Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Fotografė Greta Skaraitienė pakvietė į kitokią parodą: „Niekada nežinai, kada laukia mirtis“

Vilniuje atidaryta nauja garsios fotomenininkės Gretos Skaraitienės paroda „Neužmiršti“. Būtent prieš Vėlines surengta fotografijų paroda – tarsi liudijimas, kad iškeliavusieji lieka gyventi savo nuveiktuose darbuose, kūryboje, vaidmenyse, mūsų atminty ir širdyse.
Greta Skaraitienė ir jos parodos svečiai
Greta Skaraitienė ir jos parodos svečiai / Roberto Riabovo / BNS nuotr.

„Jie su mumis, jie tarsi gyvi, čia ir dabar. Apdovanoti ypatingais talentais, vieninteliai tokie – menininkai, aktoriai, muzikai, režisieriai, visuomenės veikėjai...“ – savo naują parodą „Neužmiršti“ pristato naujienų agentūros BNS fotografė G.Skaraitienė.

Roberto Riabovo / BNS nuotr./20241022ROBR9433
Roberto Riabovo / BNS nuotr./20241022ROBR9433

„Vežiodama po Lietuvą parodą „100 tikrų žmonių portretų“ suvokiau, kad keturių iš tų žmonių jau nebėra tarp mūsų. Peržiūrėjau savo nuotraukų archyvą ir radau dar daugiau išėjusiųjų anapus. Taip ir gimė idėja surengti šią parodą. Ir būtent netradicinėje erdvėje – LPC meno galerijoje, kuri jungia Pal. Jurgio Matulaičio bažnyčios aikštę su Laidojimo paslaugų centru, kur gyvenimas ir mirtis šalia, kur visi susimąstome apie būties trapumą“, – pasakoja fotografė.

Šįkart parodos lankytojai galės prisiminti, nusišypsoti ir mintimis nusiųsti žinutę: „nepamirštam“.

Parodoje „Neužmiršti“ eksponuojama 21 nuotrauka / portretai. Charizmatiškų, įdomių asmenybių, mylėjusių gyvenimą, savo darbą ir veiklą, palikusių ryškų pėdsaką Lietuvos visuomeniniame gyvenime ir kultūroje.

Roberto Riabovo / BNS nuotr./20241022ROBR9625
Roberto Riabovo / BNS nuotr./20241022ROBR9625

Parodoje matome Almą Adamkienę, Virgilijų Noreiką, Vytautą Kernagį, Donatą Banionį, Gražiną Balandytę, Regimantą Adomaitį, Mikalojų Noviką, Vytautą Šerėną, Faustą Latėną, Zitą Kelmickaitę, Algirdą Klovą ir daugelį kitų.

„Keista, bet vartydama nuotraukas nesigraudinau – jaučiau dėkingumą, kad jie gyveno, kūrė, dovanojo mums savo talentus, kiną, spektaklius, muziką, poeziją, bendravimą, širdies šilumą, net gyvenimą“, – prisipažįsta G.Skaraitienė.

Pasak fotografės, ją asmeniškai labai šokiravo Manto Kvedaravičiaus, Vytauto Šapranausko, Agnės Jagelavičiūtės netektys.

Roberto Riabovo / BNS nuotr./20241022ROBR9683
Roberto Riabovo / BNS nuotr./20241022ROBR9683

„Niekad nežinai, kada laukia mirtis. Tokie jauni žmonės... juk galėjo dar kurti ir kurti. Pradėjau kitaip vertinti gyvenimą“, – pristatydama jų nuotraukas atviravo fotomenininkė.

G.Skaraitienė sako ne visus užfiksuotus žmones gerai pažinojusi. Ne su visais galėjusi nuoširdžiai pakalbėti. Dabar norėtų atsukti laiką, susipažinti artimiau, dar ir dar juos fotografuoti.

„Manau, kad gera nuotrauka, žmogaus portretas atkuria prisiminimus, emociją, charakterį. Nuotrauka sustabdo, išsaugo akimirką ir dovanoja nemirtingumą. Juk žmogus gyvas tol, kol jį prisimena“, – nuoširdžiai tiki fotomenininkė.

užmigau
taip ir nespėjęs
atsisveikint prieš mirtį
kurią
sapnavau.

Taip rašė poetas, dramaturgas, eseistas Rolandas Rastauskas, kurį G.Skaraitienė užfiksavo jo visiems netikėtos mirties išvakarėse, kai jis skaitė gerbėjams savo poeziją ir apkabino draugus.

Paroda „Neužmiršti“ LPC meno galerijoje (J.Matulaičio a. 3, Vilnius) bus eksponuojama iki 2024 m. gruodžio 18 d.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento