Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Interviu su Dalia Ibelhauptaite: apie paslapty saugotas naujas pareigas ir „Auksinių gaublių“ užkulisius

Sekmadienio naktį drauge su vyru, aktoriumi, režisieriumi Dexteriu Fletcheriu „Auksinių gaublių“ raudonuoju kilimu žengusi Lietuvos ir Didžiosios Britanijos teatro ir operos režisierė, prodiuserė Dalia Ibelhauptaitė užsienio žvaigždžių pasaulyje – jau nebe tokia ir reta viešnia. Apie tai, apie šiųmetę vyro sėkmę, veganiškus užkulisius, nieko nevalgiusias žvaigždes, Juozo Statkevičiaus tarptautinį pripažinimą ir naujus darbus su D.Fletcheriu – išsamus 15min interviu su žinoma moterimi.
„Auksinių gaublių“ apdovanojimų akimirka
„Auksinių gaublių“ apdovanojimų akimirka / Vida Press ir asmeninio albumo nuotr.

Tarp visiems gerai žinomų užsienio kino pasaulio veidų Dalia Ibelhauptaitė sukasi jau ne vienus metus. Kaip moteris sako, šis pasaulis ne visai jos – tai vyro, aktoriaus, režisieriaus D.Fletcherio aplinka.

Aktoriaus Alano Rickmano Londone supažindinta pora jau skaičiuos 23-ius santuokos metus, o sėkmė ir bendri jų darbai, rodos, dar tik įsivažiuoja. Štai naktį iš sekmadienio į pirmadienį Los Andžele Daliai ir Dexteriui teko garbė žengti „Auksinių gaublių“ apdovanojimų kilimu, nes D.Fletcherio režisuotas filmas „The Rocketman“ apie Eltono Johno gyvenimą gavo net tris nominacijas ir, kaip vėliau paaiškėjo, iš jų laimėjo net dvi.

Tiesa, vienam jų apsilankymas „Auksiniuose gaubliuose“ buvo pirmasis. „Taip, aš dalyvavau pirmą kartą, bet Dexteris dalyvavo prieš 20 metų, tuomet jis kilimu žengė kaip aktorius. Bet, aišku, dabar yra visiškai kitaip, nes jo filmas buvo tris kartus nominuotas“, – 15min pirmaisiais įspūdžiais dalijosi D.Ibelhauptaitė.

Asmeninio albumo nuotr./Dalia Ibelhauptaitė, Dexteris Fletcheris
Asmeninio albumo nuotr./Dalia Ibelhauptaitė, Dexteris Fletcheris

Režisierė pabrėžė, jog ši patirtis, ypač po daugelio metų darbo, buvo nuostabi tiek jai, tiek jos vyrui. „Šis momentas vainikavo dvidešimt Dexterio metų kine, 8-erius režisūroje, tai yra jau penktas jo darbas. Žinot, ne visada svarbu gauti statulėlę, svarbu būti tarp didžiųjų pasaulio menininkų, vienoje eilutėje kartu su Scorsese ir kitais. Jie yra geriausi režisieriai pasaulyje, tad vien tai jau yra labai didelis laimėjimas“, – sako D.Ibelhauptaitė.

Tiesa, šiame pasaulyje ne viskas blizga auksu – kodėl besiruošdama apdovanojimams režisierė net pražilo, nieko nevalgė, išskirtiniame pokalbyje.

Vyro holivudinė sėkmė

Turbūt nekeista, kad D.Ibelhauptaitė tąvakar bene labiausiai džiaugėsi dėl bičiuliui Eltonui Johnui suteikto apdovanojimo. Anot jos, šis momentas buvo įspūdingas dėl to, kad Eltonas Johnas pirmą kartą laimėjo ne vienas, o su jo ilgamečiu dainų rašytoju Bernie Taupinu. Jiedu kartu dainas kuria net 52-ejus metus.

„Kai buvo ištarti jų vardai, jausmas buvo fantastinis – visas Holivudas, didžiausios pasaulio žvaigždės atsistojo, jų ovacijos truko vos ne tris minutes, su šauksmais... Tai buvo didelė šventė. Toks pats netikėtumas buvo, kai laimėjo filmo „Rocketman“ aktorius Taronas Egertonas. Jis nugalėjo kategorijoje, kurioje buvo įrašyti tokie sunkiasvoriai aktoriai, kaip Leonardo DiCaprio ar Danielis Craigas. Tai, kad jis laimėjo, buvo nepaprastai didelis džiaugsmas mano vyrui Dexteriui, aišku, man irgi“, – portalui pasakojo D.Ibelhauptaitė.

„Scanpix“ nuotr./Dalia Ibelhauptaitė su Dexteriu Fletcheriu
„Scanpix“ nuotr./Dalia Ibelhauptaitė su Dexteriu Fletcheriu

Režisierė taip pat užsiminė, jog Dexteris, pasirodo, yra vienas iš tų retų režisierių, su kuriuo dirbę net du aktoriai dvejus metus iš eilės laimi „Auksinį gaublį“. Tai kino pasaulyje besisukančiai porai yra lygiai toks pats laimėjimas, kaip ir jų pačių pergalės. Neretai, net ir suteikiančios daugiau džiaugsmo.

Išties – apdovanojimų vakaras D.Fletcheriui buvo ypatingas. Iš trijų nominacijų buvo laimėtos dvi. Daugiausia laimėjimų šiemet gavo Quentino Tarantino filmas „Vieną kartą Holivude“, „Džokeris“, „1917“ ir D.Fletcherio filmas „Rocketman“. Siekiant suvokti viso to mastą, Dalia siūlo atsigręžti į kitų taip pat apdovanotų filmų svarumą.

„Tokie nuostabūs filmai, kaip „Marriage Story“, turėjo 6 nominacijas, bet laimėjo tik vieną, o „The Irishman“, Scorsese filmas, su tokiais aktoriais, kaip Alas Pacino, Robertas De Niro, nelaimėjo nė vieno apdovanojimo. Šiame kontekste du laimėjimai filmui yra labai didelis pasiekimas“, – neslėpė D.Ibelhauptaitė.

Tokioje apdovanojimų ceremonijoje svečiuotis, anot D.Ibelhauptaitės, išties nuostabu. „Tai yra didelė profesinė šventė, kai visi susirenka palaikyti savo filmų, savo režisierių, vienas kito. Salėje atmosfera yra absoliučiai elektrinė, visi laukia, kas laimės, visi šaukia, rėkia, šoka ant kojų“, – žodžiais aplinką piešė ji.

„Auksinių gaublių“ įteikimo ceremonijos akimirkos – galerijoje:

Pasak režisierės, dar didesnį pasididžiavimą vyru jai kelia tai, jog Dexteriui visa tai yra antroji karjera, prieš tai jo darbų sąraše buvo aktorystė. Kaip pavyzdį ji prisimena filmo „Rocketman“ herojaus istoriją. Eltonui Johnui, kaip sako D.Ibelhauptaitė, gyvenimas taip pat suteikė antrą galimybę, nors buvo patyręs didelių nuopolių.

„Labai daug roko žvaigždžių pasaulyje po tokių patirčių nebepakyla, o kai kurie net išeina iš šio pasaulio. Tai, kad Eltonas Johnas prisikėlė, tai, kad jis išgyveno, ir tai, kad jis 50 metų važinėja aplink pasaulį ir dainuoja dainas, irgi yra stebuklas. Lygiai taip pat antroji Dexterio, kaip režisieriaus, karjera yra stebuklas, didelė dovana, kuri yra lydima daug sunkaus darbo“, – džiaugiasi D.Ibelhauptaitė.

J.Statkevičiaus pripažinimas tarp užsienio žvaigždžių

Galbūt ne kiekvienas akylas žiūrovas pastebėjo, tačiau pripažinimo sulaukusiame „Rocketman“ spėjo įsiamžinti ir mados dizaineris Juozas Statkevičius. Debiutą kine dizaineris pelnė be ilgų diskusijų. Filmo režisierius ieškojo išskirtinės, ryškios asmenybės, mados dizainerio, kuris dėl priklausomybės buvo atsidūręs ligoninėje.

„Dexteris akimirksniu šūktelėjo: kam man ieškoti aktoriaus – reikia skambinti Juozui! Pabrėžė, kad Juozui vaidinti nereikės, jis tiesiog turės būti savimi“, – apie J.Statkevičiaus kelią į Holivudą šmaikščiai pasakojo D.Ibelhauptaitė.

Vis dėlto ne vaidybinis J.Statkevičiaus talentas privertė aikčioti Holivudo žvaigždes per „Auksinių gaublių“ apdovanojimus, o jo specialiai tokiam renginiui sukurta apranga tiek D.Ibelhauptaitei, tiek D.Fletcheriui. Lietuvos dizainerio vardą tą vakarą tarė ne tik didžiausios užsienio žvaigždės – jo kūryba pelnė tarptautinį pripažinimą.

„Todėl dabar suprantate, kodėl Juozas mane visada rengia. Kiekvieną kartą, kai jis man sukuria suknelę, jos sulaukia tiek komplimentų, tiek susižavėjimo, kad man būtų kvaila apsirengti kito dizainerio drabužiais. Be to, Juozas mane pažįsta 30 metų, jis puikiausiai žino mano figūrą“, – komplimentų dizaineriui negailėjo režisierė.

Kaip teigė D.Ibelhauptaitė, J.Statkevičius daro ne tik otkutiūrą, bet po bendrų metų kuriant operą puikiai išmano ir kaip sukurti dramą apdaruose.

Vida Press nuotr./Dexterir Fletcheris ir Dalia Ibelhauptaite
Vida Press nuotr./Dexterir Fletcheris ir Dalia Ibelhauptaite

„Jis manęs nebando padaryti tuo, kuo aš nesu. Jo visos suknelės turi labai ryškų charakterį, jų neįmanoma nepastebėti. Pavyzdžiui, vakar supermodelis Claudia Schiffer atsiuntė Dexteriui tokią žinutę: greitai nufotografuok žmoną ir parodyk man, kaip ji atrodys šįvakar. Kai aš ateinu su nauja Juozo suknele, ji visada sako, kad aš vėl geriausiai apsirengusi“, – juokiasi Dalia.

Anot režisierės, labiausiai žavi faktas, kad J.Statkevičius visuomet moka nustebinti. Nors jau atrodo, kad galbūt pralenkti buvusio įvaizdžio nepavyks, jis ir vėl pritrenkia savo idėjomis ir netikėtais sprendimais.

„Žmonės prisimena mano sukneles, kaip, pavyzdžiui, bėgančios valkirijos iš Kanų. Visi jau žino, kad reikia laukti Juozo. O vakar suknelė sulaukė visų didžiausių komplimentų ir daug kas sakė, kad aš atrodžiau kaip meno kūrinys“, – sakė D.Ibelhauptaitė.

Būtent todėl režisierė dizaineriu pasitiki be jokių išlygų. Negąsdina net faktas, kad galutinį variantą ji dažniausiai pamato tik paskutinėmis akimirkomis, nes dėl retų vizitų Lietuvoje iš anksto būna pasimatavusi tik pagrindą, o dekoracijas dizaineris prideda vėliau.

Dexterį siūlė rengti ne tik „Gucci“, bet ir Giorgio Armani bei Tomas Fordas, bet jis labai norėjo apsirengti Juozo Statkevičiaus kostiumu

Būtent dėl to ir Dexteris Fletcheris, pirmą kartą tokiame renginyje vilkėjęs J.Statkevičiaus drabužį, pastaruoju metu turėjo slapta svečiuotis Lietuvoje – dizaineris turėjo jam pamatuoti išskirtinius apdarus.

„Aš labai ilgai didžiavausi Juozu ir Dexteriu, kuris atrodė fantastiškai. Didžiuojuosi Juozu, nes vakar Dexteris GQ žurnalo buvo išrinktas vienu geriausiai aprengtų vyrų per ceremoniją. Tai yra didelis įvertinimas. Ten buvo labai daug dizainerių, žvaigždžių. Aišku, kai tu esi nominuotas, tu turi galimybę pasirinkti bet kokį dizainerį. Šį kartą Dexterį siūlė rengti ne tik „Gucci“, bet ir Giorgio Armani bei Tomas Fordas, tačiau Dexteris labai norėjo apsirengti Juozo kostiumu“, – pripažino D.Ibelhauptaitė ir užsiminė labai besidžiaugianti, jog kostiumas buvo įvertintas puikiai.

Kaip teigė režisierė, dar tebesant apdovanojimų renginyje su Juozu jie apsikeitė džiaugsmo žinutėmis – juk toks renginys anaiptol ne šiaip sau kokia proga.

„Sukirpėja Daiva su Juozu kartu dirbo dieną naktį. Kad sukurtų kostiumą tokiai ceremonijai, tokiai šventei, jie turėjo ne šiaip sau pasiūti kostiumą – Juozas turėjo panaudoti labai daug skirtingų vizualinių triukų, kaip padaryti, kad žmogus atrodytų išskirtinai, kaip skulptūra“, – pasakojo moteris.

Anot jos, J.Statkevičius D.Fletcherio kostiume yra padaręs labai daug ypatingų detalių. Pavyzdžiui, kaip ji prisiminė, keli žinomi žmonės pažymėjo, kad jiems labai patiko jo išsiuvinėta liemenė.

„Dexteris net sulaukė labai didelio komplimento iš pagrindinio „Saint Laurent“ dizainerio Anthony Vaccarello. Jis klausė: kas tave rengė, kodėl tu taip gerai atrodai?“ – žinomą vardą citavo D.Ibelhauptaitė.

Pasak D.Ibelhauptaitės, J.Statkevičiaus meistrystė iš dalies slypi ir tame, jog ją esą aprengti yra kur kas sudėtingiau. „Patikėkite, vienas dalykas yra aprengti Editą Vilkevičiūtę, kitas – aprengti savo seną draugę Dalytę Ibelhauptaitę, – nusijuokė režisierė. – Kaip jūs suprantate, mes su E.Vilkevičiūte esame truputį skirtingose figūros kategorijose.“

Nesu Edita Vilkevičiūtė, superaktorė ar superžvaigždė, būti prieš kamerą nėra mano kasdienybė, tad tai yra labai psichologiškai sunku.

Tokie renginiai – žilų plaukų generatorius

Vis dėlto D.Ibelhauptaitė pripažįsta – nors „Auksinių gaublių“ ceremonija yra smagi, kelianti daug džiaugsmo, drauge tenka susidurti ir su kita renginio puse. Ši dažnam gali pasirodyti ne tokia smagi, tačiau mistikos ir čia netrūksta.

„Tai yra labai daug nervų reikalaujantis dalykas, daug – nesigėdiju sakyti – naujų žilų plaukų atsiranda, kai kiekvieną kartą turiu išeiti į tą areną. Nesu superaktorė ar superžvaigždė, būti prieš kamerą nėra mano kasdienybė ir, kai tu turi būti prieš tokias dideles tūkstantines kameras šalia gražiausių pasaulio moterų, yra išties labai psichologiškai sunku. Aišku, savaime aš noriu būti pati gražiausia ir aukštinti savo grožį, savo vyrą ir jo pasiekimus“, – atviravo moteris.

Būtent dėl to tai, ką padaro J.Statkevičius, jai yra priimtiniausia – jis Dalią padaro tam tikru charakteriu, personažu.

Asmeninio albumo nuotr./„Auksinių gaublių“ apdovanojimų akimirka
Asmeninio albumo nuotr./„Auksinių gaublių“ apdovanojimų akimirka

Tiesa, kad įtilptų į savąsias sukneles ir kostiumus, daugelis žvaigždžių per „Auksinių gaublių“ ceremoniją net nevakarieniavo. Tarp jų buvo ir Dalia.

„Aš meniu net nepasiėmiau ir pati nevalgiau, – nusijuokė režisierė. – Nevalgiau, kad suknelė nesprogtų, neduok Dieve. Ir ne aš viena nevalgiau, labai daug kas nevalgė.“

Kaip pasakojo ji, žvaigždžių nevalgymo tendencijas buvo galima pastebėti iš to, kaip jie maitinosi viešbutyje, kuriame gyveno daugelis jų. „Vieną rytą nuėjome valgyti priešpiečių ir atėjo padavėjos, siūlė mums vieną ar kitą patiekalą. Aš pasakiau, kad valgysiu pirmadienį. Padavėja nenustebo, pabrėžė, kad aš tokia tikrai ne viena, – nusijuokė režisierė. – Pusė viešbučio valgys pirmadienį. Kai pagalvoji, kad reikia išeiti prieš tiek kamerų, tai valgyti tikrai nesinori.“

Asmeninio albumo nuotr./Dalia Ibelhauptaitė, Dexteris Fletcheris, Lady Galga
Asmeninio albumo nuotr./Dalia Ibelhauptaitė, Dexteris Fletcheris, Lady Galga

Pati ceremonijos vakarienė, kaip prisiminė Dalia, buvo veganiška, nes šiemet „Auksinių gaublių“ organizatoriai nusprendė įteigti mintį, jog būtų valgoma mažiau gyvulinės kilmės produktų. Taip pat buvo patiekiamas šampanas, kurio pakuotė režisierei labai įstrigo.

„Buvo mažiukai buteliukai su tokiais plastikiniais piltuvėliais, kad pats neapsipiltum, nes visi gražiai apsirengę. Dexteris labai juokėsi, kad čia buteliukai tarsi kūdikiams“, – pasakojo Dalia.

Žvaigždžių karštligės neturi

Internete sklando daugybė vaizdo įrašų, kaip net ir didžiausios pasaulio žvaigždės eina iš proto dėl kitų, sutikusios viena kitą renginiuose. Paklausta, ar buvo žinomų žmonių, kuriuos ceremonijoje labai norėjo sutikti, o galbūt ir sutiko, D.Ibelhauptaitė teigė apie tai daug nekalbanti.

Tai yra jos sutuoktinio pasaulis, kuriame jis yra nuo septynerių. Su Anthony Hopkinsu jis yra sukūręs net tris filmus, tad jų bendri darbai netruko peraugti į draugystę. Šalia poros ant raudono kilimo visą laiką stovėjo Danielis Craigas, juodu išvydęs legendinis aktorius Alas Pacino per visą salę šaukė My boy. Toks tas Dexterio pasaulis, nusijuokia Dalia. Ir nors būta kuriozinių situacijų, greitai jame įsitvirtino ir režisierė.

„Buvo šaunu su visais susimatyti, bet daugelį aš esu mačiusi ir prieš tai. O šiaip apie tai, kokį įspūdį palieka žvaigždė, galiu papasakoti tik vieną istoriją, bet ji ne iš vakar dienos, o prieš 15 metų įvykusi“, – intrigą sukėlė moteris.

Kaip pasakoja režisierė, jaunystėje ji buvo visiškai įsimylėjusi jau minėtą aktorių Alą Pacino. „Galvojau, kad jis yra absoliutus genijus, fantastinis aktorius. Man Alas Pacino buvo Dievas“, – prisiminė ji.

O jau ištekėjus už Dexterio Daliai atsirado galimybė susipažinti su Alu gyvai. Ir labai netikėtai.

Asmeninio albumo nuotr./„Oskarų apdovanojimų“ akimirka
Asmeninio albumo nuotr./„Oskarų apdovanojimų“ akimirka

„Mes prieš 15 metų lankėmės Los Andžele, Alas Pacino vaidino teatre ir Dexteris jam parašė atviruką ir užrašė: „Labas, aš vedžiau, noriu pristatyti tau savo žmoną.“ Užrašė ir savo asmeninį telefoną. Alas Pacino iškart perskambino ir mes netrukus nuėjome su juo valgyti vakarienės.

Man buvo toks šokas, negalėjau suvokti, kad aš sėdžiu šalia šito žmogaus. Pabrėžiu, toks šokas, kad per visą vakarą nepratariau nė vieno žodžio – išvis. Prisimenu, kad vyras buvo manimi labai nusivylęs, nes Alui buvo pripasakojęs, kokia jo protinga žmona, o čia pasirodo, kad žmona apskritai nebylė“, – juokiasi Dalia.

Tiesa, čia pat režisierė užsiminė taip nebedaranti. „Dabar jau šneku daugiau negu jis“, – juokėsi moteris.

Linkėjimai Lietuvai iš „Černobylio“ režisieriaus

Per „Auksinių gaublių“ ceremoniją įvertintas liko ir Lietuvoje filmuotas „Černobylio“ serialas. D.Ibelhauptaitė dėl to neslėpė džiaugsmo ir užsiminė, kad buvo sutikusi serialo režisierių.

„Jis įspėjo, kad serialo pagrindinis aktorius yra mano vyro gal 20 metų senumo draugas. Mes labai daug su jais kalbėjomės. Turiu pasakyti, kad tiek režisierius, tiek aktoriai yra absoliučiai įsimylėję Vilnių, Lietuvą, profesionalumą. Jis sakė, kad net jo vaikas gimė Vilniuje, kol čia dirbo“, – prasitarė moteris.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Serialo „Černobylis“ komanda pozuoja fotografams su apdovanojimais
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Serialo „Černobylis“ komanda pozuoja fotografams su apdovanojimais

Kaip teigė D.Ibelhauptaitė, režisierius įpareigojo ją perduoti meilę ir linkėjimus visai Lietuvai. „Jis sakė, kad turiu pasidalyti mūsų bendra nuotrauka ir parašyti: mano didelė meilė ir dėkingumas visai Lietuvai ir didelei komandai, kuri dirbo su „Černobyliu“. Jie iš tikrųjų yra labai susižavėję, mes jiems pasirodėme aukščiausio profesionalumo lygio. Labai tikiu, kad į Lietuvą atvažiuos kitų serialų kūrėjai, neabejoju, kad girdėdami įspūdį po „Černobylio“, visi žinos, kad tai yra šalis, kuri gali daryti aukštos kokybės produktą“, – lūkesčių neslėpė moteris.

Tam, kad į Lietuvą būtų įmanoma pritraukti geros kokybės užsienio kūrėjų, D.Ibelhauptaitė turi svarbių patarimų. Anot jos, didžiųjų filmų pritraukti beveik neįmanoma, nes techniškai Lietuvoje per mažai vietos, sunku atgabenti įrangą. Tačiau serialams tai esą būtų gera terpė.

„Bet ir tai įmanoma – kuo mes Lietuvoje kursime daugiau finansinių išlygų ir galimybių kūrėjams, tuo labiau įmanoma. Iš tikrųjų – kodėl amerikiečių ir anglų produktai dažnai daromi Rytų Europos šalyse? Nes ten jiems geriausios sąlygos, juk kiekvienas nori turėti daugiau pinigų ir taip padaryti puikų produktą ir turėti profesionalių žmonių“, – dalijosi D.Ibelhauptaiatė.

Netikėtos naujienos

Vis dėlto tai – tikrai ne didžiausia naujiena, kurią turi papasakoti žinoma moteris. Pasirodo, jau kuris laikas nuo viešumos ji slepia paslaptį, jog gavo naujas ir labai svarbias pareigas.

„Nuostabu pasakyti, kad, ko gero, didžiausia žinia visų šių pastarųjų 6 mėnesių yra tai, kad mes su Dexteriu pradėjome kartu dirbti ir aš dabar esu Dexterio kūrybinė prodiuserė jo komandoje prie ateityje išeisiančių filmų. Čia man yra naujas darbas, tai yra nepaprastai gera“, – džiaugsmo neslėpė moteris.

Taip, ankstesniuose D.Fletcherio darbuose jai jau teko dalyvauti ir anksčiau, tačiau dabar tai – kur kas rimčiau.

„Ar yra mano indėlio į „Rocketman“? Aišku, kad jo yra. Visada norėjau būti anonimas ir nuo šios vasaros nusprendėme, kad aš jau nebebūsiu anonimas – tai yra nuostabu. 52-ejų metų turėti galimybę dar vienai karjerai, dar vienam darbui, tai yra labai šaunu ir gera“, – pokalbį užbaigė pašnekovė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas