Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Į Graikiją trumpam išvykusi V.Skaisgirė – apie naują tvarką oro uoste ir viešbutyje bei atliktą testą

Nors vėl įsisiautėjęs koronavirusas sugriovė daugelio vasaros atostogų planus, televizijos laidų kūrėja, prodiuserė Vaida Skaisgirė nutarė bent trumpam išvykti ten, kur šiuo metu saugiau nei kituose turistiniuose taškuose, – į Graikiją. Tiesa, ši jos išvyka buvo kitokia negu kada nors anksčiau. Vaida neišvengiamai susidūrė su pasikeitusia kelionių tvarka, o oro uoste buvo atrinkta pasidaryti koronaviruso testą.
Vaida Skaisgirė
Vaida Skaisgirė / Asmeninio albumo nuotr.

„Paplūdimiai, skanus maistas, geras oras, poilsis ir jokių įsipareigojimų kažką labiau nuveikti. Tiesiog poilsis“, – savo trumpas, bet įsiminusias atostogas Kretoje, kurias nutarė praleisti pasyviau, apibūdino Vaida.

Saulėtoje Graikijos saloje V.Skaisgirė šįkart lankėsi vos tris dienas. Ilgiau ištrūkti neleido darbai, mat jei ankstesniais metais jos kuriamo projekto „Maisto kelias“ laidos būdavo nufilmuojamos dar vasaros pradžioje, o likusią vasarą tik montuojamos, tai šiemet dėl pandemijos filmavimai užsivėlino ir vis dar tebevyksta.

Asmeninio albumo nuotr./Vaida Skaisgirė
Asmeninio albumo nuotr./Vaida Skaisgirė

Po neįvykusių kelionių – sprendimas vykti ten, kur saugiau

Vis dėlto, anot Vaidos, ir tų trijų dienų tikrai užteko atgauti jėgas, atsipūsti nuo rutinos, tuo labiau, kad tai buvo pirmoji kelionė į užsienį po ilgo laikotarpio. Juk, kaip pasakojo V.Skaisgirė, per karantiną neįvyko dvi jos suplanuotos išvykos – į Tenerifę, kur gyvena sesuo, ir į Pietų Prancūziją. Į pastarąją turėjo leistis su drauge – tai buvo Vaidos gimtadienio dovana jai.

„Ačiū Dievui, visos aviakompanijos ir kelionių organizatoriai pakankamai greitai prisitaikė prie susiklosčiusios situacijos ir dar turiu laiko apsispręsti, kada tas „nuplaukusias“ keliones perkelti. Bet to dar nepadariau, nes tos šalys, skirtingai negu Graikija, deja, dar sudėtingoje situacijoje, o ir visas pasaulis – nežinioje dėl antrosios bangos“, –15min sakė Vaida.

Tačiau ir toliau sėdėti Lietuvoje ji nenorėjo. Reikėjo pakeisti aplinką, todėl ne per seniausiai išsirinko kelionę į Kretą ir po poros savaičių išskrido.

„Kadangi kelionių ilgesys tiek man, tiek daugybei žmonių didžiulis ir labai norėjosi kur nors vykti, pasižiūrėjau, kur saugu, kur skaičiai geriausi. Kadangi Graikija yra viena tokių šalių, ji ir buvo pasirinkta trumpam kelių dienų pabėgimui“, – paaiškino V.Skaisgirė, į šią šalį vykusi jau ne pirmą kartą.

Tuo metu, kai moteris lankėsi Graikijoje, ji dar buvo viena iš nedaugelio turistinių krypčių, iš kurių grįžus į Lietuvą nereikėjo dviejų savaičių saviizoliacijos. Vaida neslėpė, kad ir šis faktas, ir saugumas buvo priežastys, kodėl buvo pasirinkta minėta šalis. Vis dėlto kartais pasigirsta nuomonių, kad geriau kojos iš savo šalies išvis nekelti, nes padėtis greitai kinta, o užsikrėsti galima kad ir oro uoste. Ar V.Skaisgirei nebuvo baisu keliauti?

„Lengvas nerimas dabar, aišku, visada yra, nes virusas nenuspėjamas. Tai ne kokia nors sukontroliuojama situacija, kad galėtume ramiai jaustis, – prisipažino pašnekovė. – Bet ši šalis ne veltui pasirinkta. Pavyzdžiui, padėtis Prancūzijoje, Italijoje ar Ispanijoje, kur gyvena mano sesuo ir kur aš važiuoju kaip į antrus namus, tikrai nerami, tad tokiu atveju taip, geriau susilaikyti. Dėl to ir sesuo, planavusi šiemet aplankyti mus Lietuvoje, šios minties atsisakė. Tačiau gyvenimas tęsiasi ir jei susiplanuoji vykti ten, kur esi ramus dėl savo saugumo, tai kodėl gi ne?“

Vis dėlto Vaida atskleidė, kad į užsienį vykti su sūnumi Vaida dar pabijojo. Jis tuo metu liko Lietuvoje: „Vaikai vis tiek smalsūs, lenda, ne visada sužiūrėsi rankų nuplovimą, tai kol kas nelabai noriu, kad jis keliautų.“

Asmeninio albumo nuotr./Vaida Skaisgirė
Asmeninio albumo nuotr./Vaida Skaisgirė

Teko darytis koronaviruso testą

Tiesa, net ir Graikijoje, kur sergamumo COVID-19 rodikliai nėra tokie dideli kaip kai kuriose kitose turistų pamėgtose šalyje, pernelyg atsipalaiduoti nevertėtų. Būtent dėl to graikai ėmėsi daugybės atsargumo priemonių.

„Atvykstantiems į šalį reikia iš anksto registruotis, tada atvykimo dieną tu gauni specialų kodą, kurį vėliau nuskenuoja ir tuomet žino tavo judėjimą. Tą kodą daug kur viešose vietose esi paprašomas parodyti, kad jie matytų, jog esi prisiregistravęs ir apie tavo buvimą čia yra žinoma“, – pasakojo V.Skaisgirė.

Negana to, Graikijoje nusileidus lėktuvui oro uoste atsitiktinės atrankos būdu yra išrenkami žmonės, kuriems bus atliktas koronaviruso testas. Tarp atrinktųjų pateko ir pati Vaida.

„Ačiū Dievui, atsakymas buvo neigiamas, – pasidžiaugė Vaida. –Mačiau, kad daugumai testas yra daromas ir tik mažai daliai praleidžiamas. Dėl to gal daugiau laiko užtrunkama oro uoste, bet juk viskas dėl saugumo.“

Kol laukia testo atsakymo, žmogus tiek viešbutyje, tiek kitose viešose vietose maždaug parą turi būti dar atsargesnis, dar labiau laikytis saugaus atstumo, vengti susibūrimų, kad tuo atveju, jei serga, neplatintų viruso.

„O jei, neduok Dieve, tu esi tas, kuris atvažiavo su virusu, pagal kodo registraciją jie žino, kuriame tu viešbutyje, ir galima greitai atsekti visus kontaktus ir kelius“, – kalbėjo V.Skaisgirė.

Vaidos Skaisgirės atostogų Kretoje kadrai – galerijoje:

Viešbutyje – naujos taisyklės

Tačiau nauja tvarka keliautojams – ne tik oro uoste ir visose viešose vietose, bet ir pačių viešbučių viduje. Pasak Vaidos, taisyklės labai adaptuotos pagal šiandieninę situaciją, patalpos nuolatos dezinfekuojamos, be to, stengiamasi vengti kontaktų su kitais žmonėmis.

„Personalas neina tvarkyti kambarių tol, kol tu nepraneši, jog tavęs nėra kambaryje. Rezervacijos, vakarienės restoranuose tvarkomos irgi per programėlę, viskas labai kompiuterizuota – dažną veiksmą, kurį anksčiau darydavai nuėjęs į registratūrą ar kur kitur, dabar gali atlikti pats, savarankiškai, naudodamasis telefonu. Daug šiek tiek neįprastų pakeitimų, bet viskas tik dar patogiau ir greičiau“, – dalydamasi įspūdžiais pridūrė V.Skaisgirė.

Pokyčiai – ir viešbučio restorane. Vaida paketą įsigijo tik su pusryčiais, tačiau vis tiek spėjo pastebėti, kad jei anksčiau maistą viešbučio svečiai dėdavosi patys, tą dabar už juos padaro darbuotojai.

„Ateini prie kiekvieno stalo, kur stovi personalas, pasakai, kiek ir ko nori, ir tau tada įdeda. Taip daroma, kad būtų kuo mažiau sąlyčio, žmonių prie bendro naudojimo įrankių“, – apie pasikeitusią tvarką pasakojo pašnekovė.

Asmeninio albumo nuotr./Vaida Skaisgirė
Asmeninio albumo nuotr./Vaida Skaisgirė

Ištuštėjusios salos vaizdas liūdina

Nuvykusi į turistinį kraštą Vaida pastebėjo ne tik čia pasikeitusią tvarką, bet ir gerokai mažesnius žmonių srautus. Tai, kad palyginus su ankstesniais metais, Kreta ištuštėjusi, juntama tiek viešbučiuose, tiek keliaujant po pačią salą. Ir nors pasak Vaidos, tai šiandien nebūtinai minusas, gal net ir privalumas, žvelgiant iš kitos pusės darosi liūdna.

„Ypač liūdna dėl tų visų verslų, restoranėlių, kur matai, kiek meilės įdedama į tai, ką nori patiekti tam žmogui. Bet dabar juose tuščia, tai verslams tikrai sunku išsilaikyti. Gaila, kad turizmas gavo tokį skaudų smūgį, bet tikiuosi, kad bendromis jėgomis pasaulis su laiku atsities“, – vylėsi V.Skaisgirė.

Žinoma, ji pritarė, kad vietiniams Graikijoje belieka guostis tuo, kad padėtis jų šalyje nėra tokia prasta kaip kitose turistinėse vietose, tad bent turizmas čia tebegalimas.

„Kelionių organizatorius įteikė laišką, kad užsikrėtimų skaičiai Graikijoje vos ne tokie, kaip ir Lietuvoje, o juk Graikija gerokai didesnė šalis. Salose tų atvejų išvis beveik nėra. Tai dar kartą įrodo, kad ankstyvos prevencinės priemonės gali labai padėti stabdant virusą“, – įsitikinusi Vaida.

Graikijoje žmonės atsakingesni

O grįžusi iš Kretos laidų kūrėja su sūnumi kelioms dienoms dar išvyko į Lietuvos pajūrį. Užtat dabar Vaida turi ką palyginti – sako, kad Lietuvoje žmonės pernelyg atsipalaidavę, dauguma į prevencines priemones žiūri pro pirštus.

„Graikijoje jaučiasi, kad visi labai atsakingi, tikrai paiso taisyklių, laikosi prevencinių priemonių. O Lietuvoje matau, kad kai kurie saugosi tik tam, kad negautų baudos arba kad kas nors neprisikabintų. Gaila, kad jie neįvertina tykančių pavojų, esančių visai šalia, nesilaiko atstumų, grūdasi. Dėl to mes į patį epicentrą ir nelendame.

Manau, svarbiausia yra sąmoningumas, o nurodymai juk duodami ne šiaip sau, ne dėl to, kad kažkas neturi ką veikti, o dėl visų mūsų sveikatos“, – pokalbį su 15min baigė V.Skaisgirė, paraginusi visus neneigti realios koronaviruso grėsmės.

15min primena, kad pirmadienio vakarą Graikija buvo įtrauktą į sąrašą šalių, iš kurių grįžus į Lietuvą reikia saviizoliuotis. Šis sprendimas supykdė kelionių organizatorius.

TAIP PAT SKAITYKITE: Rolando ir Vaidos Skaisgirių sūnus atšventė gimtadienį: staigmena – netikėtos formos tortas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas