Po pažinties su prestižinio Italijos ūkio „Gioiella Latticini“ šedevrais I.Budrienė neslėpė susižavėjusi aukščiausios kokybės šviežiais sūriais: burrata, burratina, straciatella, ricotta, mozzarella.
„Išgirdome 100 metų gyvuojančio ūkio istoriją ir sužinojome, kaip gimsta burnoje tirpstantys sūriai. Kokybiški ingredientai, rankų darbas bei tik tam tikram regionui būdingas gamybos receptas – tai yra ilgaamžio verslo paslaptis“, – sakė „Itališko skonio gurmanai“ krautuvėlėje apsilankiusi pašnekovė.
Su vyru barą ir restoraną valdanti I.Budrienė pabrėžė, jog vis dėlto labiausiai ją nustebino produktų šviežumas.
„Į Lietuvą sūriai tiekiami kiekvieną savaitę. Žinau, kiek rizikuojama, nežinant, ar jie tikrai bus parduoti. Todėl toks poelgis reiškia du dalykus – verslininkai gerbia savo klientus ir vis daugiau pastarųjų yra linkę vartoti šviežius, kokybiškus, natūralius produktus“, – pranešime spaudai cituojama I.Budrienė.
Švenčių planuotoja pasakojo visada mielai išgirstanti įvairias istorijas iš pirmų lūpų, kurias vėliau gali perpasakoti į svečius užsukantiems bei netradiciniais gardėsiais vaišinamiems bičiuliams. Šįkart į I.Budrienės pirkinių krepšį pateko ne tik keli itališki sūriai, bet ir artišokų, saulėje džiovintų pomidoriukų, ančiuvių indeliai.
Jos vyrą, kaip ir krepšininką Giedrių Gustą, aktorių Evaldą Leskauską, dizainerę Audronę Bunikienę, televizijos veidą Rūtą Gajauskaitę Krūmienę, šokėją Saulių Skambiną bei daugelį kitų pakerėjo žavusis „Zuarina“ ūkio atstovas Giovanni Gozzi. Jis beveik visa dieną darbavosi itališkų gardėsių parduotuvėlėje prie „Berkel“ pjaustyklės. Tiesiai iš jo rankų svečiai ragavo vieno geriausių pasaulyje pripažinto 18 mėnesių brandinto „Parmos“ kumpio, neregėto minkštumo „Bella Festa“ saliamio, tipinių Toskanos saliamių, vytintos jautienos „Bresaolos“ iš Valtellinos.
„Nuo to, kaip plonai supjaustoma mėsa, keičiasi ir jos skoninės savybės. Kiekvienam skirtingos rūšies gaminiui netgi naudojami kitokie peiliukai“, – skanėstų paruošimo subtilybes pristatė krautuvėlės įkūrėja Liana Davletšina.
Tačiau tai – ne vienintelė staigmena itališkų produktų gerbėjams. Krautuvėlė pristato ir sezono naujieną – stracciatella, Apulijos regione iš karvių pieno ir aukščiausios kokybės grietinėlės rankomis gaminamą šviežią sūrį, kuris degustacijos metu derintas su tame pačiame regione pusiau saulėje džiovintais pomidoriukais ir tyru alyvuogių aliejumi – derinys susilaukė didelių ragautojų ovacijų, rašoma pranešime spaudai.
Taip pat aplodismentų negailėta ir traškiu apvalkalu bei burnoje tirpstančiu kreminiu įdaru pasižyminčiai „burrata fume“ bei „burrata“ su šviežiais trumai.
G.Gozzi vizitu į Lietuvą pasirūpinusi VU Teisės magistro diplomą turinti L.Davletšina į gurmaniško maisto pasaulį pateko kiek netikėtai – pradžioje išmoko italų kalbą, vėliau daug keliavo, domėjosi Viduržemio jūros regiono tradicijomis, gyvenimo būdu ir ilgainiui nusprendė atvežti dalelę šios kultūros ir į Lietuvą. Šiai dienai Liana yra vienintelė sertifikuota alyvuogių aliejaus degustuotoja Rytų Europoje, vienintelė Lietuvoje alyvuogių aliejaus someljė, mokslus apie alyvuogių aliejų krimtusi daugiau nei ketverius metus, o prieš trejus metus įkūrusi pirmąją Lietuvoje alyvuogių aliejaus mokyklą.