Anot krepšininko, šiuo metu svarbiausia nepamiršti, kad artimųjų saugumas ir šventinė nuotaika priklauso nuo mūsų pačių. Jis kviečia susikurti mažesnę, tačiau ypatingą šventę.
„Kalėdinis laikotarpis nuo pat vaikystės man simbolizavo namų jaukumą, tarpusavio šilumą ir šventinį jausmą, kai prie bendro stalo susirenka visi artimieji, dalijasi istorijomis bei gardžiu, su meile ruoštu maistu.
Visgi, šį kartą Kalėdos bus kitokios dėl pasaulyje vyraujančios pandemijos. Man pačiam sunku nesimatyti su artimaisiais, todėl stengiuosi kuo dažniau bendrauti su jais telefonu ar kitais būdais. Kadangi reikia atsižvelgti į mylimų žmonių saugumą, turime išmokti šventes sutikti kitaip“, – mintimis dalijasi J.Valančiūnas.
Memfio „Grizzlies“ komandoje žaidžiantis krepšininkas teigia, kad per šias šventes nežada atsisakyti ilgai šeimoje saugomų tradicijų: jo namuose jau stovi dailiai papuošta eglutė, jaukumo suteikia kalėdinės dekoracijos, o per Kūčias bus ragaujami tradiciniai 12 patiekalų, prie kurių ruošimo prisidės ir pats krepšininkas.
„Karantinas mane įkvėpė pradėti gaminti. Tai tapo viena didžiausių mano aistrų. Eksperimentuoju su įvairiais receptais, išbandau naujus produktus, neragautus skonius. Štai Kalėdoms planuoju ruošti žuvies patiekalų. Juos gaminant – turiu dar tobulėti, tačiau esu stropus mokinys.
Žinoma, šventinis stalas neapsieis ir be tradicinės baltos mišrainės, kurią nuolat ragaudavau pas tėvus. Stengsiuosi, kad skonis prilygtų mamos ruoštai mišrainei“, – sako NBA žvaigždė.
J.Valančiūno teigimu, per karantiną jis ne tik pamėgo ruošti maistą, bet ir išmoko atsakingai žvelgti į gaminamus patiekalus, rinktis kokybiškus, šviežius produktus. Krepšininkas tikina pasitikintis lietuvių gamintojais ir nuolat jų produktų pasiilgstantis Amerikoje. Šį kartą, prieš išvykdamas į Memfį, sportininkas jau planavo šventinį stalą, tad į lagaminą įsidėjo ir keletą mėgstamų produktų, kurių amerikietiškose parduotuvėse surasti sudėtinga.
Kartu su juo į Ameriką keliavo tikra lietuviška duona bei keletas skirtingų skonių „Daumantų“ majonezų, su kuriais jis planuoja pagardinti žuvies patiekalus bei baltą mišrainę. Mat stengiasi išlaikyti pamėgtų patiekalų tradicinį skonį .
Krepšininkas sako, kad patiekalai, kuriuos žiemos švenčių metu ragaudavo su tėvais, jam primena, kad net ir siaučiant pandemijai, galima puoselėti vidines vertybes ir išsaugoti tradicijas, be to, jas perduoti savo vaikams.
„Akivaizdu, kad šios šventės bus kitokios, tačiau net ir viruso akivaizdoje jų svarba išlieka. Reikia elgtis atsakingai ir saugoti brangiausius žmones bei save – tai bus geriausia kalėdinė dovana šiuo išskirtiniu laikotarpiu“, – pataria J.Valančiūnas.