„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Gian Luca sulaukė sunkaus Vytaro Radzevičiaus iššūkio: teko gaminti senovinį dzūkišką patiekalą

Ne veltui sakoma, kad kaip metus pradėsi, tokie jie ir bus. Senuosius Gian Luca Demarco išlydėjo draugų apsuptyje, ir būtent taip nusprendė pradėti ir 2024-uosius. Šįkart jo laukė kelionė pas gerą bičiulį, kulinarą bei laidų vedėją Vytarą Radzevičių. Šis aprodė savo fermą, o Gian Lucai metė iššūkį – paruošti tikrą dzūkišką patiekalą, kurį net ir pats gamins vos antrą kartą gyvenime.
Gian Luca ir Vytaras Radzevičius
Gian Luca ir Vytaras Radzevičius / TV3 nuotr.

„Mudu su Vytaru – tarsi broliai iš skirtingų šalių ir šeimų“, – laidoje „La maistas“ sakė Gian Luca, kviesdamas apsilankyti didžiulėje Vytaro fermoje.

Dėl to, kad savo sodyboje galėtų gyventi nuolatos, Vytaras pripažino nemažai ir ilgai dirbęs. „To siekiau tikrai ilgai, tačiau man pagaliau pavyko. O dabar tuo mėgaujuosi – man čia labai patinka. Tai ir daug kainavo, ir užėmė daug laiko, bet tai buvo mano svajonė. Norėjau taip gyventi, o dabar gyvenu taip, kaip noriu. Džiaugiuosi kiekviena diena kaip italas“, – pripažino jis.

TV3 nuotr./Laida „La maistas“
TV3 nuotr./Laida „La maistas“

O dabar pas Vytarą į svajonių namus plaukia bičiuliai iš visos Lietuvos. Gian Luca – vienas iš jų. „Pas Vytarą ateinu pailsėti – jo namai yra miške, ten, kur ramu… Tai – tarsi vyriškas urvas, vyriška palaimos sala“, – juokėsi laidos vedėjas.

Aprodydamas, kaip jo sodyba pasikeitė nuo paskutinio Gian Lucos apsilankymo, daug įdomių dalykų V.Radzevičius papasakojo ir laidos „La maistas“ žiūrovams.

„Beveik nebenaudoju šaldytuvo, nes turiu labai gerą rūsį, kuriame yra apie 3-4 laipsnius. O pas tave, Gian Luca, nėra rūsio, tiesa? Ir daržovių nėra? O čia yra ir vištų – galėsiu tau įdėti kiaušinių“, – kaip visuomet progos pajuokauti nepraleido jis.

TV3 nuotr./Laida „La maistas“
TV3 nuotr./Laida „La maistas“

Rūsys Gian Lucai paliks didelį įspūdį, o Vytaras papasakojo ir apie čia naudojamas savo gudrybes. „Nežinau, kaip yra Italijoje, bet Lietuvoje turime seną tradiciją – daržoves užkasame į smėlį, o tuomet po truputį jas atkasinėjame. Taip daržoves galima išsaugoti labai ilgam“, – pasakojo jis ir parodė, jog taip laiko morkas, burokus ir pastarnokus.

Rūsyje Vytaras taip pat laiko ir įvairius savo paties raugintus gardumynus – tiek kopūstus, tiek ir ūmėdes. Nors pastarųjų išvaizda, anot šeimininko, ne itin graži, skonis viską atperka.

V.Radzevičius svečiui aprodys ir savo fermos gyventojus – pavyzdžiui, vištas ir gaidį. Vištidę jis netgi pripažins norintis pavadinti Petsono alėja, pagal garsų pasakų personažą gaidį, vardu Petsonas. O štai pačiai jauniausiai vištai, pasirodo, ypatingus jausmus jaučia netgi Vytaro šuo… „Jis nuolatos į ją žiūri, bet ji tuo pačiu jausmu jam neatsako“, – juokėsi V.Radzevičius.

Tiesa, Vytaro vištos garsėja didžiuliu savo apetitu: „Jos lesa viską. Jei aš čia, kur nors kamputyje, užmigčiau, jos ir mane sulestų…“

Galiausiai, apėję visą sodybą, jiedu kartu ėmėsi gaminti dzūkiškas bandas. Įdomu tai, kad net ir pats šeimininkas šį patiekalą gamino vos antrą kartą! Nepaisant to, Vytaras ne tik parodė, kaip greičiau sutarkuoti bulves, bet ir atskleis daug kitų šio senovinio patiekalo paslapčių.

TV3 nuotr./Laida „La maistas“
TV3 nuotr./Laida „La maistas“

Norėdami pasigaminti šį patiekalą, pirmiausiai nulipkite ir sutarkuokite bulves. Dalį tarkių skysčio nusunkite ir į tarkuotas bulves gausiai įberkite druskos. Kopūsto lapą dėkite ant ližės, o ant jo – piršto storio sluoksnį bulvių tarkių. Tuomet patiekalą pašaukite į krosnį ir kepkite 45 minutes.

Per tą laiką paruoškite padažą: sutrinkite varškę, įpilkite pieno, įdėkite grietinės, smulkintų krapų, įspauskite česnaką ir įberkite druskos.

Iškeptas bandas nuimkite nuo kopūsto lapo, suplėšykite, pavilgykite jas lydytame svieste ir sudėkite į indą su dangčiu. Valgykite bandas mirkydami į varškės padažą.

O kol gamino, du draugai kalbėjosi – apie tai, ar Vytaras nepasiilgsta miesto šurmulius, kokius patiekalus italai ruošia iš bulvių ir ar Gian Luca priprato prie lietuviško maisto.

Visa tai – laidoje „La maistas“ – sekmadieniais, 9 val. tik per TV3.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs
Reklama
Influencerė Paula Budrikaitė priėmė iššūkį „Atrakinome influencerio telefoną“ – ką pamatė gerbėjai?
Reklama
Antrasis kompiuterių gyvenimas: nebenaudojamą kompiuterį paverskite gera investicija naujam „MacBook“