Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gėjų kultūros ikona „Tomas iš Suomijos“ įkvėpė Lietuvos bohemą: premjera subūrė garsią publiką

Penktadienio vakarą sostinės kino teatre „Pasaka“ kviestiniai svečiai mėgavosi filmo „Tomas iš Suomijos“ premjera. Intriguojanti juosta pristato vieno reikšmingiausio Suomijos menininko kūrybos ir gyvenimo vingius.
Filmo „Tomas iš Suomijos“ premjeros svečiai
Filmo „Tomas iš Suomijos“ premjeros svečiai / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Tomo iš Suomijos kurtos raumeningų vyrų iliustracijos įkvėpė ne tik pasaulinę gėjų bendruomenę, bet ir tokių žvaigždžių kaip Freddie Mercury bei Village People stilių, o taip pat dizainerius Tom Ford, Jean-Paul Gaultier ir net Juozo Statkevičiaus „Slapto gyvenimo“ kolekciją.

Tarptautiniuose festivaliuose sėkmės sulaukęs „Tomas iš Suomijos“ – šių metų Suomijos pasirinkimas „Oskarų“ apdovanojimams.

Premjeroje apsilankė šie gerai žinomi bohemos atstovai: „Šventojo“ režisierius Andrius Blaževičius ir aktorė Gelminė Glemžaitė, dainininkė Migloko, aktorė Karina Stungytė, modelis Solveiga Mykolaitytė, menininkė Eglė Grėbliauskaitė-Tursienė, menininkė Agnė Zoja Gintalaitė, aksesuarų kūrėjas Sigitas Praspaliauskas, dainininkas Vaidotas Valiukevičius, verslininkas, „Bitonomijos“ autorius Benediktas Gylys, aktorės Clotilde Solange ir Arnolda Noir.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Migloko
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Migloko

Savo apranga išsiskyrė kolektyvas House of Kulkidz. Ekstravagantiškai apsirengę jaunuoliai po premjeros rengiamame vakarėlyje „Soho“ klube žadėjo parodyti provokuojantį performansą, savitai įkvėptą Tom of Finland kūrybos.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Filmo pristatymo akimirka
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Filmo pristatymo akimirka

Filmą pristatęs režisierius Romas Zabarauskas džiaugėsi, kad tokie filmai neaplenkia Lietuvos: „Kad ir kokia būtų mūsų valdžia bei gyvenimo aplinkybės, kol mes puoselėsime gerą, įdomią kultūrą, tol gyventi bus gera ir įdomu.“ Jauno kūrėjo teigimu, „Tomo iš Suomijos istorija įkvepia nepasiduoti net sunkiausiomis sąlygomis – įkvepia tiek kūrybai, tiek gyvenimui, todėl filmas bus aktualus kiekvienam.“

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Romas Zabarauskas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Romas Zabarauskas

Įdomus faktas, jog filmas „Tomas iš Suomijos“ pristatytas švenčiant Suomijos valstybingumo šimtmetį. Įdomu, ar turėsime ką drąsaus parodyti ir palaikyti kitąmet panašią šventę minėdami Lietuvoje?.. Dėl to nesu tikras, tačiau Tomo istorija išties įkvėpia ir toliau kurti – ne tik filmus ar iliustracijas, bet ir kiekvieną savo gyvenimo dieną taip, kad dėl nieko nesigailėtume.

Filmą „Tomas iš Suomijos“ nuo lapkričio 4 dienos galima išvysti Vilniaus kino teatre „Pasaka“ ir Kauno kino teatre „Cinamon“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas