Gurmaniškas nuotykis Trakuose pritraukė būrį garsenybių: degustacijoje – lietuviškos virtuvės variacijos

„Nuo nosies iki uodegos, nuo lapelio iki šaknies“, – į tokią nepaprastą kelionę Lietuvos gurmanų gildijos narius ir nuomonės formuotojus pakvietė Trakuose, tiesiai priešais Trakų salos pilį, įsikūręs restoranas „Apvalaus stalo klubas“.
Violeta Baublienė su vyru Artūru, Saugirdas Vaitulionis, Dovilė FIlmanavičiūtė, Vytaras Radzevičius, Laisvė Radzevičienė
Violeta Baublienė su vyru Artūru, Saugirdas Vaitulionis, Dovilė FIlmanavičiūtė, Vytaras Radzevičius, Laisvė Radzevičienė / Tautvydo Stuko nuotr.

Gurmanams pasiūlytame meniu nugulė atsakingo gyvenimo ir vartojimo filosofija – iš aplinkinių ūkių atvežtos, iki paskutinės šaknelės ir kaulelio sunaudotos gėrybės, supaprastinti darbo procesai virtuvėje ir restorano salėje.

Į Gurmanų gildijos vakarienę atvyko televizijos laidų vedėjai Violeta Baublienė su vyru Artūru, Vytaras Radzevičius, nuomonės formuotoja Dovilė Filmanavičiūtė, renginių organizatorius Saugirdas Vaitulionis, vestuvių ir renginių organizatorė Laura Vagonė, kulinarinių knygų autorė Nida Degutienė su vyru, diplomatu Dariumi Degučiu, „Vyno klubo“ savininkai Arūnas ir Rasa Starkai, žurnalo „Geras skonis“ leidėja Rūta Ščeponienė.

Vakarienės akimirkos – galerijoje:

Naujasis restorano „Apvalaus stalo klubas“ meniu – tai žingsnis į atsakingą vartojimą, valgymą ir taupų išteklių vartojimą. Lietuviški produktai, tradiciniai maisto gamybos būdai ir modernios jų interpretacijos bei tarptautiniai gastronominiai akcentai kuria įdomią ir atsakingą „Apvalaus stalo kubo“ virtuvę.

„Tai, kad „Apvalus stalo klubas“ yra geriausių Lietuvos restoranų trisdešimtuke, kad mūsų svečiai nuolat grįžta, tarsi patvirtina, jog einame teisingu keliu. Unikali istorinė vieta įpareigoja papildyti Lietuvos istorijos pasakojimą tradicinės virtuvės akcentais. Tuo pačiu suprantame, kad mūsų svečiai – išprusę, pasaulio matę žmonės, kurių skonio supratimas ir poreikiai modernūs ir įvairūs, todėl pasitelkiame modernius virtuvės pasiekimus – technologijas, gamybos būdus, tendencijas“, – sako restorano savininkė, „Apvalaus stalo klubo“ savininkė Rasa Šnaiderienė.

Jaukią ir šiuolaikišką aplinką savo restorane kurianti Rasa Šnaiderienė įsitikinusi, kad šių dienų svečio patirtis restorane vien maistu neapsiriboja. Ne mažiau svarbu, kokia muzika groja, koks apšvietimas pasitinka svečius.

Tautvydo Stuko nuotr./Vakarienės Trakuose akimirka
Tautvydo Stuko nuotr./Vakarienės Trakuose akimirka

„Mūsų privalumas, – ji sako, – išskirtinė vieta, tačiau istorinės aplinkos nesame įsikibę, skubantis šių dienų pasaulis diktuoja ir restoranų madas – mūsų aplinka darosi demokratiškesnė, ne tokia įpareigojanti, o meniu – glaustesnis. Svečiams siūlome ne ilgai trunkančias vakarienes ir ilgą patiekalų sąrašą, o galimybę mėgautis, pajusti maisto skonį, išskirtinumą ir kokybę“.

Nepaprasta patirtimi šį vakarą restorano svečiams tapo restorano šefo Edgaro Rutkausko ir jo komandos atsakingai pagaminta vakarienė. Svečių lėkštėse suskambo net keturi to paties patiekalo scenarijai ir daugybė įspūdingų, nelauktų, itin moderniai patiektų lietuviškos virtuvės variacijų.

Gurmanų vakarienės svečiams aperityvui buvo siūlyta kvietinių miltų spurga su dzūkų lašinukais, tradicinis Trakų kibinukas, burokėlių morengai su veršiuko kepenų ir burokėlių trauktinės paštetu.

Pirmojo užkandžio lėkštėse svečiams pasiūlyti „linkėjimai iš kapčiaus“ – sūdytos morkos, burokėliai, salierai, bulvės, žiedinių kopūstų tyrė, perlinių kruopų spragėsiai. Antrajam užkandžiui patiektas „Triveidis upėtakis“ – kapotas upėtakis su šviežiais agurkais ir ridikėliais, sūdytas upėtakis su sūdytais agurkėliais ir ridikėliais, skrudinta upėtakio filė su ikrais.

Tautvydo Stuko nuotr./Vakarienės Trakuose akimirka
Tautvydo Stuko nuotr./Vakarienės Trakuose akimirka

Svečiai ragavo čiobrelių svieste keptos čiobrialiaukės su sūdytais, marinuotais, fermentuotais, džiovintais, degintais žiediniais kopūstais, miško grybais, vytintos veršienos kumpio drožlėmis ir kaulų čiulpų padažu. Antrasis karštas patiekalas pasiūlytas iš brandintos jautienos išpjovos, molyje keptų bulvyčių, kaštainių, plikytų pyragaičių su saliero kremu, šoninės pudros, porų pelenų, perlinių svogūnų. Desertui svečiai skanavo išardyto obuolių pyrago, kurį restorano šefas sukūrė iš sluoksniuotos tešlos, baltuoju šokoladu aplieto obuolių šerbeto, degintų obuolių tyrės ir obuolių traškučių.

„Keturi scenarijai vienoje lėkštėje. Tarsi geras džiazas jie atskleidžia skirtingus lietuviškus ingredientus. Atsakingo vartojimo ir atsakingo valgymo filosofija šiandien itin aktuali. Turiu idėją su savo kolegomis eiti šiuo keliu. Žengiame tik pirmuosius žingsnius, bet juk visada pradžia turi būti, geriausiai, kai ji prasideda nuo tavęs paties“ – taip savo sukurtą vakarienę apibūdino „Apvalaus stalo klubo“ virtuvės šefas Edgaras Rutkauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis