Sportas gyvai

Globojančių šeimų festivalyje Druskininkuose – A.Kuzmickaitė su dukra, Jovani diskoteka ir putų šou

Šimtai putų jūroje besipliuškenančių vaikų, masinis šokis pagal puikiai žinomą eurovizinę dainą „Luktelk“ pritariant muzikiniam fontanui, nuotaikingi Liepos Mondeikaitės, Dainoto Varno ir DJ Jovani pasirodymai bei daugybė įvairiausių sparnų variacijų. Taip Druskininkuose šį savaitgalį buvo atšvęstas jau ketvirtasis globėjų festivalis „Vaikai yra vaikai“. Į jį šiemet „suskrido“ daugiau nei 5000 globotinių, globėjų, budinčių globotojų, šeimynų, globos srityje dirbančių žmonių ar besidominčių globa.
Festivalio „Vaikai yra vaikai“ akimirkos
Festivalio „Vaikai yra vaikai“ akimirkos / Rimvydo Vaitkevičiaus nuotr.

Festivalis šiemet pirmą kartą buvo atviras visiems norintiems pabūti kartu su globėjų bendruomene bei sužinoti daugiau apie globą.

„Noriu nuoširdžiai padėkoti daugiau nei 3 tūkst. žmonių, Lietuvoje pasirinkusių globėjo kelią ir ypatingą globos misiją dėl mūsų visų vaikų atliekančių su didžiuliu ryžtu ir atsidavimu. Jūsų visų kasdieniai iššūkiai ir laimėjimai, kuriuos išgyvenate globodami vaikus, yra besąlygiškos meilės pavyzdys visuomenei, o tėvų globos netekusiems vaikams kasdien suteikia dar vieną galimybę patikėti pasauliu – patirti kito žmogaus dovanojamą rūpestį ir saugumą, pajausti, ką reiškia turėti šeimą ir suprasti, kas yra tikrieji namai“, – sako Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos direktorė Ilma Skuodienė.

Globa – ir sena svajonė, ir netikėti pasirinkimai

Globojančių šeimų festivalio „Vaikai yra vaikai“ metu kiekvienos savivaldybės centras individualiose erdvėse pristatė savo veiklą. Renginyje apsilankė ir daugelis globėjų.

Šeimynos steigėja iš Klaipėdos Jolanta Vaičiulienė sako, kad globa – jos sena svajonė. „Prieš trejus metus tapau budinčia globotoja, o dabar atėjo poreikis šeimynos steigimui. Jau prieš vestuves žinojau, kad auginsiu ne tik savo vaikus, ką ir sėkmingai dabar darau“, – sako J.Vaičiulienė

Rimvydo Vaitkevičiaus nuotr./Festivalis „Vaikai yra vaikai“ akimirka
Rimvydo Vaitkevičiaus nuotr./Festivalis „Vaikai yra vaikai“ akimirka

.

Jonavoje gyvenantis Medardas Pūkas į festivalį atvyksta jau ketvirtus metus iš eilės ir stebisi organizatorių kūrybiškumu pateikti viską įdomiai ir netikėtai. Jo šeima globoti nusprendė netikėtai, prieš septynerius metus nutikus nelaimei pažįstamiems žmonėms. Šiuo metu šeimoje auga keturi globotiniai – 10, 12, 14 ir 16 metų. „Kaip aš juokauju vaikams, jūs mane padarėte visuomenėje gerbiamu žmogumi“, – šypsosi M. Pūkas.

Sparnai – galimybė skristi ir augti kaip asmenybei

Renginyje buvo galima matyti įvairiausių sparnų – pagrindinio šių metų simbolio – variacijų. Ne tik stovėjo sparnų formos krėslai, plazdėjo vėliavos, bet šis simbolis tapo žaisminga dalyvių įvaizdžio detale. Sparnai simbolizuoja ne tik galimybę skristi, bet ir žmogui augti kaip asmenybei, o šiemetiniu šūkiu „Pasimatuok sparnus“ – kviečiama pasitikrinti globos galimybes. Į Druskininkus iš Vilniaus atvežta ir drabužių dizainerės Agnės Kuzmickaitės sukurta unikali 3,5 m aukščio sparnų skulptūra, prie kurios nusidriekė didžiulė eilė norinčiųjų įsiamžinti.

Rimvydo Vaitkevičiaus nuotr./Festivalis „Vaikai yra vaikai“ akimirka
Rimvydo Vaitkevičiaus nuotr./Festivalis „Vaikai yra vaikai“ akimirka

„Drąsiai galima teigti, kad visuomenė tampa atviresnė, globos tema nebėra tabu, požiūris į globą kardinaliai pasikeitė, o dauguma tėvų globos netekusių vaikų globojama šeimose ar

šeimynose. Tai yra mūsų valstybės pasiekimas. Džiaugiamės, kad jau penktą kartą šalyje organizuojama globos savaitė, o globojančių šeimų festivalis vyksta ketvirtus metus iš eilės“, – sako Socialinės apsaugos ir darbo viceministrė Vilma Augienė.

Rekordo siekimas, pramogos ir sveikinimai

Festivalyje šiemet buvo siekiama ir rekordo – daugiau nei 250 vaikų globos srityje dirbančių žmonių giedojo globėjams specialiai sukurtą himną „Laikyk mane“. Renginyje netrūko ir žaismingų pramogų – milžinus primenantys linksmieji kojūkininkai kūrė puikią nuotaiką ir dalino komplimentus, magijos teatras „DiArchy“ su globos ambasadore Diana Gaičiūnaite-Dirme rodė neįtikėtinus triukus, specialiai paruoštame baseine vaikai sukosi gigantiškuose kamuoliuose, o šokių studija „Dosado“ visus pakvietė į masinį šokį kartu su muzikiniu fontanu.

V.Augienės teigimu, šioji šventė suburia visas globojančias šeimas, šeimynas tam, kad dar kartą pabrėžti ir priminti kokie svarbus jie yra mūsų šaliai.

Rimvydo Vaitkevičiaus nuotr./Festivalis „Vaikai yra vaikai“ akimirka
Rimvydo Vaitkevičiaus nuotr./Festivalis „Vaikai yra vaikai“ akimirka

„Šiais metais norime pasidžiaugti ir tuo, kad šventėje dalyvavo ir vaikai bei darbuotojai iš bendruomeninių vaikų globos namų, juk jų darbas taip pat yra be galo prasmingas. Dėkoju visiems globėjams, budintiems globotojams, įtėviams už kilnią misiją, atvėrus savo namų duris tėvų globos netekusiems vaikams, taip pat ir bendruomeninių vaikų globos namų darbuotojams už prasmingą darbą“, – festivalio dalyvius sveikino Socialinės apsaugos ir darbo viceministrė.

Tvirta globėjų bendruomenė atvira visiems

Globos centrus vienijančio tinklo „Vaikai yra vaikai“ vadovė Rugilė Ladauskienė džiaugiasi, kad globėjų festivalis tapo ne tik nuotaikingu, bet ir prasmingu įvykiu visiems globos srities žmonėms.

„Akivaizdžiai matome kaip tvirtėja globėjų bendruomenė, kuri dalinasi savo patirtimi, išmintimi, savo pavyzdžiu gali motyvuoti kitus, dar tik svarstančius. Tvirta bendruomenė šiemet į savo būrį pakvietė visus norinčius – festivalis tapo atviru visiems. Skaičiuojama, kad kasdien Lietuvoje 6 vaikams reikalingi budintys globotojai ar globėjai. Galbūt kažkam šis festivalis taps tuo mažu postūmiu „pasimatuoti sparnus“, o mes visuomet pasirengę jiems padėti“, – teigia R.Ladauskienė.

Rimvydo Vaitkevičiaus nuotr./Festivalis „Vaikai yra vaikai“ akimirka
Rimvydo Vaitkevičiaus nuotr./Festivalis „Vaikai yra vaikai“ akimirka

Naujausiais duomenimis, daugiau nei 5000 vaikų, netekusių tėvų globos, auga šeimos aplinkoje, t.y. daugiau nei 3700 globėjų (rūpintojų) ir budinčių globotojų šeimose, šeimynose. Tiesa, vis dar 1181 gyvena globos institucijose.

Festivalio estafetė perduota Trakams

Pasak Druskininkų savivaldybės mero Ričardo Malinausko, Druskininkuose niekada nebuvo vaikų namų. Net tuomet, kai visos kitos savivaldybės turėjo tokias įstaigas, miestas siekė, kad vaikai, negalintys augti savo šeimose, būtų globojami artimųjų, giminaičių ar kitose šeimose.

„Nuolatinis nuoširdus darbas su biologiniais tėvais, jų artimaisiais, pagalba jiems sprendžiant iškilusias šeimynines problemas, dažnai padėdavo sumažinti be tėvų globos likusių vaikų skaičių. Kitais atvejais, kartu su vaiko teisių specialistais visuomet stengėmės, kad vaikas liktų gyventi mūsų bendruomenėje, ieškojome globėjų artimųjų rate, teikėme jiems reikalingą informaciją ir įvairią paramą. Džiaugiamės, kad apie globos tema imama kalbėti garsiai, atvirai, kad galime prie to prisidėti, o šiais metais – ir būti ta vieta, kur susiburs visos vaikus globojančios šeimos“, – sako R.Malinauskas.

Rimvydo Vaitkevičiaus nuotr./Festivalis „Vaikai yra vaikai“ akimirka
Rimvydo Vaitkevičiaus nuotr./Festivalis „Vaikai yra vaikai“ akimirka

Renginio pabaigoje Druskininkų meras perdavė globėjų dienos simbolį „Didelis širdies gerumas“ Trakų rajono merui Andriui Šatevičiui – kitąmet, penktasis globojančių šeimų festivalis „Vaikai yra vaikai“ vyks Trakuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius