„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Garsių vegetarų patirtys

„Sako tūli, mėsą valgyti nesą sveika. Aš pats, pavyzdžiui, dabar apie dvidešimt metų nevalgau mėsos. Iš mažų dienų susirgdavau mėsos pavalgęs. Ir todėl iš lengvo vis daugiau nuo jos atpratau. O jaučiuos gana sveikas“, – taip apie vegetarizmą praėjusio amžiaus pradžioje kalbėjo lietuvių mąstytojas Vydūnas. Mūsų laikais jam pritaria ir būrys garsių Lietuvos pramogų pasaulio atstovų.
Edgaras Lubys
Edgaras Lubys / B. Barausko, V. Ovadnevo, G. Žilinsko, redakcijos archyvo nuotraukos

Edgaras Lubys: „Atsisakius mėsos, pagerėjo sveikata“

Grupės „Amberlife“ dainininkas Edgaras Lubys vadina save pradedančiu vegetaru, nors yra labai apsiskaitęs šia tema ir apie tai galėtų kalbėti nuo ryto iki vakaro. 
„Vis dar esu ieškojimų kelyje, daug domiuosi. Kaip viskas prasidėjo? Labai palengva. Kai man buvo 22–eji, pusmečiui buvau tapęs vegetaru, bet neturėjau patirties, dariau tai mėgėjiškai. Vėliau vėl ėmiau valgyti mėsą, – patirtimi dalijasi pašnekovas. – Tačiau dabar jau dveji metai, kai visai atsisakiau mėsos. Neseniai dariausi sveikatos tyrimus ir labai apsidžiaugiau, nes visi parametrai akivaizdžiai pagerėjo. Žinoma, prie to dar prisidėjo, kad nerūkau ir negeriu alkoholio.“ Atlikėjas priduria, jog kiti tyrimai – alergologiniai – taip pat atskleidė, kad jo organizmas ne veltui ragino atsisakyti mėsos: „Paaiškėjo, kad esu alergiškas kone visai mėsai.“
Savo gyvenimo būdo E. Lubys stengiasi nebrukti visiems aplinkiniams. Vis dėlto, jei kas paklausia apie vegetarizmą, pasidalija patirtimi. „Manau, kad daugelis žmonių mėsą valgo iš nežinojimo. Tačiau raginu tiek mėsėdžius, tiek vegetarus mokėti išklausyti vieni kitų nuomones ir vengti karštų diskusijų“, – šypteli pašnekovas.

Redakcijos archyvo nuotr./Sati
Sati

Sati: „Esu vegetarė, ir mano vaikai – vegetarai“

Viena garsiausių pramogų pasaulio vegetarių yra dainininkė Violeta Jurkonienė, žinoma kaip Sati. Moteris jau daugiau nei penkiolika metų nevalgo nei mėsos, nei pieno produktų, nei kiaušinių.
Muzikantė augo mėsėdžių šeimoje, tačiau dar vaikystėje suprato, kad nori maitintis kitaip. „Kai man buvo beveik devyniolika, susidomėjau krišnaizmu. Man labai tai tiko ir patiko“, – sako Violeta ir leidžia suprasti, kad dabar neįsivaizduoja savo gyvenimo kitokio.
Sati neslepia, kad ne tik ji pati, bet ir jos vaikai nuo pat mažų dienų yra vegetarai. „Ir jų sveikata tikrai puiki. Nors kartais išgirstu žmonės kalbant, esą mano sūnų lūpos yra išbalusios dėl to, kad jie nevalgo mėsos. Tačiau taip tikrai nėra, tai įgimta. Paauglystėje, kai dar valgiau mėsą, mano lūpos irgi buvo šviesios“, – atvirai kalba moteris.
Paklausta, ką galėtų atsakyti tiems, kurie baiminasi, kad vegetarų mityba nepakankama organizmui, Sati tik šypteli: „Organizmui svarbiausia – subalansuota mityba. To pasiekti kuo puikiausiai gali ir vegetarai.“

Redakcijos archyvo nuotr./Aida Žiliūtė ir Alanas Chošnau
Aida Žiliūtė ir Alanas Chošnau

Aida Žiliūtė ir Alanas Chošnau: „Mes – netikri vegetarai“

Taip būtų galima pavadinti garsią pramogų pasaulio porą – dainininką Alaną Chošnau ir jo mylimąją Aidą Žiliūtę. Moteris prieš penkerius metus buvo tapusi vegetare: nevalgė nei mėsos, nei žuvies, tačiau tada neišvengė nemalonumų.
„Tai dariau nepasitarusi su specialistais. Tuo metu vartojau labai daug įvairių maisto papildų, ir galiausiai man prasidėjo nuo jų alergija“, – pasakoja Aida. Vėliau kurį laiką A. Žiliūtė vėl vartodavo mėsą.
Pastaruoju metu viskas pasikeitė. „Dabar tiek aš, tiek Alanas atsisakėme tik raudonos mėsos, nes manome, kad mums nereikalingas papildomas cholesterolio kiekis, kurio apstu kiaulienoje. Nors labai retai, bet valgome kalakutieną ir vartojame kiaušinius bei pieno produktus. Alanas dar labai mėgsta žuvį, todėl dažnai mėgaujasi jos patiekalus. O man patinka augalinės kilmės produktai“, – atvirauja pašnekovė.
Ar jaučia silpnybę odiniams drabužiams, batams bei kailiniams? „Dabar, kai dirbtinė oda yra puikiai išdirbama, stengiuosi rinktis daiktus iš jos. O dėl kailinių, nepaneigsiu, kad jie – puikus drabužis šaltomis dienomis, bet aš jiems silpnybės nejaučiu.“

Redakcijos archyvo nuotr./Živilė Vaškytė
Živilė Vaškytė

Živilė Vaškytė: „Atsisakyti mėsos buvo geras sprendimas“

Žurnalistė ir TV laidų vedėja Živilė Vaškytė visiškai mėsos atsisakė daugiau nei prieš pusmetį. Ir iki šiol dėl to nesigaili. „Anksčiau irgi nebuvau prisiekusi mėsėdė – valgydavau mėsos tik svečiuose arba pas mamą. Ir tai dažniausiai vištieną. Neseniai nusprendžiau visai atsisakyti. Pamaniau, jei labai trūks mėsos, vėl ją valgysiu. Iki šiol nesikankinu. Nemanau, kad mėsoje yra tiek vertės, kiek kenksmingų dalykų šiais laikais“, – nuomone dalijasi TV žvaigždė.
Živilė teigia, kad valgydama vegetarišką maistą jaučiasi kur kas lengviau ir žvaliau, be to, dabar beveik niekada netrinka virškinimas. „Anksčiau, kai pavalgydavau kiaulienos, dar ilgai su ja „gyvendavau“. Matyt, man toks maistas per sunkus. Lygiai taip pat kaip ir riebūs patiekalai – nuo jų iš karto „sustreikuoja“ skrandis“, – atvirauja pašnekovė.
Daugelis valgančiųjų mėsą mano, kad tapus vegetaru visi patiekalai kartojasi ir greitai nusibosta, tačiau Ž. Vaškytė tokiai nuomonei prieštarauja. „Tai – mitas. Jei pažiūrėtumėte, ką valgo mėsėdžiai, pamatytumėte, kad nuolat kartojasi kotletai, kepsniai ir sriubos su mėsa. O vegetarai stengiasi gauti daug įvairių medžiagų, todėl dažniau eksperimentuoja, bando kitų šalių virtuves. Kai ėmiau tuo domėtis, supratau, kiek daug pasaulyje dar nėkart neragauto maisto“, – nusijuokia žurnalistė.

Specialistų komentarai

Dainius Kepenis
Palangos sveikatos mokyklos vadovas, Lietuvos sveikuolių lyderis ir sąjungos prezidentas

„Vegetarizmas – puiku!“
„Vegetarizmas yra vienas iš būdų išlaikyti sveikatą ar susigrąžinti jau prarastą. Tiems, kurie mano, kad vegetarai gauna nepakankamai reikalingų medžiagų, galiu pasakyti, kad taip gali nutikti ir mėsos valgytojams, jei jie vartos menkavertį maistą. Tų, kurie valgo šviežius, ekologiškus produktus, organizmas funkcionuoja puikiai. Ypač tai veikia, jei žmogus mitybą sistemingai derina su kitais sveikos gyvensenos elementais: daug juda, puoselėja dvasinį gyvenimą. Tačiau tai turi tapti kasdieniu įpročiu. Padriki mėginimai niekada neduos norimo efekto.
Apskritai noriu pasidžiaugti, kad vis daugiau žmonių pasaulyje ir Lietuvoje susidomi vegetarizmo idėjomis. Sveikintina! Žinoma, vegetariškai maitintis reikia protingai, privalu tuo domėtis. Juolab kad dabar informacijos apstu knygynuose, spaudoje, internete. Tereikia į paieškos sistemą „Google“ įvesti žodį „vegetarizmas“, ir rasite aibę naudingų patarimų. Patys galite pasiekti maždaug 80 procentų norimo rezultato, dar 20 procentų sėkmės lemia specialistas.“

Eligija Laurusevičienė
Bendrosios praktikos gydytoja

„Kiekvieno teisė rinktis“
„Nesu griežtai nusistačiusi prieš vegetarizmą. Manau, tai kiekvieno teisė rinktis. Jei žmogus priima tokią filosofiją, tegul ir maitinasi vegetariškai. Aš, kaip medikė, nepasakyčiau, kad tai yra blogai. Galbūt nerekomenduočiau vaikų maitinti vegetariškai, nes mažiesiems ypač svarbu gauti įvairių medžiagų. Kita vertus, jei tėvai labai protingai ir kruopščiai žiūri, kuo maitina savo atžalas, kodėl gi ne. Svarbu skaičiuoti, kiek organizmas gauna baltymų, mineralų ir kitų medžiagų. Vegetarai tikrai gali tinkamai maitintis ir gauti visko, ko reikia organizmui. Keli mano pacientai nevalgo mėsos, sveikai gyvena ir puikiai jaučiasi.
Mano manymu, kol kas Lietuvoje vegetarams sunku. Ši sritis dar nepakankamai išplėtota. Be to, mes gyvename tokioje geografinėje vietoje, kur mažai saulės, gana šalta. Manau, vegetarams lengviau gyventi ten, kur šilta. “
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs