Šiemet dvigubai šventei organizatoriai ruošėsi itin kruopščiai, prie renginio prisidėjo daugiau nei 60 žmonių komanda. Neįprastai pasirinkta vieta, būrys pasipuošusių žvaigždžių – raudonu kilimu žengė ir svečiai iš Latvijos bei Estijos, kartu su restoranų, kavinių ir barų atstovais čia apsilankė ir du garsūs virtuvės šefai Martinsas Sirmaisas ir Martinsas Ritinsas.
Tarp vakaro svečių buvo galima sutikti ne vieną dizainerį, tarp jų – Agnę Kuzmickaitę, Julią Janus, Viktoriją Jakučinskaitę, Liliją Larionovą, Egidijų Rainį, Robertą Kalinkiną, Egidijų Sidarą.
Renginio nepraleido ir stilistė Austėja Jablonskytė, verslininkė Rasa Arlauskienė, „Kino pavasario“ direktorė Vida Ramaškienė su vyru Jonu, Dovilė Filmanavičiūtė, Saugirdas Vaitulionis, Inga ir Aivaras Stumbrai, Jogaila Morkūnas ir daugelis kitų.
Akį traukė Juozo Statkevičiaus kurtais drabužiais vilkinčios renginio vedėjos – Indrė Kavaliauskaitė ir Gabrielė Martirosianaitė.
„Tiulio fėjos“ suknele renginiui pasipuošė stilistė, VMG leidžiamo žurnalo „Ikona“ vyr. redaktorė Agnė Jagelavičiūtė.
Pozuodama fotografams ji mylimą vyrą Mantą Volkų visų akivaizdoje apdovanojo bučiniu.
Kulinariniame renginyje Žmonės.lt Agnė prisipažino – maistą šeimoje visuomet ruošia ji. Pasak jos, ši sritis vyrui anaiptol ne artima, o ir ji pati mėgsta sukiotis virtuvėje.
„Jis atėjo iš šeimos, kurioje gamina tik mama. Todėl viskas paprasta – gaminu aš ir tik aš“, – linksmai kalbėjo Agnė.
Stilistė sako visuomet ieškanti naujų receptų ir nebijo eksperimentuoti skoniais, todėl kitų kulinarų idėjomis domisi net pačiose netikėčiausiose situacijose, pavyzdžiui, sportuodama. Neseniai sporto klubą pradėjusi lankyti Agnė liedama prakaitą ant treniruoklių tuo pačiu laiką išnaudoja ir žiūrėdama garsaus virtuvės šefo Jamie Oliverio laidas.
„Gal tai ir netinka sportuojančiam žmogui, bet neseniai pamačiau, kaip gardžiai jis gamina lašišos ir krevečių kotletus su bulvių koše, būtinai tai išbandysiu ir pati“, – sakė ji.
Nors vadinamų „firminių“ patiekalų Volkų šeimoje nėra, kaip sako Agnė, jie tiesiog vertina kokybišką maistą. Na, ir gal kiek dažniau renkasi Azijos virtuvės patiekalus – šie jų itin mėgstami.
Azijos virtuvę vertina ir modelis Gabrielė Martirosianaitė. Ir nors ji sako neprisirišanti prie konkrečios virtuvės patiekalų, japoniškas maistas jos favoritų sąraše užima garbingą vietą.
„Kartais juokauju, kad kulinarija yra užkoduota mano genuose. Mano senelis armėnas, tėtis taip pat visą gyvenimą gamina – tai man artima. Manau, kad kulinarija sujungia šeimas, žmonas – visiems kuo dažniau reiktų gaminti drauge“, – įsitikinusi Gabrielė.
Virtuvėje ji sako mėgstanti improvizuoti, nors gaminti pagal receptus modeliui irgi patinka.
„Labai mėgstu VMG žurnalus, stengiuosi gaminti pagal juos. Mėgtu ir iš kelionių parsivežti kokių įdomių receptų, idėjų, ten išragauju įvairių patiekalų, parsivežu visokių skanėstų ir į Lietuvą. Apskritai manau, kad kelionėse itin svarbus maistas. Tai yra dalis šalies kultūros, niekas nepadeda taip gerai perteikti šalies kultūros, kaip maistas“, – Žmonės.lt kalbėjo Gabrielė.
Ji iki šiol prisimena kadaise Pietų Afrikoje ragautą itin egzotišką patiekalą, tai – džiovintos kirmėlės. „Vaizdas buvo tikrai kraupus, tačiau tai buvo avantiūra. Vaizdas šlykštesnis nei skonis, o skonis... kaip bulvių traškučiai“, – pasakojo ji.
Vakarą pradėjo „X Faktoriaus“ nugalėtoja, išskirtinio balso savininkė Monika Pundziūtė, čia koncertavo ir populiarioji atlikėja Justė Arlauskaitė-Jazzu.
VMG kaip ir kasmet laikėsi tradicijos, todėl renginys tapo šventine ceremonija, čia geriausiems buvo išdalyti specialūs kulinariniai apdovanojimai.
„Visi buvo įpratę, kad VMG kulinariniai apdovanojimai vyksta pirmoje metų pusėje. Šiais metais juos specialiai nukėlėme rudeniui vien dėl išskirtinės lokacijos – nekantriai laukėme Martyno Mažvydo bibliotekos rekonstrukcijos pabaigos. Tik šioje vietoje galėjome įgyvendinti savo renginio idėją, nors, pripažįstu, tai tapo nemažu iššūkiu. Bet iššūkiai mums patinka!“ – dar prieš kelias dienas sakė VMG siela, pagrindinis renginio organizatoriaus Alfas Ivanauskas.
Susirinkę svečiai turėjo galimybę pirmieji pamatyti ir paragauti specialiai renginiui paruoštų austrių bei 3D spausdintuvais atspausdintų desertų, patiektų ant futuristinio stiklinio stalo, taip organizatoriai stengėsi išvengti tradicinių furšetinių stalų.
Atskiroje patalpoje buvo įrengtas ir Jolitos Vaitkutės kurtas projektas, kuriame ant stalo iš maisto produktų ji sudėliojo įvairius, su VMG istorija susijusius piešinius.
Renginio metu VMG komanda pristatė savo naujausią kūrinį – knygą „99 Places of Taste in the Baltics“, kuris suvienijo tris Baltijos šalis – Lietuvą, Latviją ir Estiją. Knygoje parengti 33 reportažai iš kiekvienos šalies skaniausių vietų.
Knygoje esančių vietų pagrindu buvo įteiktos ir nominacijos. Pirmasis apdovanojimas „Už kūrybiškumą“ atiteko barui „Alchemikas“, Latvijoje geriausių buvo pripažintas restoranas „3 Pavaru“, Estijoje – „Frank bistro“.
Antrasis apdovanojimas buvo įteiktas „Už inovacijas“, geriausiu buvo pripažintas Rygoje esantis restoranas „Vincents“.
Trečiasis apdovanojimas čia įteiktas „Už sveiką požiūrį į meniu kūrimą“. Nugalėtoju tapo restoranas „Uoksas“.
Ketvirtasis apdovanojimas – „Už eleganciją“ – atiteko Lietuvos restoranui „Ieti“, o taip pat – Latvijos restoranui „Neiburgs“ bei Estijos „NOA restoranui“.