Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Įkvepianti likimo smūgių talžytos J.Gembutienės istorija: skausmingos patirtys atvedė į sėkmę

Jūratė Gembutienė – septyniolika metų gyvenusi pragarišką gyvenimą su smurtaujančiu vyru, šiandien yra klestinti verslininkė ir sparčiai populiarėjanti rašytoja. Likimas lietuvei nepašykštėjo skaudžių išbandymų – du kartus prarastas verslas, patirtas psichologinis ir fizinis smurtas, vyro neištikimybė, draugės išdavystė, brangiausių žmonių netektis.
 Jūratė Gembutienė
Jūratė Gembutienė / Asmeninio albumo nuotr.

Tačiau moteris nepalūžo, atrado savyje drąsos ir jėgų ištrūkti iš smurto spąstų ir pradėjo gyvenimą iš naujo. Savo sunkų kelią į sėkmę Jūratė, pasirašanti slapyvardžiu Deivina Orchidė, atskleidžia rugsėjį išleistame romane „Akimirkų istorijos“, įkvėpdama moteris išsilaisvinti iš skausmo gniaužtų ir pasiryžti pozityviems pokyčiams.

Skausmingos patirtys atskleidė kūrybinius talentus ir atvėrė kelius į sėkmę

Žemaitijoje gausioje šeimoje gimusi Jūratė užaugo siuvėjų aplinkoje ir šio amato žinias perėmė iš tėvų ir senelių. Pirmuosius drabužius lėlėms pasiuvo būdama devynerių, o eidama keturioliktus metus sulaukė ir pirmosios klientės. Anksti ištekėjo ir susilaukė dviejų vaikų, tačiau atšalus santykiams bendru sutikimu išsiskyrė. „Bėgau nuo vilko, pataikiau ant meškos“, – atvirauja moteris.

Po skyrybų susipažinusi su vyru iš Ukrainos ir po širdimi pajutusi trečio vaikelio gyvybę, ryžosi su juo susieti savo gyvenimą, nes meiliais žodžiais patikėjo labiau nei kuždančia intuicija. Baigusi Klaipėdos siuvimo ir paslaugų verslo mokyklą, uostamiestyje įsteigė nuosavą kirpyklą ir siuvyklą. Deja, 2002 m. Jūratės verslas buvo apiplėštas. Susidarius didžiulėms skoloms valstybei, ji ryžosi laikinai emigruoti į Airiją, kad uždirbtų pinigų, o verslą paliko prižiūrėti savo draugei.

Jūratė Gembutienė
Jūratė Gembutienė

Užsienyje pradėjusi nuo paprasto siuvėjos darbo sauso cheminio valymo centre, Jūratė greitai pakilo karjeros laiptais ir tapo vadove. Lietuvė dirbo labai daug ir atsakingai, po darbo dar priimdavo klienčių užsakymus namuose. Užsidirbusi pakankamai pinigų, sugrįžo į Lietuvą, tačiau čia sulaukė dar vieno likimo smūgio – antrąkart apvogė jos verslą: šįkart draugė, pasinaudojusi įgaliojimu. Tai paskatino moterį apsispręsti visam laikui su šeima išvykti į Airiją.

Ne tik nesėkmės versle neleido širdies žaizdoms užgyti, bet ir nesantaika namuose. Jūratė nuolat kentė agresyvaus vyro išpuolius, iš piršto laužtus kaltinimus, pažeminimus ir patyčias. Susikaupusį skausmą ir širdgėlą malšindavo daug dirbdama, taisydama ir kurdama klientų drabužius. Pirmą kartą patyrusi fizinį smurtą, skausmą išliejo rašydama atvirą laišką mamai, ir pajuto, kaip viduje palengvėjo. Vyro smurtas nesiliovė, o ji vis dažniau paguodos ieškojo griebdamasi rašytojos plunksnos. Tik sukrėsta laimės santuokoje neradusios draugės mirties, moteris susimąstė apie baisų savo gyvenimą ir apsisprendė skirtis.

 Jūratė Gembutienė
Jūratė Gembutienė

Su trimis vaikais pabėgusi nuo smurtaujančio vyro, lietuvė ryžosi imtis nuosavo verslo svetimoje šalyje. Moteris Korko mieste įkūrė studiją „Urata Designs“, kurioje pagal užsakymus kuria vestuvines ir progines sukneles. Talentinga ir darbšti Jūratė svečioje šalyje pasiekė tokias karjeros aukštumas, kad airių jaunosios, norėdamos pasinaudoti jos paslaugomis, užsirašo prieš metus. Dizainerė ne kartą puošė įžymias Airijos moteris – Lauren Artur, Jessica OʼMahony, Anna Geary ir daug kitų, su kerinčio grožio sunknelėmis dalyvavo įvairiose vestuvinių paslaugų parodose (angl. wedding fair). 2023 metais, grįžusi iš kelionės po Tailandą, Jūratė suorganizavo savo vestuvių suknelių kolekcijos „Butterfly magic“ pristatymą, į kurį susirinko gausus pulkas būsimų nuotakų ir kuris susilaukė didelio susidomėjimo ir audringų publikos ovacijų.

„Nors drabužių dizainerės darbas kūrybingas ir labai pelningas, jaučiau, kad trūksta dvasinio peno. Kai pradėjau rašyti – pajutau visišką pilnatvę“, – prisipažįsta talentinga kūrėja.

Lauren Artur su Urata Designs kurta suknele
Lauren Artur su Urata Designs kurta suknele

Jūratė kasdien keliasi ketvirtą valandą ryto ir rašo knygas, tuomet jos siela atsigauna ir pasiruošia kitam mylimam darbui – susitikimui su jaunosiomis. Tik derindama abi mylimas veiklas moteris jaučiasi visiškai save realizavusi ir laiminga.

„Noriu būti laiminga šiandien ir iš gyvenimo pasiimti maksimumą“, – savo požiūriu dalijasi lietuvė, šiandien stebindama savo veiklų gausa ir įvairove – dizainerė, poetė, prozininkė, knygų ir žurnalų maketuotoja, interneto laidos „Prie arbatos su knyga“ vedėja, tinklaraštininkė, internetinės knygų parduotuvės „Deivinos Orchidės knygynas“ įkūrėja.

 Jūratė Gembutienė
Jūratė Gembutienė

Romano „Akimirkų istorijos“ žinutė moterims – gyvenimą galima pakeisti

„Jūs turėtumėte savo gyvenimo istorija pasidalinti su pasauliu. Parašykite knygą apie savo išgyvenimus. Gal vyrų engiamos moterys paimtų iš Jūsų pavyzdį ir taptų nepriklausomos.“ (citata iš romano „Akimirkų istorijos“)

Net ir sulaukusi didžiulės sėkmės versle, Jūratė ilgai delsė nutraukti toksiškus santykius su smurtaujančiu vyru ir kentėjo. Kaip ir daugelis smurtą patyrusių moterų, iš pradžių ji jautė baimę, gėdą ir kaltę ir slėpė nuo kitų. Vienintelės draugės, žinojusios tikrąją tiesą, žiaurus likimas paskatino moterį ryžtis lemtingam žingsniui. Išsivadavusi iš skausmo ir siaubo, Jūratė nusprendė parašyti knygą ir pasidalinti savo istorija, kuri padrąsintų kitas kenčiančias moteris nesitaikstyti su esama situacija ir iš esmės pakeisti gyvenimą.

Kolekcijos pristatymas
Kolekcijos pristatymas

„Akimirkų istorijos“ yra antroji Deivinos Orchidės knyga, paremta tikrais autorės gyvenimo įvykiais, tačiau joje atskirų istorijų grandinė susiejama su išgalvota siužetine linija. Kūrinyje atskleidžiama ir autorės slapyvardžio gimimo istorija. Pagrindinė knygos herojė Svajonė atskleidžia pačios rašytojos sunkų kelią į sėkmę ir pripažinimą. „Gyvenimas nenuspėjamas, kartais labai žiaurus ir negailestingas, bet visi sukrėtimai mus daro stipresnes, o kartais net apdovanoja naujomis galimybėmis ir atveria plačius kelius savirealizacijai“, – drąsina moteris Jūratė, pati būdama joms sėkmės pavyzdžiu ir įkvėpimo šaltiniu.

Romanas pavergia skaitytojus ne tik labai aktualia smurto, santykių ir gyvenimo prasmės tema, bet ir siužeto įvairove. Jame yra visko: emocinės įtampos, aistrų, intrigų, skausmingų išgyvenimų, romantinių jausmų, erotikos ir mistikos. Net į skausmingus epizodus įpinama linksmų pasakojimų, ironijos, o įterpiami laiškai be galo prasmingi ir vaizdingi.

Knygos pagrindinė žinutė – moteris, gyvenanti vyro psichologinio smurto priespaudoje, gali tapti laisva ir laiminga, tereikia atrasti savyje jėgų nutraukti pragariškus santykius. „Negalima toleruoti smurto, o kad jis liautųsi, turime nesigėdydamos garsiai kalbėti ir prašyti pagalbos. Žinok, kad tokia esi ne viena ir visada sulauksi palaikymo!“ – Deivina ragina žengti pirmąjį žingsnį į laisvę.

Tai įtraukianti, giliai sielą paliečianti ir verčianti susimąstyti istorija, įkvepianti nepalūžti ir kovoti už savo laimę. „Jei padėsiu bent vienai kenčiančiai moteriai, šios knygos ir mano, kaip kūrėjos, misija bus atlikta“, – prasmingą tikslą įvardija pati autorė.

„Akimirkų istorijoms“ pristatyti Deivina Orchidė surengė turą po įvairius Lietuvos miestus, kurių metų skaitytojai galės susitikti su autore ir įsigyti jos knygas.

Knyga „Akimirkų istorijos“
Knyga „Akimirkų istorijos“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas