„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

J.Valančiūnas apie Joninių stebuklus ant grilio: karantino metu pamilo gaminimą

Joninės – bene laukiamiausia vasaros šventė, apipinta senovės lietuvių papročiais bei magiškais žaidimais. Švęsti trumpiausią metų naktį dažnai susirenka plačios draugų kompanijos, neapsieidamos ne tik be Joninių laužo, bet ir gardaus vasariško maisto. Vasarą į Lietuvą iš Memfio grįžęs krepšininkas Jonas Valančiūnas pasakoja, kodėl šiais metais Joninės turi ypatingą reikšmę jam ir jo šeimai bei kokie patiekalai puikuojasi ant jų šventinio stalo.
Jonas Valančiūnas
Jonas Valančiūnas / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Joninių laužas, mistinio paparčio žiedo paieškos, vainikų pynimai ir plukdymas, laukinių gėlių bei žolių puokštės ar saulės pasitikimas kadaise buvo laikomi itin svarbiais Joninių akcentais, tačiau bėgant laikui, šios tradicijos įgavo modernesnių atspalvių. Vienas svarbiausių Joninių simbolių jau daugybę metų yra didelis laužas.

Kadangi šventė dažniausiai sutinkama gamtos apsuptyje, ši tradicija yra išlaikoma ir šiandien, laužą neretai pakeičiant griliumi. Ilgai vakaroti nusiteikusios draugų ar artimųjų kompanijos neapsieina be dūmų aromatu kvepiančių patiekalų, šviežių daržovių bei kito vasariško maisto, dar labiau suartinančio ne tik prie bendro šventinio stalo, bet ir gaminimo procesuose.

NBA žvaigždė Jonas Valančiūnas, šiais metais Jonines praleisiantis Lietuvoje, prisipažįsta, kad karantino laikotarpis buvo išties nelengvas: trūko laiko su gimtinėje gyvenančiais artimaisiais, draugais, o kasdieniai įpročiai gerokai pasikeitė. Jis pabrėžia, jog svarbiausias šią vasarą jam yra laisvalaikis su šeima, todėl stengiasi išnaudoti visas galimybes šį laikotarpį praleisti kuo įdomiau. Pasak krepšininko, Joninių šventė tik dar labiau sustiprins vasariškus įspūdžius ir leis pasimėgauti gamta bei naujai atrasta aistra maisto gaminimui.

„Karantinas privertė susidurti su nemažai iššūkių, tačiau davė laiko iš naujo atrasti įvairius pomėgius, tokius kaip maisto gaminimas. Jungtinėse Valstijose apstu gerų restoranų, garsių virtuvės šefų, tačiau ragaujant jų patiektą maistą, organiškai kyla noras pabandyti kažką panašaus pagaminti pačiam. Pradėjęs nuo paprastų, daug išmonės nereikalaujančių receptų įgyvendinimo, pajutau užsidegimą ir ėmiau gaminti vis sudėtingesnius patiekalus“, – pasakoja J.Valančiūnas pridurdamas, kad žmonės dažnai nustemba, sužinoję apie jo pomėgį, bet palaikymas iš šeimos ir draugų skatina toliau mokytis naujų gaminimo būdų.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Jonas Valančiūnas
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Jonas Valančiūnas

Anot krepšininko, Joninių šventė jam visuomet asocijuojasi su dienos praleidimu gamtoje bei ant grilio kepamu maistu, mat tokias tradicijas jam įdiegė mama. Jei pavyksta Joninių dieną praleisti Lietuvoje, J.Valančiūnas kartu su šeima bei draugais važiuoja į savo sodybą paminėti šventę gamtos bei gardaus maisto apsuptyje.

„Grilis mūsų šeimai yra pagrindinis vasaros atributas, mat jame kepami patiekalai įgauna ypatingą kvapą bei skonį, o ir pats maisto ruošimo procesas yra gana malonus. Kadangi griliumi naudojuosi ištisus metus, išmokau keletą subtilybių, kuriomis per Joninių šventę nekantrauju pasidalinti ir su draugų kompanija.

Mano patirtis rodo, jog ruošiant tiek daržoves, tiek mėsą ar jūros gėrybes grilinimui, svarbiausia yra šviežumas bei geras marinatas, suteikiantis sodraus skonio patiekalui“, – įžvalgomis dalijasi krepšininkas.

Jis išduoda, kad vienas pagrindinių jo ruošiamų marinatų ingredientų – barbekiu padažas, pagardintas įvairių skonių prieskoniais. Anot J.Valančiūno, svarbu, kad padažas ne užgožtų, o papildytų patiekalo skonį bei sušvelnintų dūmų aromatą. NBA žvaigždė sako, jog norėdamas nesuklysti, renkasi jau išbandytus ir pamėgtus produktus, su kuriais vėliau eksperimentuoja, pagardindamas juos skirtingomis prieskoninėmis žolelėmis.

Asmeninio archyvo nuotr./Jonas Valančiūnas su šeima
Asmeninio archyvo nuotr./Jonas Valančiūnas su šeima

„Per pastaruosius metus atradau keletą padažų, kuriuos pamėgo visa mano šeima. Tarp jų yra gardintų rytietiškais prieskoniais, jalapenu, kajeno pipirais, juoduoju česnaku bei kitokiais aštresniais, ryškesnį skonį suteikiančiais ingredientais.

Maistą ruošdamas gamtoje neapsieinu ir be klasikos, pavyzdžiui, grilintos mėsos ar daržovių skoniui paryškinti mėgstu „Daumantų“ „WOW MAMA“ klasikinį BBQ padažą, o į šašlykų marinatą, kad mėsa iškeptų minkšta ir sultinga, įmaišau keletą šaukštų pomidorų padažo“, – sako J. Valančiūnas.

Anot krepšininko, Joninės yra puiki galimybė susitikti su seniai matytais draugais ir pasidalinti įspūdžiais ar patirtimis, kurios lydėjo per pastaruosius metus, praleisti daugiau kokybiško laiko su šeimos nariais ir paragauti kartu ruoštų patiekalų, pailsėti po įtempto laikotarpio. J.Valančiūnas įsitikinęs, kad net viena diena, be jokių trukdžių praleista su artimiausiais žmonėmis, mėgaujantis atlaisvėjusiu karantinu, gamta bei gardžiu maistu, padės atsipalaiduoti ir suteiks motyvacijos besitęsiančiu pandemijos laikotarpiu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs