Į žinią apie „Auską“ sureagavo Palangos meras: „Ji nei sugriuvo, nei įgriuvo“

Po viešumoje pasirodžiusios informacijos apie pradėjusią byrėti vilą „Auska“ šia tema nusprendė pasisakyti ir Palangos miesto meras Šarūnas Vaitkus. Pasak jo, žinia buvo pateikta pernelyg dramatiškai, o vilą besinuomojantis Rokas Galvonas apie situaciją žinojo dar perimdamas turtą ir įsipareigojo prireikus „Auską“ remontuoti.
Vila „Auska“, Šarūnas Vaitkus, Rokas Galvonas
Vila „Auska“, Šarūnas Vaitkus, Rokas Galvonas / 15min, organizatorių nuotr.

Penktadienį portalas delfi.lt pranešė, kad ėmė byrėti Palangoje esančios vilos „Auska“ konstrukcijos – portalo žiniomis, įgriuvo koridoriaus, jungiančio virtuvės ir renginių, apgyvendinimo patalpas, grindys.

„Šiuo metu turime daugybę iššūkių, skaičiuojami didžiuliai nuostoliai, visi suplanuoti renginiai atšaukti, tikiuosi, savivaldybė visus patirtus nuostolius kompensuos. Labai norisi, kad kuo greičiau esama situacija būtų išspręsta“, – delfi.lt situaciją komentavo vilą „Auska“ nuomojantis gerai žinomas virtuvės šefas, „Roko virtuvės“ vadovas Rokas Galvonas.

Vis dėlto netrukus į minėtame portale pasirodžiusią informaciją sureagavo Palangos meras Šarūnas Vaitkus. Miesto vadovas teigė, kad spalvos buvo kiek sutirštintos ir savo feisbuko paskyroje aprašė, kaip yra iš tiesų.

„Iš tikrųjų „Auska“ nei sugriuvo, nei įgriuvo. Tiesą sakant, net neįsivaizduoju, kokio galingumo turėtų būti uraganas, kad jis pajudintų tą gelžbetonio milžiną su visais jo požeminiais tuneliais.

Ir apskritai audra čia niekuo dėta.

Dar sausio 3 d. dabartinis vilos nuomininkas pranešė mums apie tai, jog pažeista viršutinė laukinės fasado sienos dalis.

Reaguojant į pranešimą, kaip to reikalauja įstatymas, pastatą apžiūrėjo Savivaldybės administracijos direktorės įsakymu sudarytoji komisija, kurios sudėtyje buvo ir Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos valstybinės priežiūros Vakarų Lietuvos statybos valstybinės priežiūros departamento specialistas.

Komisija neaptiko sugriuvimo ar įgriuvimo. Kalbant paprastai ir be visų tų statybinių terminų, ji užfiksavo, jog nuo pastato koridoriaus, kelių metrų aukštyje jungiančio kelis „Auskos“ korpusus, fasado nukrito dalis tinko. Saugumo sumetimais, numuštas buvo ir likęs praėjimo fasado tinkas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Šarūnas Vaitkus
Luko Balandžio / 15min nuotr./Šarūnas Vaitkus

Tai, kad vilos fasadas byra, niekam nėra paslaptis. Apie tai aš kalbėjau ir praėjusį pavasarį, kuomet Palangos savivaldybė perėmė „Auską“ savo žinion. Jau tuomet buvo aišku, kad turtą valdęs „Turto bankas“ visiškai nesidomėjo, kaip ankstesni nuomininkai, eksploatavę vilą dešimt metų, naudoja turtą, kiek investuoja į jo priežiūrą bei remontą ir ar apskritai tai daro.

Mes pernai pavasarį „Auską“ perėmėme ne tik be tinko kai kuriose pastato fasado vietose, bet ir ganėtinai nusiaubtą viduje.

Naujasis vilos nuomininkas, prieš perimdamas turtą, matė realią situaciją, o ir sutartyje įsipareigojo jį prižiūrėti ir, esant reikalui, remontuoti. Vakar jis buvo informuotas apie pastatą apžiūrėjusios komisijos išvadas ir tai, kad, remiantis nuomos sutartimi, turi sutvarkyti įvykio vietą, utilizuoti susidariusias atliekas bei imtis priemonių ir užtikrinti, kad kitose pastato vietose pažeista fasado apdaila nekeltų pavojaus.

Nors vila gali būti ir toliau eksploatuojama be trukdžių, Savivaldybė geranoriškai nusprendė neimti nuomos mokesčio nuo sausio 3 d. iki sausio 20 d., tačiau negali, kaip to pageidautų nuomininkas, kompensuoti komunalinius mokesčius ar nustatyti ilgesnį terminą, kuomet nereikėtų mokėti nuomos.

Apie įvykį tiek Savivaldybė, tiek nuomininkas „Roko virtuvė“ pranešė pastatą apdraudusioms draudimo bendrovėms, kurios ir turėtų padengti remonto kaštus.

Džiaugiuosi, kad miesto Taryba pernai apsisprendė dėl „Auskos“ panaudojimo ateityje. Dabar rengiamas teritorijos detalusis planas, o pastatas pavirs gydyklomis, netoliese atsiras ir globos namai mūsų senjorams.

Gero vakaro, būkite sveiki ir netikėkite, kad „Auska“ gali sugriūti. Vila Palangai tikrai dar reikalinga ir turės gražią ateitį“, – feisbuke rašė Š.Vaitkus.

15min primena, kad 2021-ųjų gegužės pradžioje pasibaigus senajai nuomos sutarčiai, vilą paliko dešimt metų čia šeimininkavusi įmonė, o Palangos savivaldybė nusprendė, jog tuščio pastato laikyti nevalia ir jis turi būti įveiklintas, kol bus nuspręsta, ką gi galima įrengti šioje unikalioje vietoje.

Renginio organizatorių nuotr./Rokas Galvonas
Renginio organizatorių nuotr./Rokas Galvonas



Tada R.Galvonas sakė, jog sprendimą dalyvauti vilos nuomos konkurse priėmė labai spontaniškai. „Roko virtuvė“ prieš keletą mėnesių ėmėsi veiklos kitame kurorto viešbučio restorane, tad jaunasis verslininkas nusprendė, jog viena veikla papildys kitą.

„Didžiulę riziką prisiėmiau ir suprantu, kokią didžiulę atsakomybę prisiėmiau. Kadangi esu jaunas, entuziastingas, tos atsakomybės nebijau, nemanau, kad ką nors prarasiu. Tikrai manau, kad viskas pradės judėti. Norėjau dalyvauti nuomos konkurse, nes praėjusį sezoną dirbau „Auskoje“ keliuose renginiuose su užsakomosiomis vestuvėmis. Be to, buvau čia ir gyvenęs. Ši vieta mane sužavėjo. Spontaniškai pamačiau skelbimą nuomos konkursui, sakau – kodėl gi ne, dalyvaujam!“ – 15min sakė R.Galvonas, tuo metu neslėpdamas, jog išgyvena beprotiškai sunkų metą, o miega vos tris valandas per parą.

„Aš neturiu gyvenimo, jei galima taip sakyti. Dirbu visą parą. Nuo „Auskos“ konkurso laimėjimo iki šios dienos nemiegojau ilgiau nei tris valandas. Kol esu jaunas ir turiu entuziazmo, veržlumo, tol ir naudojuosi“, – veiklų apsuptyje kalbėjo iš Taujėnų kilęs jaunuolis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas