Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

J.Liesis patikėjo sukčiais – pinigų norėjo gauti, bet vos neprarado: „Apgavo labai paprastai“

Atlikėjas, grupės „B‘avarija“ narys ir renginių vedėjas Juozas Liesis buvo tikras, kad jis ant sukčių kabliuko tai jau tikrai nepakibs. Tačiau, kaip byloja posakis, „niekada nesakyk niekada“, kad ir kaip tai būtų apmaudu šioje situacijoje. J.Liesis aferistams vos neatidavė daugiau nei tūkstančio eurų.
Juozą Liesį apgavo VMI vardu prisidengę sukčiai
Juozą Liesį apgavo VMI vardu prisidengę sukčiai / BNS ir Juozo Liesio nuotr.

„Mane prigavo“, – prisipažino į sukčių pinkles patekęs Juozas Liesis.

Norėdamas paraginti kitus būti atidesnius, atlikėjas viešai pasidalijo savo patirtimi.

„Aš matau daug istorijų, daug pranešimų spaudai, žiūriu karts nuo karto televizijos laidas, bet žinau, kad tai yra ne apie mane, kad tai yra ne man, nes aš pats puikiai skiriu, kas yra tikras, o kas yra scaminis laiškas. Iki dabar“, – socialiniuose tinkluose kalbėjo J.Liesis.

Juozo Liesio nuotr./Juozą Liesį apgavo VMI vardu prisidengę sukčiai
Juozo Liesio nuotr./Juozą Liesį apgavo VMI vardu prisidengę sukčiai

Juozas pasakojo iš ryto sulaukęs neva Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) atsiųsto laiško, kad ši jam esą grąžina pinigus už permokėtus mokesčius.

„Faina, pinigai iš niekur. VMI sistemomis naudojuosi pakankamai dažnai, tai, galvoju, nueisiu dėl visa ko į „Mano VMI“ tiesiogiai. Nueinu į ir pradedu ieškoti nuorodos apie grąžinamus pinigus už permokėtus mokesčius, bet nerandu. Galvoju, tiek to, nėra tai nėra. Kelioms minutėms nurimstu, nesinaudoju tuo laišku.

O tada šauna į galvą idėja – taigi girdėjau, kad VMI savo sistemas atnaujina, kad kažkokie pokyčiai vyksta, ir kažkaip prisimenu, kad gal visgi dabar neblogas laikas mokesčių permokai susigrąžinti. Galvoju, velniop, pasinaudosiu tuo QR kodu.

Pasinaudoju tuo QR kodu ir mane nuveda į kažkokią sistemą, kuri tikrai savo išvaizda ypatingai panaši į „Mano VMI“, balta žalia dominuoja. Ir manęs prašo suvesti asmens kodą. Asmens kodą aš suvedu, tada atsiranda pranešimas, kad reikia suvesti kodą naudojantis „Smart-ID“ sistema. Aš naudojuosi „Smart-ID" sistema, tai čia man nieko nuostabaus, suvedu. Ir užstringa ta sistema“, – prisiminė grupės „B‘avarija“ narys.

Tačiau net ir tuomet J.Liesiui įtarimų nekilo. Žinomas vyras teigė ne kartą susidūręs su „Mano VMI“ sistemos strigimais, todėl jam tai nepasirodė kažkas neįprasto. Tad kiek palaukęs, paspaudė kažkokį mygtuką ir vėl sulaukė prašymo suvesti kodą naudojantis „Smart-ID“. Vis dėlto ir tuomet nieko neįvyko, o J.Liesis bandė toliau.

Juozo Liesio nuotr./Juozą Liesį apgavo VMI vardu prisidengę sukčiai
Juozo Liesio nuotr./Juozą Liesį apgavo VMI vardu prisidengę sukčiai

„Ir taip įvedu keturis kartus, kol galų gale man išmeta pranešimą, kuris yra – suveskite savo elektroninės kortelės duomenis. Elektroninė kortelė? Na man iš karto toks – niekada neturėjau suvedinėti, kaip keista, kas čia per nauji tobulinimai. Juk visada pervesdavo tiesiogiai į sąskaitą, o mano sąskaitos numerį VMI tikrai žino. Ai, tiek to, velniop, išsijungiu iš sistemos, dėl visa ko vėl nueinu į „Mano VMI“, trečią kartą jau. Ir vėl ieškau, ir vėl ten nieko nematau. Atsijungiu nuo „Mano VMI“.

Bet nueinu į banką pasitikrinti, kas ten vyksta. Tikrai be jokio įtarimo, labiau dėl smalsumo, kiek man atseit sugrąžins pinigų VMI, nes mane papiktino minus dešimties eurų mokestis už automatinį pinigų sugrąžinimą. Galvoju, kaip keista, jie vadina tai automatiniu pinigų sugrąžinimu, o aš turiu vargti. Todėl nueinu pasižiūrėti į savo banko sąskaitą, kiek man iš tikrųjų pervedė, ir nematau jokio pokyčio. Keista“, – istorija dalijosi Juozas.

Netrukus J.Liesis sulaukė mylimosios žinutės, kad jos mama irgi gavo panašų neva nuo VMI siųstą pranešimą, tačiau įtaria, kad tai – apgaulė.

„Uždėjau šypseną ir pradėjau komentuoti – nu jo, čia yra scamas vien tik todėl, kad viskas stringa taip, kaip naudojantis VMI sistemomis. Ir tada man kažkaip šovė į galvą, kad gal reikėtų būti atsargesniam. Ištryniau dalį sakinio ir palikau – jo, scamas, nes stringa sistemos. Nes strigo tikrai labiau nei įprastai „Mano VMI“ stringa“, – vis dėlto pastebėjo atlikėjas.

Juozo Liesio nuotr./Juozą Liesį apgavo VMI vardu prisidengę sukčiai
Juozo Liesio nuotr./Juozą Liesį apgavo VMI vardu prisidengę sukčiai

Galiausiai Juozas nutarė padaryti tai, ko nepadarė anksčiau – pasitikrinti, koks siuntėjas nurodytas prie tariamo VMI laiško. Tada jau suprato, kad tikrai papuolė į sukčių pinkles, ir iš karto puolė skambinti bankui. Paaiškėjo, kad nedaug trūko, jog pinigai būtų atsidūrę apgavikų rankose. J.Liesiui teko skubiai pildyti prašymus sustabdyti mokėjimus ir vykti į fizinį banko padalinį. Laimei, spėjo laiku.

„Įvedinėdamas skaičius „Smart-ID“ toje apgavikų sistemoje suvedžiau ne tik asmens kodą, bet ir savo prisijungimo prie banko kodą. Niekada šito nedarykite, neveskite savo banko prisijungimo kodo“, – pabrėžė Juozas.

Dabar atlikėjas ir renginių vedėjas teigia išmokęs pamoką. O pamąstęs, kaip elgėsi gavęs sukčių laišką, suprato, kad buvo visiškai neatsargus.

„Mane apgavo labai paprastai, nes aš nepadariau elementarių dalykų. Aš nepatikrinau, kas man atsiuntė laišką. Tai būtų buvę tikrai labai paprasta ir labai aišku. Mane apgavo todėl, kad aš atidžiai neperskaičiau laiško turinio. Žmonės, kurie skaitė, matė, kad ten yra kažkokių klaidų ir nesąmonių prirašyta. Aš tiesiog pamačiau VMI logotipą ir į VMI siunčiamų laiškų išvaizdą panašų laišką ir nesukau galvos. O labiausiai mane paveikė tame laiškelyje pamatyta dalis – praneškite apie įtartinus VMI laiškus. Na tikrai negalėjau pagalvoti, kad sukčiai bandys taip prisidengti.

O maišė man dažnas naudojamasis įvairiausiomis sistemomis, įprotis jomis naudotis automatiškai. Maišė patirtis, kad tos sistemos stringa ir aš po daug kartų turiu suvedinėti. Nepadėjo šioje situacijoje perdėtas pasitikėjimas ne tik savimi, bet ir pasitikėjimas žmonėmis. Mažiukas įtarumas, mažiukas pasitikrinimas galbūt būtų apdraudęs mane nuo to, kas įvyko. Tai džiaugiuosi, kad tie pinigai, kuriuos aš pervedžiau, nepasiekė gavėjo labai keistu vardu“, – patarimais, kaip neįkliūti, dalijosi J.Liesis.

Juozo Liesio nuotr./Juozą Liesį apgavo VMI vardu prisidengę sukčiai
Juozo Liesio nuotr./Juozą Liesį apgavo VMI vardu prisidengę sukčiai

Kaip atpažinti bandymą sukčiauti?

Naudojimasis Valstybinės mokesčių inspekcijos vardu - dažna apgavikų taktika. VMI paaiškina, kaip atpažinti tokius pranešimus, jog netaptumėte sukčiavimo aukomis bei ką svarbu žinoti, jei jau patekote į tokią situaciją.

Gaunate pranešimą nuo VMI SMS žinute. VMI perspėja, kad:

  • VMI nesiunčia gyventojams pranešimų SMS žinutėmis, kuriose yra papildomos nuorodos.
  • SMS žinutes VMI vardu klientai gali gauti užsiregistravę vizitui ar, pvz. dėl gauto pranešimo VMI sistemoje, tačiau nuoroda prie jų nėra pateikiama.
  • Kitos institucijos nesiunčia SMS žinučių su informacija apie VMI.
  • Sukčių atsiųstoje SMS žinutėje siuntėjo pavadinimas, kurį savo telefone mato SMS žinutės gavėjas, gali būti nurodytas VMI, tačiau tai dar nereiškia, jog žinutę atsiuntė VMI.

Gautame pranešime pateikiama nuoroda ne į VMI interneto svetainę ar VMI informacines sistemas, bet į kitus internetinius adresus, kurie kartais gali būti vizualiai panašūs į VMI svetainės internetinį adresą. VMI įspėja, kad:

  • Rekomenduojame nespausti įtartinuose pranešimuose esančių nuorodų.
  • Gautame pranešime esanti tikroji nuoroda gali būti užmaskuota. Tikrąją nuorodą galite pamatyti atsargiai užvedę ant nuorodos pelės žymeklį, bet jos nespausdami.
  • Sukčiai yra sukūrę interneto svetainių vizualiai panašių į VMI ir kitų institucijų interneto svetaines, naujienų portalus. Tokiose sukčių svetainėse pateikiama melaginga informacija, išgalvotos sėkmės istorijos investuojant į kriptovaliutas, siūlymai investuoti, padidinti pajamas, užpildyti formas dėl mokesčių nemokėjimo ir pan.
  • VMI interneto svetainės adresas yra https://www.vmi.lt/ ir visų VMI informacinių sistemų adresai turi galūnę .vmi.lt prieš pirmą pasvirąjį brūkšnį "/" (pvz.: https://deklaravimas.vmi.lt/lt/Naujienos/NaujienosVISI.aspx).

Siuntėjo el. pašto adresas nėra oficialus VMI adresas. VMI perspėja, kad:

  • Oficialūs VMI institucijos el. pašto adresai baigiasi galūne @vmi.lt
  • Sukčiai dažnai naudojasi labai panašiais el. pašto adresais su panašiomis galūnėmis (pvz.: @vmi.com, @vni.lt, @vmi.org. arba manovmi@vmi.meil-snder.lt)
  • Kartais sukčiai kaip laiško siuntėją nurodo VMI darbuotojo el. pašto adresą, todėl gavus tokį laišką reikia atkreipti dėmesį į antrąjį siuntėjo el. pašto adresą: jeigu jis nesutampa su priekyje nurodytu VMI el. pašto adresu (pvz.: "), tai reiškia kad tikrasis siuntėjo el. pašto adresas yra ne VMI darbuotojo ir VMI šio el. laiško nesiuntė.
    Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Valstybinė mokesčių inspekcija
    Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Valstybinė mokesčių inspekcija

    Gaunate pranešimą su naujiena, kuri atrodo per gera, jog būtų tiesa, arba yra visiškai netikėta, pavyzdžiui:

  • Staiga gaunate pranešimą, kuriame nurodoma, jog Jums bus grąžinta tam tikra suma.
  • Jūsų prašoma sumokėti skolą, apie kurią Jūs nieko nežinote ir nesuprantate, iš kur ji galėjo atsirasti.
  • Prašoma paspausti ant nuorodos ir užpildyti neaiškią formą.
  • Gaunate pranešimą, jog Jums bus taikomos lengvatos ar iš viso nereikės mokėti mokesčių.

Gaunate pranešimą nuo VMI su prie el. laiško prisegtu dokumentu. VMI perspėja, kad:

  • VMI nesiunčia pranešimų su prisegtais dokumentais.
  • Kartu su el. paštu siunčiamais Mano VMI pranešimais prisegtą dokumentą galite gauti tik tuo atveju, jeigu savo Mano VMI paskyroje esate savarankiškai pasirinkę šią funkciją.
  • Visus suformuotus dokumentus gyventojai gali pamatyti prisijungę prie Mano VMI arba EDS informacinių sistemų.
  • Prie el. laiško prisegto dokumento neatidarinėkite.
  • Gaunate pranešime Jūsų prašoma pateikti informaciją susijusią su Jūsų internetine bankininkyste (prisijungimo prie internetinės bankininkystės slaptažodžius, kodus, banko kortelės numerį).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas