Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gimtadienio išvakarėse – netikėta profesoriaus V.Landsbergio dovana: su V.Tarasovu pristatė albumą

Trečiadienio vakarą sostinėje, festivalyje „Vilnius Jazz“ buvo pristatytas dviejų kultinių asmenybių – Lietuvos perkusininko, kompozitoriaus Vladimiro Tarasovo ir profesoriaus Vytautas Landsbergis albumas „post fluxiniai žaidimai: Tarasovas plaukioja, Landsbergis laukia jo“. Šis albumas – dueto žaidimas, kuriame susipina poezija ir perkusijos improvizacija.
V.Landsbergis su V.Tarasovu pristatė poezijos albumą
V.Landsbergis su V.Tarasovu pristatė poezijos albumą / Asmeninio albumo nuotr.

Išskirtiniame renginyje dvi legendinės asmenybės publikai dovanojo poeziją, persipynusią su muzikos garsais, bet ir pristatė „Green Lakes Records“ iniciatyva išleistą vinilinę plokštelę.

Pasak V.Tarasovo, šis jų projektas – „tai vidiniai menininkų žaidimai, kai kūrėjai turi galimybę žaisti garsu, tekstu ir vaizdu savo malonumui. Nesistengiant įtikti žiūrovams, klausytojams ir vengiant šablonų bei standartų. O žiūrovai tampa ne tik šio vyksmo liudininkais, bet ir, žinoma, jo dalyviais.“

Prof. V.Landsbergis džiaugiasi šiuo projektu ir teigia, kad muzikos galia – ypatinga.

„Muzika visada gelbsti. Nuovargio valandą taip pat. Tai beveik geriausia poilsio forma, galimybė perkelti save į tobulesnį grožio pasaulį ir nutolti nuo varginančių dalykų. Muzika ne vargina, muzika išlaisvina. Kaip sakė muzikos mokytojas Ignas Prielgauskas: „Žavėkis, ką nors išgalvojęs.“ Reiktų žmogų skatint, kad jis būtų tas išgalvotojas, arba – kaip mūsų klasikai sakydavo – „pramaniūgas“. Pramaniūgas yra gyvas žmogus. Muzika man yra daug. Bendriausia prasme – vartai į pasaulį, į jo supratimą, žmogaus supratimą. Į savęs paties supratimą… Tai galimybė daug ką atrasti: ko dar nežinojai, ko dar nebuvai palietęs. Be to, tai sritis, kurioje aš daug dirbau įvairiais kitais atžvilgiais, kur yra įvairių padarytų ir dar nebaigtų darbų, bet ne jie man yra svarbiausi. Kartais pamąstydavau apie muziką, kaip apie pasaulio modelį, apie jo esmės išraišką pačiu švariausiu, gražiausiu būdu. Tai ne nauja mintis. Apie tai gudresni už mane žmonės kalbėjo, susivokę jau labai senoj senovėj“, – teigia profesorius.

Asmeninio albumo nuotr./V.Landsbergis su V.Tarasovu pristatė poezijos albumą
Asmeninio albumo nuotr./V.Landsbergis su V.Tarasovu pristatė poezijos albumą

Perkusininkas, kompozitorius, vizualiojo meno kūrėjas V.Tarasovas savo darbais įspaudė ryškų pėdsaką džiaze ir akademinėje muzikoje. Jis kuria muziką orkestrams, kino filmams, teatrui, nuo 1991-ųjų yra Lietuvos kompozitorių sąjungos narys.

Menininkas į Lietuvą atvyko 1968-aisiais iš Archangelsko. 1971 metais tapo V.Ganelino trio nariu, įgrojo su juo 34 albumus, 2017 m. pelnė Lietuvos nacionalinę kultūros ir meno premiją už Lietuvos džiazo mokyklos sukūrimą.

Asmeninio albumo nuotr./V.Landsbergis su V.Tarasovu pristatė poezijos albumą
Asmeninio albumo nuotr./V.Landsbergis su V.Tarasovu pristatė poezijos albumą

Prof. V.Landsbergis – Lietuvos valstybės, politikos ir kultūros veikėjas, kultūros istorikas, pianistas, muzikologas, Kovo 11 Akto signataras. Jis baigė Lietuvos konservatoriją (dabar Lietuvos muzikos ir tetaro alkademija), dirbo čia koncertmeisteriu, dėstė Mikalojaus Konstantino Čiurlionio meno mokykloje, Vilniaus pedagoginiame institute, Lietuvos konservatorijos Klaipėdos fakultetuose (nuo 1978 m. – profesorius).

V.Landsbergio nuopelnai įvertinti Nacionaline kultūros ir meno premija (2011 m.), aukščiausiais Lietuvos ir daugelio užsienio šalių valstybiniais bei visuomeninių organizacijų apdovanojimais ir premijomis.

„Green Lakes Records“ išleistą vinilinę plokštelę „post fluxiniai žaidimai: Tarasovas plaukioja, Landsbergis laukia jo“ visi norintys įsigyti gal čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito