Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jurijus Smoriginas pristato naujieną: „Tai mano didžiausia aistra“

Gruodžio mėnesį Lietuvos publikai bus pristatytas naujausias Jurijaus Smorigino režisuotas kūrinys – muzikinis spektaklis visiems „Riešutėliai Pelenei“, kuriame maestro kuria ne tik choreografiją, bet ir Šokių mokytojo vaidmenį. Šiuo metu Italijoje viešintis J.Smoriginas mielai sutiko pasidalinti savo mintimis apie naująjį spektaklį ir savo aistrą kūrybai.
Jurijus Smoriginas
Jurijus Smoriginas / Asmeninio archyvo nuotr.

Svarbiausia būti ištikimam savo pašaukimui

Žinomas choreografas Jurijus Smoriginas, sukūręs ne vieną vaidmenį Nacionalinio Operos ir baleto teatro spektakliuose, kūręs choreografiją žinomiems baleto artistams, pelnęs apdovanojimus už režisūrą ir choreografiją, sako, kad svarbiausia gyvenime būti ištikimam savo profesijai, savo pašaukimui.

„Nesvarbu, kaip gyvenimas bepasisuktų, kokia bebūtų aplinka, svarbu nepamesti savo tikrojo kelio dėl takelio. Nors nuklysdavau ir dirbdavau su komerciniais projektais, tačiau visuomet likdavau ištikimas savo didžiausiai aistrai, savo meno šventovei – baletui. Aš neleisdavau komercijai prisiliesti prie savo šventovės ir kiekvieną kartą mokėdavau susidėlioti prioritetus – tai, turbūt, yra didžiausia mano sėkmės paslaptis, kitais žodžiais – kūryba dėl meno šventovės, o ne dėl finansinės gerovės“, – atskleidžia savo sėkmės paslaptį J.Smoriginas.

Asmeninio archyvo nuotr./Jurijus Smoriginas
Asmeninio archyvo nuotr./Jurijus Smoriginas

Pasak choreografo, kurti choreografiją spektakliui, jį režisuoti yra jo aistra, o po 50 metų kūrybos ir darbo, tai tapo gyvenimo būdu.

„Choreografija man yra kūrybinis ir emocinis pasitenkinimas, o savirealizacija žmogui yra labai svarbi. Ir jeigu šio profesinio pasitenkinimo neišduodi ir nepaverti jo „parduok-pirk“, tuomet ilgai su juo augi. Dabar labai gaji tendencija koncentruotis į marketingą, pardavimą, pirkimą ir čia slypi labai didelis pavojus. Paversti meną, kultūrą verslu yra ne tik nusižengimas prieš patį meną, bet ir prieš mus pačius. Aš visuomet stengiuosi nepamesti savęs ir tiesiog kurti“, – pasakoja J.Smoriginas.

Naujausia muzikinė pasaka „Riešutėliai Pelenei“

Sulaukęs pasiūlymo atlikti Šokių mokytojo vaidmenį muzikinėje pasakoje „Riešutėliai Pelenei“, Jurijus Smoriginas iš karto sutiko.

„Mano sąlytis su pasakomis yra labai tamprus. Pirmasis svajonių vaidmuo buvo pasakoje „Snieguolė ir septyni nykštukai“. Vaidinau Raganą. Vėliau šį spektaklį atgaminau kitose scenose, o su mano priežiūra atnaujintas spektaklis rodomas iki šiol jau beveik 50 metų. Sulaukęs pasiūlymo vaidinti Šokių mokytoją naujoje muzikinėje pasakoje „Riešutėliai Pelenei“, aš iš karto sutikau. Mano kuriamas Šokių mokytojas bus tarsi humoristiškas mano profesijos atgarsis: juokingas, plastiškas, manieringas, toks nerimtas – panašiai kaip dauguma įsivaizduoja, koks yra šokių mokytojas“, – dalinasi garsus choreografas.

Asmeninio archyvo nuotr./Jurijus Smoriginas
Asmeninio archyvo nuotr./Jurijus Smoriginas

Besirengiant vaidmeniui aplinkybės taip susiklostė, kad Jurijus Smoriginas tapo spektaklio „Riešutėliai Pelenei“ ir choreografu, ir režisieriumi.

„Šiame spektaklyje manęs bus visokio: įprasto režisieriaus, choreografo, dainuojančio, šokančio. Pati pasaka mane pasirinko. Visame pasaulyje miuziklus režisuoja choreografai, kadangi pats miuziklas yra choreografinis kūrinys. Jame viskas yra judesyje, ne tik atlikėjai, ne tik šokis, bet ir scenografija gali judėti. Choreografinė režisūra yra mobili, ji judanti, besikeičianti, plastiška, o pasakoje „Riešutėliai Pelenei“ yra labai daug ir solo, ir duetų, kvartetų – ji iš principo reikalauja judesinės gyvasties scenoje, kuri įtraukia žiūrovą tarsi kelių dimensijų filme“, – džiaugiasi jis.

Beveik 60 atlikėjų kurs ypatingą atmosferą scenoje

Muzikinio spektaklio visiems „Riešutėliai Pelenei“ atlikėjų sąstatas stebina dydžiu – beveik 60 dainuojančių, šokančių ir šmaikštaujančių jaunų talentų ir scenos grandų. Vakarė Jarmalavičiūtė ir Orestas Vyšniauskas įkūnija garsią pasakų porą Pelenę ir Princą, pamotę vaidina aktorė ir dainų atlikėja Liucija Nanartavičiūtė, o jos dvi dukras – įvairių muzikinių projektų dalyvės ir nugalėtojos Danielė Paužaitė ir Ona Mingė Slušnytė, Karalių ir Karalienę vaidina Renata Norvilė ir Deividas Norvilas, princo draugus – Džiugas Karoblis ir Erikas Klincevičius, Juokdarį – šokėjas Michailas Levinas, Šokių mokytoją – Jurijus Smoriginas. Kameriniam orkestrui „Vilnius Simfonietta“, ritmo grupei ir pritariantiems vokalistams diriguos maestro Vytautas Lukočius.

Dirbdamas su „Riešutėliai Pelenei“ komanda, pagrindiniais atlikėjais Jurijus Smoriginas yra be galo sužavėtas jų noru ir užsidegimu dirbti, mokytis, nebijoti klysti ir dar kartą mokytis, kol rezultatas bus toks, kokio tikimasi.

Asmeninio archyvo nuotr./Jurijus Smoriginas
Asmeninio archyvo nuotr./Jurijus Smoriginas

„Kartu ir sunku, ir be galo įdomu dirbti šiame spektaklyje, kadangi čia bus sujungta labai daug įvairių šokių krypčių atlikėjų: bus ir profesionalių baleto artisčių, pramoginių šokių šokėjų, šoks ir mano dešinės rankos ir kojos Michailo Levino auklėtinis iš Vilniaus baleto mokyklos, pats Michailas vaidins Juokdarį“, – pasakoja J.Smoriginas.

Pasak muzikinio spektaklio visiems „Riešutėliai Pelenei“ choreografo ir režisieriaus Jurijaus Smorigino, iš pasakų neišaugama, jos auga kartu su mumis. Pasakose yra labai daug išminties, ir labai paprastos, tik reikia mokėti ją perskaityti. Ir kiekviename amžiaus tarpsnyje mes pasaką perskaitome kitaip. Pasaka yra gražiausia žmogaus raidos mokykla.

Beveik 60 atlikėjų, daugiau kaip 100 pasakiškų kostiumų ir garsūs Lietuvos atlikėjai muzikinėje pasakoje „Riešutėliai Pelenei“ gruodžio 5 d. Šiauliuose, gruodžio 6 d. Vilniuje, gruodžio 12 d. Panevėžyje, o 2025 metų sausio 4 d. Palangoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento