Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Į G.Nausėdos inauguracijos pokylį susirinko šalies elitas: Prezidentūros kieme – 2 tūkst. svečių

Liepos 12-ąją antrajai kadencijai inauguruotas prezidentas Gitanas Nausėda. Visą dieną vykusius inauguracijos renginius vainikavo iškilmingas priėmimas prezidentūroje, į kurį buvo pakviesta net 2 tūkstančiai svečių.
Vakaro svečiai
Vakaro svečiai / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Penktadienį G.Nausėdos inauguracijos renginius užbaigė ištaigingas priėmimas prezidentūroje.

Tiesa, iki pat jo apie iškilmių detales buvo nuspręsta nekalbėti, tik užsiminta, kad išsiuntinėta apie 2000 pakvietimų verslo, politikos ir kultūros atstovams.

Kaip pranešė prezidento patarėjas Frederikas Jansonas, antrą kadenciją pradedantis G.Nausėda siekė, jog inauguracijos renginių dalyviai būtų pasirinkti „atsižvelgiant į gerovės valstybės atskirčių mažinimo politiką“. Todėl priėmime buvo siekiama kuo platesnio tiek socialinių, tiek visuomenės grupių atstovavimo.

Lukas Balandis/BNS/Vakaro svečiai
Lukas Balandis/BNS/Vakaro svečiai

Penktadienio vakarą į ištaigingą priėmimą Prezidentūros kieme susirinko išties įvairi publika. Prie Prezidentūros susirinkusiems fotografams pozavo Lietuvos verslo, pramogų, sporto, politikos ir kitų sričių atstovai.

Lietuvos ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė priėmime nedalyvavo, nors kiti ministrai atvyko. Į priėmimą atvyko ir buvęs prezidentas Valdas Adamkus.

Lukas Balandis/BNS/Vakaro svečiai
Lukas Balandis/BNS/Vakaro svečiai

Nors ištaigingas priėmimas prasidėjo 19 valandą, į Prezidentūros kiemelį išsipuošę svečiai pradėjo rinktis dar gerokai prieš jį. Prie Prezidentūros nusidriekė beveik pusę kilometro siekianti svečių eilė. Kai kurie svečiai atsinešė ir jaukias dovanas.

Lukas Balandis/BNS/Vakaro svečiai
Lukas Balandis/BNS/Vakaro svečiai

Kvietime svečiams nurodytas aprangos kodas – smokingas arba kostiumas ir vakarinė suknelė.

Fotogalerija:

Antrąją kadenciją pradedančio šalies vadovo inauguracija penktadienį prasidėjo priesaika Seime.

Po G.Grušo kreipimosi prezidento Gitano Nausėdos priesaiką priėmė Konstitucinio Teismo pirmininkas Gintaras Goda. Jis prieš tai detaliai paaiškino, kaip turi prisiekti G.Nausėda.

G.Nausėda priesaikos tekstą perskaitė neužsikirsdamas, be klaidų. Po priesaikos Seime susirinkę svečiai sugiedojo Lietuvos himną.

Po šios ceremonijos prezidentas pradėjo eiti savo pareigas. G.Nausėdos pasirašytas priesaikos aktas perduotas saugoti Seimo pirmininkei.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Seime prasideda Respublikos Prezidento Gitano Nausėdos inauguracija
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Seime prasideda Respublikos Prezidento Gitano Nausėdos inauguracija

Nausėda žada stiprinti šalies saugumą: „Lietuva nebėra ramus užutėkis“

Antrajai kadencijai penktadienį prisiekęs prezidentas Gitanas Nausėda pažadėjo stiprinti Lietuvos saugumą, pareiškęs, kad žmonija atsidūrė prie susinaikinimo ribos, o Lietuva nebėra saugi vieta gyventi.

„Deja, per tuos penkerius metus pasaulis pasislinko arčiau bedugnės“, – po priesaikos Seime sakydamas kalbą teigė G. Nausėda, apžvelgdamas pirmosios savo kadencijos metus.

“(...) Žmonija stovi ant susinaikinimo slenksčio. Klimato kaita, pandemija, karas – per pastaruosius penkerius metus mes patyrėme daugybę realių scenarijų žmonijai ištrinti save arba grįžti į tamsiuosius viduramžius, kur teisus tas, kuris stipresnis, o istoriją rašo tas, kuris žiauresnis“, – kalbėjo šalies vadovas.

„Šiandienos pasaulyje Lietuva nėra saugus ir ramus užutėkis“, – pridūrė jis, pareiškęs, jog Lietuva ribojasi su dviem pavojingiausiomis Europos valstybėmis, turėdamas omenyje Rusiją ir Baltarusiją.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Seime prasideda Respublikos Prezidento Gitano Nausėdos inauguracija
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Seime prasideda Respublikos Prezidento Gitano Nausėdos inauguracija

Dalydamasis vizija 2029 metams, G. Nausėda sakė, kad Lietuvos finansavimas gynybai turėtų priartėti prie 4 proc. bendrojo vidaus produkto, tai leistų Lietuvai vystyti ilgojo nuotolio oro gynybą, Baltijos jūros krantą saugotų raketų skydas, o sausumos sienas – inžineriniai įtvirtinimai.

„2029 metais Lietuva ne tik baigia vystyti pagrindinius divizijos pajėgumus, bet ir organizuoja pratybas drauge su mūsų šalyje dislokuota Vokietijos brigada ir JAV batalionu“, – kalbėjo G.Nausėda.

„Naujoji divizija ginkluota tolimąja HIMARS artilerija, naujausiais tankais, pėstininkų kovos mašinomis, Lietuvoje pagamintais dronais“, – sakė prezidentas.

Jis taip pat žadėjo ginti Lietuvos interesus užsienio politikoje, remti Ukrainą, puoselėti ryšius su JAV.

Kalbėdamas apie vidaus politiką, šalies vadovas žadėjo toliau mažinti socialinę atskirtį, kurti šeimoms, senjorams palankesnę aplinką, skirti dėmesį regionams, kultūrai ir švietimui.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Vilniaus arkikatedroje bazilikoje po Gitano Nausėdos inauguracijos ceremonijos vyko šv. Mišios
Lukas Balandis / BNS nuotr./Vilniaus arkikatedroje bazilikoje po Gitano Nausėdos inauguracijos ceremonijos vyko šv. Mišios

G.Nausėda taip pat paragino Lietuvą tapti pavyzdžiu kitoms šalims, kaip kovoti su klimato kaita.

„Klimato politikos srityje iki 2030 metų Lietuvos ambicijos mažinti išmetamą šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekį – ženkliai didesnės nei Europos Sąjungos. Įgyvendinkime jas, kartu išlaikydami ir stiprindami pramonės konkurencingumą bei inovatyvumą, sparčiau nei kiti pereidami prie žiedinių gamybos ir vartojimų sistemų. Sumažinkime besaikį plastiko naudojimą – nuo parduotuvių iki namų ūkių“, – kalbėjo prezidentas.

Vėliau penktadienį prezidentas dalyvaus Šv. Mišiose Vilniaus arkikatedroje, po jų Katedros aikštėje vyks prezidento kaip vyriausiojo ginkluotųjų pajėgų vado ceremonija, kur dalyvaus ir Lietuvos kariai.

Iš ten šalies vadovas eis į S.Daukanto aikštę prie Prezidentūros, kur sakys kalbą Lietuvos žmonėms.

VIDEO: Į Seimą atvyko pirmoji pora: D.Nausėdienė pasipuošusi šviesia suknele

Vėliau Prezidentūroje Vyriausybė grąžino G.Nausėdai įgaliojimus ir tada prezidentas pavedė Ministrų kabinetui laikinai eiti pareigas, kol Seimas iš naujo nenubalsuos dėl Ingridos Šimonytės kandidatūros toliau dirbti premjere.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito