Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Garsios mamos prabilo apie nevaisingumą ir sunkumus susilaukiant vaikų: „Nebegalima tylėti“

Ketvirtadienio rytą garsios Lietuvos moterys pradėjo kitaip, nei įprasta. Pasipuošusios sportine apranga nuomonės formuotojos ir verslininkės susirinko į sveikos gyvensenos ir mitybos specialistės Gretės Brokienės pilateso pamoką Vilniaus centre įsikūrusiame viešbutyje.
Gretės Brokienės pilateso pamoka
Gretės Brokienės pilateso pamoka / Dianos Ko nuotr.

Į beveik valandos trukmės pamoką atvyko ne viena garsi moteris – tarp jų vaikų darželio „Išdykęs vėjas“ įkūrėja Laura Imbrasienė, verslininkė Aušrinė Ugianskienė, grožio specialistė Gintarė Pietutytė, turinio kūrėja Olga Matuliauskienė, dizainerė Sandra Šernė, trenerė Agnė Dzeranova, žinomo menininko Eigirdo Scinsko žmona, meditacijų meistrė Monika Scinskė.

Ši sporto pamoka ir garsių moterų susibūrimas tapo svarbia misija: susirinkusios dalyvės drąsina visas moteris atvirai kalbėti apie tokias temas kaip nevaisingumas, sunkumas pastoti ir nori įkvėpti drąsos nesigėdyti kalbėti apie negalėjimą susilaukti šeimos pagausėjimo.

Jos susibūrė priminti kiekvienai mūsų, kad sportas ir sveika gyvensena yra raktas į sėkmę, o laipsniški gyvenimo būdo pokyčiai gali padėti pasiekti ilgai trokštamų rezultatų.

Jautrūs išgyvenimai – iš garsių moterų

Žinomos moterys susibūrė priminti kiekvienai mūsų, kad sportas ir sveika gyvensena yra raktas į sėkmę, o laipsniški gyvenimo būdo pokyčiai gali padėti pasiekti ilgai trokštamų rezultatų.

Pilateso pamokoje dalyvavusi Laura Imbrasienė apie pagalbinį apvaisinimą pirmą kartą prabilo prieš daugiau nei dešimt metų ir buvo viena pirmųjų, nebijojusių apie tai kalbėti viešai. „Supratau, kad mano pasidalijimas buvo labai reikalingas.

Dianos Ko nuotr./Gretės Brokienės pilateso pamoka
Dianos Ko nuotr./Gretės Brokienės pilateso pamoka

Į mane kreipėsi daugybė moterų. Tada niekas nedrįso kalbėti šia tema, daugeliui tai buvo paslaptis, gal net gėda. Jaučiau pareigą kalbėtis su moterimis, padėti joms.

Supratau, kad merginos, rašydamos man, nebesijautė vienišos, todėl ir dabar labai raginu moteris kalbėtis, rasti saugią erdvę, kurioje būtų galima dalintis išgyvenimais ir jausmais.“

Verslininkė Aušrinė Ugianskienė atvirai papasakojo, kad prieš devynerius metus sunkiai sekėsi susilaukti pirmagimio Oskaro. „Tada dar nesuvokiau, kaip svarbu atkreipti dėmesį į save, į savo jausmus, emocijas. Dvejus metus bandėme pastoti, atlikome visus įmanomus tyrimus, tačiau galiausiai aš pati atsipalaidavau ir mums pavyko.

Į gyvenimą ėmiau žiūrėti kitaip, palengva, žingsnis po žingsnio, leidau sau kitaip gyventi. Gyventi reikia taip, kaip jauti vidumi. Žinoma, visiems būna ir lengvų, ir sunkių dienų, tačiau turime leisti sau po jų atsistatyti ir atsigauti“, – įsitikinusi Aušrinė.

Dianos Ko nuotr./Gretės Brokienės pilateso pamoka
Dianos Ko nuotr./Gretės Brokienės pilateso pamoka

Jai antrino ir turinio kūrėja Olga Matuliauskienė sakydama, kad itin svarbu moteris edukuoti apie savęs priežiūrą bei rūpestį savimi. „Labai svarbu moteriai rūpintis savimi, savo emocine ir fizine sveikata. Džiaugiuosi, kad gyvename tokiais laikais, kai pasaulis atsigręžia į moterį, kai moterys vis daugiau rūpinasi savimi, sveikai maitinasi, sportuoja, gerai miega. Tai labai prisideda prie moters sveikatos ir vaisingumo“, – neabejoja į renginį atvykusi Olga.

Maisto papildų „Fertingel“ įkvėpta šį susitikimą organizavo sveikos gyvensenos ir mitybos specialistė Gretė Brokienė. Renginyje paliesta viena svarbiausių temų – nevaisingumas ir negalėjimas tapti tėvais.

Ir nors ilgus metus daugeliui šeimų buvo nepatogu ar nemalonu apie tai kalbėti, vis dėlto pastaruoju metu apie sunkumus susilaukti vaikelio prabyla net ir garsios moterys, teigdamos, kad nereikia gėdytis.

Dianos Ko nuotr./Gretės Brokienės pilateso pamoka
Dianos Ko nuotr./Gretės Brokienės pilateso pamoka

Viena jų – 32-ejų pasaulinio lygio aktorė ir dainininkė Selena Gomez atvirai prabilo, kad negali susilaukti vaikelio. Žinomai moteriai diagnozuotas nevaisingumas. Apie tai ji prisipažino atvirame interviu, kuriame sakė, kad jeigu pastotų, galėtų kilti rimtas pavojus tiek jos, tiek kūdikio gyvybei.

Teigiamų emocijų nauda kasdienybėje

Sveikos gyvensenos ir mitybos specialistė Gretė Brokienė sako ilgą laiką net nepagalvojusi, kad nevaisingumo tema visuomenėje gali būti tokia gaji, mat pačiai labai lengvai pavyko susilaukti Aleksandro ir Leylos.

„Pamačiusi, kad moterys viešai dalijasi istorijomis apie negalėjimą tapti mama, supratau, kad noriu prisidėti prie jų švietimo, ugdymo ir padėti tuo, kuo galiu ir ką leidžia mano, kaip mitybos ir sveikos gyvensenos specialistės, žinios.

Dianos Ko nuotr./Gretės Brokienės pilateso pamoka
Dianos Ko nuotr./Gretės Brokienės pilateso pamoka

Propaguoju sveiką gyvenimo būdą, sportuoju, padedu moterims atrasti pilatesą, sveiką mitybą ir tikiu, kad streso mažinimas bei teigiamos emocijos, patiriamos kiekvieną dieną, gali turėti įtakos ir padėti šeimoms tapti tėveliais“, – įsitikinusi sveikos gyvensenos ir mitybos specialistė.

Su prekių ženklu „Fertingel“ dirbanti Kristina Valskienė antrina sakydama, kad įtakos pastoti iš tiesų turi tiek mityba, tiek sveikas organizmas: „Su amžiumi mažėja kiaušidžių rezervas, todėl kiekviena moteris prieš planuodama nėštumą turi pasirūpinti ne tik sveika ir subalansuota mityba, bet ir praturtinti organizmą antioksidantais, vitaminais, kurių galima gauti ne tik su maistu, bet ir su tinkamai pasirinktais maisto papildais.“

Po antro vaikelio gimimo – emocinė tamsuma

Gretė Brokienė teigia, kad stresas yra viena dedamųjų, itin susijusių su nevaisingumu: „Nėra vieno stebuklingo būdo, galinčio padėti susilaukti vaikų, tačiau yra kompleksiškumas ir pokyčiai, kurių galime imtis patys.

Didžiausias trukdis pastoti – stresas, tačiau stresą tikrai galime mažinti. Labai svarbu atrasti priimtiniausius būdus, kurie tiktų moteriai.

Vienoms tai gali būti ilgi pasivaikščiojimai, kitoms – sąmoningumo praktikos, sportas, judėjimas, pasikeitusi mityba“, – sako dviejų vaikų mama.

Garsi moteris atvira – po antro vaikelio gimimo ji pajuto užplūstančias emocines tamsumas, tačiau netrukus suprato, kad pati turi imtis veiksmų, kurie jai padėtų: „Pilateso metodą aš atradau po antro gimdymo. Daug metų šokau pramoginius šokius, lankiau tenisą ir kai po gimdymų natūraliai atsitraukiau nuo tų veiklų, supratau, kad viršų ima blogos emocijos. Tada atradau pilatesą, susireguliavau mitybą, pagerinau kasdienius įpročius ir suėmiau save į rankas.“

Dianos Ko nuotr./Gretės Brokienės pilateso pamoka
Dianos Ko nuotr./Gretės Brokienės pilateso pamoka

Nesusilaukti vaikelio nėra gėda

Statistika Lietuvoje – negailestinga. Viena iš šešių moterų susiduria su sunkumais susilaukti vaikelio, todėl Kristina Valskienė sako, kad šis šviečiamasis renginys – puiki proga viešai ir garsiai kalbėti tema, kuri ilgus metus buvo laikoma stigma.

„Svarbiausia žinutė, su kuria norime pasiekti moteris, yra tai, kad nesusilaukti vaikelio nėra gėda. Visais atvejais turime palaikyti vieni kitus.“

Kristina Valskienė įsitikinusi, kad drąsiai kalbėti apie problemas, su kuriomis susiduria šeimos, padeda ir garsių, Lietuvoje žinomų moterų atvirumas. „Garsių ir žinomų mamų dėmesys šiai problemai labai padeda nutraukti tylą, apgaubusią tūkstančius šeimų. Tikiu, kad temomis, kurios dažnai gali būti nepatogios ar nemalonios, būtina kalbėti.

Labai svarbu, kad kiekviena moteris rastų laiko sau, todėl pasirinkome simbolinį susitikimą pilateso pamokoje. Tai vienas būdų paskatinti moteris judėti ir daugiau dėmesio skirti sau.“

Dianos Ko nuotr./Gretės Brokienės pilateso pamoka
Dianos Ko nuotr./Gretės Brokienės pilateso pamoka

Nevaisingumas aktualėja išsivysčiusiose šalyse

Kristina Valskienė antrina Gretei Brokienei sakydama, kad žmonių pasirinktas gyvenimo būdas tikrai turi įtakos nevaisingumo problemai: „Išsivysčiusiose šalyse nevaisingumo problema vis labiau aktualėja dėl tam tikrų gyvenimo būdo pasirinkimų: karjeros, finansinio stabilumo ar mokslo.

Noras siekti minėtų dalykų veda prie to, kad šeimos kūrimas ir vaikų gimimas nukeliami vėlesniam laikui, kai susilaukti kūdikio tampa vis sunkiau.

Reprodukcinės sveikatos problemos, gyvenimo būdo veiksniai, aplinkos užterštumas ir oksidacinis stresas gali turėti įtakos nevaisingumui.“

Vyro vaidmuo nuo pirmos akimirkos

Dar viena svarbi žinutė, kurią siunčia renginio organizatoriai, susijusi su vyro vaidmeniu šeimoje: „Būsimo tėčio įsitraukimas ir pagalba būsimai mamai yra neabejotinai svarbiausia.

Gyvybės užsimezgimas priklauso nuo mamos ir tėčio sveikatos, todėl labai svarbu suvokti, kad savo sveikata, savijauta turi pasirūpinti abu parteriai.

Atsakomybę už kūdikį prisiima tiek vyras, tiek moteris, todėl ir palaikymas turi būti abipusis“, – neabejoja Kristina Valskienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas