiūrovus nukels į Didžiosios depresijos laikų Amerikos pietus, kur istorija pasakojama iš kalėjimo prižiūrėtojo Paulo (akt. Tomas Hanksas) perspektyvos.
„Žalioji mylia“ – tai kalėjimo sparnas, kuriame laikomi mirties bausmės laukiantys nuteistieji. Tačiau visą įprastą rutiną sudrumsčia naujojo kalinio Džono (akt. Michael Clarke Duncan) pasirodymas. Milžiniškas, bet švelnios širdies vyras, yra nuteistas už žiaurų nusikaltimą. Tačiau netrukus paaiškėja, kad jis turi paslaptingas antgamtines galias, kurios verčia abejoti ne tik jo kaltumu, bet ir pačios žmonijos morale.
Tai – filmas apie viltį, atleidimą ir stebuklus, kurie kartais pasirodo net pačiose tamsiausiose vietose.
„Tikriausiai daugelis esate girdėję apie šį kultinį filmą. Tačiau jis yra vienas tų, kurie kaskart atskleidžia ką nors naujo. Šiandien kartu su Laurynu nukeliausime beveik 90 metų atgal į Didžiosios depresijos kamuojamą Ameriką ir atskleisime, kokie patiekalai tuomet buvo populiarūs“, – intriguos laidos vedėja Vaida.
Atsižvelgę į kino juostą, kurioje maisto scenos tampa reikšmingais emociniais momentais ir orumo simboliais, laidos vedėjai Vaida ir Laurynas nuspręs paruošti „Meatloaf“ – patiekalą, kuris Lietuvoje yra geriau žinomas kaip netikras zuikis.
Šis patiekalas Didžiosios depresijos laikotarpiu, XX a. ketvirtajame dešimtmetyje, buvo vienas populiariausių Amerikoje dėl savo ekonomiškumo ir galimybės prisitaikyti prie kuklesnių ingredientų. Įdomu, kad būtent netikras zuikis – paprastas, tačiau širdžiai mielas patiekalas – filme tampa paskutiniu Johno Coffey, vieno iš pagrindinių veikėjų, pageidavimu prieš mirties bausmę.
Tiesa, šį kartą laidos vedėjai nuspręs klasikiniam patiekalui suteikti modernų ir sveikesnį atspalvį – paruoš vegetarišką netikro zuikio versiją. Patiekalui jie naudos augalinius baltymus ir daržoves, o kaip puikų priedą šalia jo pateiks gaivias ir gardžias burokėlių salotas.
„Gerbiamieji, atėjo lemtingas momentas – mūsų virtuvėje nebus nė gabalėlio mėsos! Už tai, žinoma, galime dėkoti Vaidai, kuri ryžosi pakeisti mano, mėsėdžio, įpročius. Prisipažinsiu, šiek tiek neramu, bet kartu ir labai smalsu – kas gi mums pavyks?“ – juokaus Laurynas.
Begamindami Vaida ir Laurynas ne tik dalinsis kulinariniais triukais, bet ir aptars svarbiausius filmo „Žalioji mylia“ momentus, kurie praturtins žiūrovų šeštadienio vakaro patirtį.
„Šis filmas nėra vien tik apie bausmes – jame susipina daugybė skirtingų žmonių charakterių, jų vidinių kovų ir gyvenimo dramų. Filmas prikausto dėmesį savo įtampa ir nenuspėjamu siužetu, net jei ir trunka tris valandas. Žiūrint jį, laikas tiesiog pradingsta“, – dalinsis Laurynas.
Taip pat vedėjai atskleis ir tokių intriguojančių detalių, kurios privers į filmą pažvelgti kitomis akimis. Anot Vaidos, viena iš jų – netikėta tiesa apie aktorius, kurių kine dažnai nepamatysite. Tai – tikros pelės!
„Šis filmas žavi ne tik savo jautrumu ir įtraukiančia istorija, bet ir skoningomis komiškomis akimirkomis. Pavyzdžiui, peliukas Džinglas – tikras charizmatiškas personažas, kurį prisimena visi. Žiūrėdamas filmą galvoji: „Vau, kokia išdresiruota pelė!“ – pasakos Vaida.
Visgi, anot jos, realybėje viskas buvo kur kas sudėtingiau: „Filmavimo aikštelėje dirbo net 15 pelių! Su pelėmis sudėtinga „susitarti“, tad nemažai scenų buvo nufilmuota taip, kad aktoriai iš tiesų žiūrėdavo į tuštumą, o peliukas vėliau būdavo įmontuojamas naudojant kompiuterinę grafiką. Tai – tikrai toli gražu nebuvo taip paprasta, kaip gali pasirodyti ekrane.“
Anot V.Poderytės, dirbti su gyvūnais ir vaikais – tikras iššūkis net ir labiausiai patyrusiems kino bei televizijos kūrėjams.
„Iš prodiuserinės pusės, kurios jau turiu prikaupusi virš 10 metų, galiu drąsiai pasakyti, kad gyvūnai ir vaikai reikalauja daugiausiai kantrybės ir kūrybingumo. Jie žavi ir sukuria nepaprastą atmosferą, tačiau darbas su jais – tikras iššūkis. Smagu juos stebėti ekrane, tačiau užkulisiuose tai yra tikras išbandymas“, – savo asmenine patirtimi dalinsis Vaida.
Pamatęs, kaip Vaida susižavėjo šiuo filmu, L.Suodaitis negalės atsispirti galimybei pajuokauti...
„Noriu jums išduoti mažą paslaptį! Po vienos laidos Vaida gavo pastabą iš savo sūnaus Ato, kad jai kalbant, aš neturiu kur įsiterpti! Todėl tik gaminu...“ – juoksis Laurynas, šmaikštaudamas apie jų darbų pasiskirstymą laidoje.
„Gero savaitgalio receptas“ – šeštadieniais, 11 val. per TV3.