Italai linksmintis tikrai moka, bet lietuviai – ne prasčiau už juos. Aperityvo tradicija per pastaruosius kelerius metus jau spėjo prigyti ir mūsų šalyje, o šio ritualo kilmė mus nuveda į Turiną. Būtent šiame Italijos mieste trys draugai ir įkūrė, dabar 160 metų mininčią kompaniją „Martini“, kurios nealkoholinį aperityvą skanavo čia gausiai susirinkę svečiai, rašoma pranešime spaudai.
Išvertus į lietuvių kalbą žodis „aperityvas“ reiškia „atidaryti“. Ant viešbučio ir restorano „Neringa“ stogo terasos nealkoholinius kokteilius skanavę svečiai ne tik gėrėjosi vakarėjančio miesto vaizdais, bet ir klausėsi atlikėjos Justės Starinskaitės atliekamų muzikinių kūrinių.
Vakarėlyje apsilankė gausybė žinomų veidų: laidų vedėjos Indrė Kavaliauskaitė, Karolina Liukaitytė, dainininkai Iglė Bernotaitytė ir Tadas Juodsnukis, nuomonės formuotojos Inidė Jasnauskaitė, Maria Randers, stilistė Santa Mišenytė, dizaineriai Lilija Larionova ir Egidijus Rainys, Edita Lavrinovič, nuomonės formuotoja ir teisininkė Aistė Kabašinskaitė, talentų agentūros „Personal“ įkūrėja Kristina Kulbušauskaitė ir kt.
Šio smagaus vakaro vedėja, televizijos veidas Indrė Kavaliauskaitė tikina, kad jai geriausias aperityvas – nuostabių draugų kompanija: „O kai dar gali prijungti ir nealkoholinį vasarišką kokteilį – tiesiog tobulas vakaro receptas. Itališkų tradicijų nesilaikau, bet kartais galvoju, kad turiu itališko mokėjimo švęsti gyvenimą – kai Tavo namų durys savaitgaliais atviros ne tik draugams, bet ir draugų draugams. Juk galiausiai viskas ne vien apie vakarienes, o apie patį bendravimą.“
Iš Vilniaus centro į užmiestį gyventi persikėlusi „Labas vakaras, Lietuva“ laidų vedėja Karolina Liukaitytė po tiesioginio eterio retai randa progą vakaro praleidimui su draugais, šurmuliuojančių gatvių kavinėse. Užtat nesunkiai rado alternatyvą gėrimais ir užkandžiais pasimėgauti kitur.
„Neprivalai būti vakarėlių liūtu, jog galėtum mėgautis aperityvo tradicijomis. Tam puikiai tinka ir namų terasa ar graži gamta, o savoje aplinkoje mėgautis skaniu maistu ir gėrimais galima ilgai ir lėtai... Ir nebūtinai savaitgaliais – po nelengvos darbo dienos taip pat. Būtent tokias aperityvo tradicijas mes šeimoje ir kuriame“, – pasakojo Karolina Liukaitytė.