Geriausių 30 Lietuvos restoranų paskelbimo ir apdovanojimų ceremonija antradienį vyko Vilniaus centre esančiame „Pirklių klube“. Jos metu įteikti apdovanojimai geriausių restoranų vadovams ir šefams.
Renginio metu paskelbta, kad pats geriausias Lietuvoje yra Vilniuje esantis restoranas „Stebuklai“: apdovanojimas įteiktas jo šefui ir šeimininkui Martynui Praškevičiui.
„Kaip aš jaučiuosi? Suš... gerai! Noriu padėkoti savo komandai, kuri dirba nuo ryto iki vakaro, nuo pirmadienio iki sekmadienio. Ačiū!“, – atsiimdamas apdovanojimą džiaugėsi ir iš laimės vietoje nenustygo šefas M.Praškevičius.
Jis yra vienas labiausiai vertinamų Lietuvos šefų, kuris ne tik tiki, kad virtuvėje visko galima išmokti pačiam, bet tai jau ir įrodė.
Nors, kaip pats Martynas sako, iš pradžių jis norėjo atidaryti griliaus patiekalų restoraną su baru, tačiau kolegų sukurtas pavadinimas „Stebuklai“ įpareigojo pasitempti. Tiesa, nors ir po daugybės įvertinimų ir komplimentų Martynas iki šiol nedrįsta šios vietos vadinti „fine dining“. Jo nuomone, tokiu atveju viskas turi būti nepriekaištinga, o jis nuolat nori kažką taisyti, gerinti, tobulėti.
Sąraše – daugiau garsių šefų
Į geriausiųjų 30-uką pateko ir daugiau garsių virtuvės šefų. Antras geriausiųjų sąraše – apdovanojimą atsiėmęs šefas ir šeimininkas Deivydas Praspaliauskas, vadovaujantis restoranui „Dublis“.
Neįvertintas neliko ir bene garsiausias šefas iš Klaipėdos – „Monai“ šefas ir šeimininkas Vytautas Samavičius. Jam skirta ketvirta vieta, o kartu su Valdu Anusevičiumi atidarytas restoranas „Momo Grill“ įvertintas kaip šeštasis.
Iškart po jo sąraše – vieną po kito restoranus Vilniuje atidarinėjantis šefas ir šeimininkas Liutauras Čeprackas. Penktą vietą rotacijoje gavo jo diriguojamas restoranas „Gastronomika“.
Į sąrašą įtrauktas ir šefas Arūnas Oželis. Vilniuje esantis jo restoranas „La Provence“ užėmė 27-ąją vietą.
Visą geriausių restoranų sąrašą rasite apačioje.
Sprendė profesionalų komisija
Kad kuo objektyviau būtų išaiškinti geriausi šalies restoranai buvo suburta Gero maisto akademija, kurioje dabar yra virš 100 maisto industrijos profesionalų: geriausi Lietuvos šefai, restoranų savininkai, apie industriją rašantys žurnalistai, someljė, įžvalgiausi pietautojai ir vakarieniautojai bei kiti industrijos ekspertai – visi jie atidavė savo balsą vertindami Lietuvos restoranus.
Pasitelkdami savo patirtį ir profesionalumą, akademijos nariai įvertino Lietuvos restoranų maistą ir jo patiekimą, taip pat atsižvelgė į aptarnavimo kokybę, aplinką ir gėrimų meniu.
PILNAS GERIAUSIŲ ŠALIES RESTORANŲ SĄRAŠAS:
30 vieta. SALVETE CITY (Vilnius) – šefas Antonio Serra. Moderni itališka virtuvė
29 vieta. BRASSERIE DE VERRES EN VERS (Vilnius) – šefas Gediminas Andriuškevičius. Prancūziška virtuvė
28 vieta. ŠIAURĖS JŪRA (Vilnius) – šefas Donatas Dabrovolskas. Žuvies ir jūros gėrybių restoranas.
27 vieta. LA PROVENCE (Vilnius) – šefas Arūnas Oželis. Viduržemio jūros virtuvė
26 vieta. BISTRO 18 (Vilnius) – šefas Saulius Taučius. Europietiška klasika.
25 vieta. PALANGA SPA LUXURY (Palanga)
24 vieta. NERIJA (Nida) – šefas Jonas Bilotas. Europietiška virtuvė
23 vieta. DIA (Kaunas) – šefas Algirdas Matačiūnas. Viso pasaulio virtuvė
22 vieta. STIKLIAI (Vilnius) – šefas Linas Bražinskas. Europietiška virtuvė su lietuviškos virtuvės akcentais
21 vieta. DA ANTONIO (Vilnius) – šefas Dmitrij Babenko. Moderni itališka virtuvė
20 vieta. IMPERIAL (Vilnius) – šefė Aldona Gečienė. Įkvėpta modernios Amerikos virtuvės su italų ir prancūzų virtuvių prieskoniais
19 vieta. TIME (Vilnius) – šefas Andrius Kubilius. Kūrybinė virtuvė
18 vieta. MEAT (Vilnius) – šefė Indrė Medeliauskaitė. Mėsos restoranas
17 vieta. TELEGRAFAS (Vilnius) – šefas Javier Lopez. Moderni europietiška virtuvė
16 vieta. UOKSAS (Kaunas) – šefas Artūras Naidenko. Naujoji lietuviška virtuvė
15 vieta. MONTE PACIS (Kaunas) – šefas Ernestas Viršilas. Viso pasaulio virtuvė.
14 vieta. MARCHE DE PROVENCE (Vilnius) – šefas Linas Barysas. Lietuviška Viduržemio jūros virtuvė
13 vieta. BOFF (Vilnius) – šefas Mher Gevorkjan. Didkepsnių restoranas
12 vieta. SOFA DE PANCHO (Vilnius) – šefai Martynas Maciulevičius ir Mantas Dobradziejus. Virtuvė įkvėpta Meksikos
11 vieta. GASPAR'S (Vilnius) – šefas Gaspar Fernandes. Moderni virtuvė įkvėpta Indijos
10 vieta. SAINT GERMAIN (Vilnius) – šefas Gediminas Švenčionis. Prancūziška virtuvė
9 vieta. SWEET ROOT (Vilnius) – šefas Justinas Misius. Metų laikų įkvėpta vietinė virtuvė
8 vieta. IDW ESPERANZA RESORT (Trakų raj.) – šefas Mickey Bhoite. Moderni kūrybinė virtuvė
7 vieta. ŠTURMŲ ŠVYTURYS (Vilnius ir Ventės ragas) – šefas ir šeimininkas Česlovas Žemaitis. Šviežios žuvies restoranas
6 vieta. MOMO GRILL (Klaipėda) – šefas ir šeimininkas Vytautas Samavičius ir Valdas Anusevičius. Grill&bar restoranas
5 vieta. GASTRONOMIKA (Vilnius) – šefas ir šeimininkas Liutauras Čeprackas. Degustacinių vakarienių („fine dining“) restoranas
4 vieta. MONAI (Klaipėda) – šefas ir šeimininkas Vytautas Samavičius. Namų restoranas
3 vieta. DINE (Vilnius) – šefas ir šeimininkas Egidijus Lapinskas ir Žilvinas Laurinėnas . „Fine dining“ restoranas
2 vieta. DUBLIS (Vilnius) – šefas ir šeimininkas Deivydas Praspaliauskas. Braserija ir „fine dining“ restoranas
1 vieta. STEBUKLAI (Vilnius) – šefas ir šeimininkas Martynas Praškevičius. Grill&bar restoranas