Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Imunitetą stiprina maisto papildai

Papildai stiprina imunitetą, tačiau svarbiausia vertingųjų medžiagų gauti su maistu. Žinių apie sparčiai plintantį pandeminį gripą išgąsdinti Lietuvos gyventojai puolė stiprinti imunitetą įvairiais papildais.
Maisto papildai
Maisto papildai / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Į imunitetui stiprinti skirtų maisto papildų pavadinimą paprastai įeina žodžio dalis – „imuno“ ar panašiai. Specialistų teigimu, tradicinės priemonės, stiprinančios imunitetą ir veikiančios profilaktiškai: vitaminas C, ežiuolės ir šeivamedžio ekstraktai, papildai su čiobreliais, česnakais, bičių pikiu ir t. t. Iš šios kategorijos preparatų minėtini „Live Immune“, „Imuno Spectrum“, „Livol C Cold“, „Vitamin C prolong+geležis“, „Echinafit“ arba „Echinafit mini“, „Antiseptinas“, „Alicin česnakas“, „Imunosafe Winter“ ir t. t. Padėti sustiprinti imuninę sistemą gali ir tokie maisto papildai kaip „Imunital“, „Tonussan“, „Propodezas“, „Propodezas su imbieru“, „Bifoval“, „Folkepillen“, „Askorutinas Longvit“, „Yogurt Litfas kapsulės“, „Futura Česnakas“, vaikams – „Bifoval babe“. Jiems šiuo metu rekomenduojami ir multivitaminų kompleksai „Tedis su ežiuole“, „Marsiečiai Imunactiv“ ir panašūs.

Imunitetui stiprinti svarbūs ir žuvų taukų preparatai, jie turi daug omega–3 riebalų rūgščių ir vitamino A, pavyzdžiui, „Moller's Dobbel“, vaikams – „Moller's Junior“ arba „Moller's Tuti Fruti“. Mokslo tyrimais jau senokai įrodyta, kad rykliai turi ypatingą imuninę sistemą. Vaistinėse parduodamas maisto papildas „Ryklių taukai“ pagamintas iš rafinuoto ryklių kepenų aliejaus, todėl veikliosios jo medžiagos nepraranda savo savybių. Verta atkreipti dėmesį ir į maisto papildus, kurių sudėtyje yra beta gliukanų – biologiškai aktyvios medžiagos, gaunamos iš Japonijoje augančių medicininių grybų. Toks yra „Glucan forte“. Besidomintieji sveikatą stiprinančiomis priemonėmis žino ir apie medicininį grybą kordicepsą, augantį Kinijos, Tibeto, Nepalo aukštikalnėse. Lietuvos vaistinėse galima įsigyti papildą su jo ekstraktu „Cordyceps“.

Norvegijos maisto papildų gamintojai atkreipė vartotojų dėmesį į JAV atliktus tyrimus, kad seleno trūkumas labai mažina žmogaus organizmo gebėjimą priešintis virusams, įskaitant ir žmogaus imunodeficito virusą, todėl paragino profilaktiškai vartoti seleno papildus. Tas pat pasakytina ir apie cinką.

Homeopatinis preparatas „Influcid“ Vokietijoje pradėtas gaminti net prieš 80 metų, o dabartinė jo forma įregistruota prieš 13 metų. Sankt Peterburgo Gripo mokslinio instituto specialistai jau pagrindė jo efektyvumą ir kovojant su naujojo gripo virusu.

Greta senas tradicijas turinčių preparatų esama ir itin veiksmingų naujų maisto papildų. Toks yra Didžiojoje Britanijoje sukurtas „Immunace“ – 24 veikliųjų medžiagų kombinacija imuninei sistemai stiprinti ir žalingam laisvųjų radikalų poveikiui neutralizuoti. Klinikiniais tyrimais nustatyta, kad šis maisto papildas AIDS sergančių pacientų gyvenimo trukmę pailgino du kartus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas