Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti

Gytis Ivanauskas: „Naujame spektaklyje su Jazzu kuriame labai asmenišką dialogą“

Į Vilnių sugrįžus lietingam rudeniui, vis daugiau miestiečių traukia teatro link ramiai ir kultūringai praleisti vakaro. Antradienį „Menų spaustuvėje“ vilniečiai turėjo progą išvysti naujausią aktoriaus ir šokėjo Gyčio Ivanausko darbą – monospektaklį „Programa. Apie prabangą ir bejėgiškumą“.
Leonas Somovas, Justė Arlauskaitė-Jazzu ir Gytis Ivanauskas
Leonas Somovas, Justė Arlauskaitė-Jazzu ir Gytis Ivanauskas / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Gyčio Ivanausko teatras spektaklio „Programa. Apie prabangą ir bejėgiškumą“ premjerą pirmiausia surengė Nacionaliniame Kauno dramos teatre. O štai dabar išmušė ir vilniečių valanda. Premjeroje apsilankę žiūrovai tri progą scenoje išvysti ne tik visiškai kitokį teatro įkūrėją Gytį Ivanauską, bet ir gyvai išgirsti dueto „Leon Somov & Jazzu“ improvizacijas. 

Spektaklis – gyvas ir nuolat kintantis organizmas

Portalui Žmonės.lt G.Ivanauskas pasakojo, kad šis monospektaklis kinta nuolatos ir kiekvienoje teatro scenoje jis bus vis kitoks.

„Spektaklis keičiasi nuolatos. Jis buvo vienoks Varėnoje, visai kitoks Kaune... net antrą kartą rodydami jį Kaune suvaidinome jį kitaip. Jis absoliučiai neprognozuojamas. Keičiasi ir jo trukmė, emocijos, nuotaikos...  Tai labai priklauso nuo žiūrovo, koks jis ateina, kas tuo metu jam rūpi. Šis spektaklis yra diskusija su juo. Tai aš, kaip aktorius, jaučiu – vieną kartą jis nusiteikęs linksmiau, kitą kartą – rimčiau, atidžiau“, –  prieš premjerą Vilniuje portalui Žmonės.lt apie savo spektaklio viziją pasakojo G.Ivanauskas.

Gytis Ivanauskas
Gytis Ivanauskas

Pasiteiravus, kas gi spektakliui įpučia gyvybės, aktorius ir savo vardo teatro įkūrėjas tikino, kad pagrindinis ingredientas – improvizacija. Tiek iš Justės pusės, tiek ir iš jo paties. Mat jis sau leidžia į pjesę pasižiūrėti labai lanksčiai.

„Mano vaidyba taip pat kas kartą yra kitokia. Vieną dieną man pavyksta atlikti vaidmenį su humoru, išlenda visokie juokeliai ir panašiai. Kitą dieną, pavyzdžiui, esu rimtesnis, tad ir spektaklyje tai atsispindi – aš turiu visišką teisę tai panaudoti, ko nors, kas parašyta pjesėje, nesakyti arba pasakyti daugiau, nei joje parašyta. Žiūrovai galėtų eiti į spektaklį ne vieną, du ar tris kartus, o begalę kartų ir vis išvystų ką nors naujo. Šis spektaklis – gyvas organizmas“, – sakė G.Ivanauskas.

Gytis Ivanauskas
Gytis Ivanauskas

Žiūrovų akims – asmeniškas Justės ir Gyčio ryšis

Anot Gyčio, muzikinių improvizacijų monospektaklyje jam tenka vaidinti ne pirmą kartą. Tačiau šįsyk jis yra itin asmeniškas.

„Mano paties tai pirmasis kartas. Kadaise dalyvavau viename projekte, kuriame buvo dialogas su muzika... tačiau šiuo atveju viskas yra labiau asmeniška. Pradedant nuo Jazzu buvimo scenoje, nes ji – svarbus žmogus mano gyvenime. Mūsų dialogas skamba kitaip, ne sausai, gyvai ir mes galime komunikuoti tiek vienas su kitu, tiek su žiūrovais. Ji savo vokalu, o aš – vaidyba“, – portalui Žmonės.lt sakė aktorius.

Leonas Somovas ir Justė Arlauskaitė-Jazzu ne tik kūrė šiam spektakliui muziką, bet ir dovanojo kūrinį „Tenai toli“. Singlo dueto gerbėjai neras nė viename albume. 

Justė Arlauskaitė-Jazzu
Justė Arlauskaitė-Jazzu

Pasak J.Arlauskaitės-Jazzu, kurti muziką šiam spektakliui buvo labai lengva, nes pjesė, jos tematika labai artima pačiai atlikėjai. „Pjesėje kalbama apie dalykus, apie kuriuos galvoju kasdien. Skaitau ją ir atrodo, kad ji apie mane, mano požiūrį į pasaulį, rūpimus dalykus, tikrąsias vertybes... Apie mano pačios bejėgiškumą“, – tikino Jazzu. 

„Programa. Apie prabangą ir bejėgiškumą“ – tai pirmasis Gyčio Ivanausko teatro monospektaklis, kurio atsiradimą įkvėpė Jeano Luco Lagarce‘o kūryba ir gyvenimas. Su juo spektaklio idėjos autorius turėjo progos susipažinti vaidindamas rež. G.Varno spektaklyje „Tolima šalis“. 

Spektaklio dramaturgiją kūrė Akvilė Melkūnaitė, su kuria Gytis Ivanauskas bendradarbiavo kurdamas žiūrovų pamėgtą spektaklį „Marko. Kavolių kabaretas“. 

Žiūrovų laukiančios monospektaklio premjeros:

Spalio 16 d. 19 val. Menų spaustuvė, Vilnius
Lapkričio  16 d. 19 val. Nacionalinis Kauno dramos teatras, Kaunas
Lapkričio  17 d. 19 val. Menų spaustuvė, Vilnius
Bilietus platina „Tiketa“.

Gytis Ivanauskas
Gytis Ivanauskas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius