Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Karalienės Elizabeth II gimtadienio šventėje Vilniuje damos žavėjo puošniomis skrybėlėmis

Ketvirtadienio vakarą Jungtinės Karalystės ambasadoje Vilniuje vyko vienas laukiamiausių metų renginių. Kelių šimtų svečių apsuptyje čia buvo šventiškai paminėtas karalienės Elizabeth II gimtadienis, Jos Didenybei šiemet – 92-eri.
Elizabeth II 92-ojo gimtadienio minėjimas Vilniuje
Elizabeth II 92-ojo gimtadienio minėjimas Vilniuje / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Ir nors tikroji karalienės gimimo diena – balandžio 21-ąją, nuo senų laikų monarcho gimtadienį Jungtinė Karalystė švenčia vasarą. Tai bene didžiausia vasaros šventė ambasadoje, o tokiu metu ji organizuojama praktiniais sumetimais, mat šaltas metų laikas nepatogus paradams ir kitoms atvirame ore vykstančioms ceremonijoms.

Birželio mėnesio pradžia – puikus laikas pasidžiaugti visai Jungtinei Karalystei svarbia diena. Į Didžiosios Britanijos ambasados kiemelį ambasadorės Claire Lawrence sukviesti svečiai atvyko šventiškai nusiteikę, pasipuošę ištaigingais kostiumais, dailiomis spalvingomis suknelėmis.

Dauguma jų nepamiršo ir karališkajai šeimai jau istoriškai svarbaus atributo – ne viena dama vakarui galvą papuošė skrybėle ar stilingu aksesuaru.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Elizabeth II 92-ojo gimtadienio minėjimas Vilniuje
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Elizabeth II 92-ojo gimtadienio minėjimas Vilniuje
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Elizabeth II 92-ojo gimtadienio minėjimas Vilniuje
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Elizabeth II 92-ojo gimtadienio minėjimas Vilniuje

Jau tapo įprasta, kad damos šiai progai iš spintų traukia ne tik dailias sukneles, bet ir originalius galvos apdangalus. Vienas svarbiausių britiško įvaizdžio akcentų – skrybėlė, šis aksesuaras tradicijas puoselėja dar nuo 1711 metų, kuomet Anglijoje buvo pirmą kartą surengtos Askoto žirgų lenktynės. Jose skrybėlė tapo būtina aprangos detale – to iki šiol reikalauja protokolas.

Ne ką mažiau dėmesio įvaizdžiui skyrė ir vyrai – jie rinkosi puošnius kostiumus, savo aprangos eilutę paįvairino žaismingais aksesuarais.

Susirinkusius su švente pasitiko Jungtinės Karalystės ambasadorė Lietuvoje Claire Lawrence, ji paskelbė ir oficialią šventės pradžią.

Vakaro šeimininkė savo kalboje sveikino svečius su Lietuvos valstybingumo šimtmečiu, džiaugėsi per šį laikotarpį išaugusiais Jungtinės Karalystės ir Lietuvos tarpusavio ryšiais bei kvietė juos įamžinti prisijungiant prie ambasados projekto „JK100LT“, kurio metu siekiama apkeliauti 100 Lietuvos vietų bei surasti jose glūdinčias sąsajas su JK.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Claire Lawrence
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Claire Lawrence
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Elizabeth II 92-ojo gimtadienio minėjimas Vilniuje
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Elizabeth II 92-ojo gimtadienio minėjimas Vilniuje

Šventėje netrūko ir muzikos garsų, kuriais dalijosi Karališkųjų ryšių korpuso vyriausias dūdmaišininkas bei džiazuojantys šventės svečiai – Girmantės Vaitkutės ir Andrėjaus Polevikovo trio.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Girmantė Vaitkutė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Girmantė Vaitkutė

Daugiau šventės akimirkų – nuotraukų galerijoje:

Tarp vakaro svečių buvo galima sutikti daugybę diplomatų, verslininkų, kultūros ir pramogų pasaulio atstovų.

Šventės nepraleido ir Beata Nicholson su vyru Tomu. Ne vienerius metus tarp Lietuvos ir Didžiosios Britanijos gyvenanti pora – ištikimi britiškos kultūtros gerbėjai. O karalienės gimtadienis – viena tų progų metuose, kurių jiedu niekuomet nepraleidžia.

„Esu iš tų žmonių, kurie yra monarchijos šalininkai, man labai patinka karalienė, žaviuosi karališkąja šeima. Tai žmonės, kurie nešioja didelę atsakomybę. Jie savo šaliai yra didelis prekinis ženklas, kuris Didžiajai Britanijai duoda daug unikalios parduodamosios vertės visomis prasmėmis“, – su 15min mintimis dalijosi B.Nicholson.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./ Beata Nicholson su vyru Tomu
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./ Beata Nicholson su vyru Tomu

Tarp vakaro svečių buvo galima sutikti režisierę Giedrę Žickytę su vyru, diplomatu Eitvydu Bajarūnu. Didžiosios Britanijos kultūra jam – nesvetima, E.Bajarūnas net kelerius metus stažavosi Karališkajame gynybos studijų koledže, taip pat baigė Londono karališkąjį koledžą.

„Ta royal sąvoka mane visuomet lydėjo. Britanijoje, jei nesi royal, tai blogai, tai lyg kokybės ženklas. Monarchija gerbia savo šalį, matėme, kaip visi stebėjo princo Harry vestuves. Karalienė čia – esminė, viską cementuojanti figūra, tos politinės sistemos galima tik pavydėti“, – 15min sakė E.Bajarūnas.

Gyvendamas Didžioje Britanijoje jis sako stebėjęsis britų tradicijomis, pavyzdžiui, kalbant apie kaklaraiščius – kiekvieno jų spalva čia turi skirtingą ir neretai ypatingą reikšmę.

Savitomis šalies tradicijomis žavisi ir G.Žickytė. „Jie turi karalienę, monarchą ir aš neįsivaizduoju Britanijos kitokios. Man gražu, kad šalis turi savo išskirtinumą, kad britai yra ištikimi savo tradicijai, kad jie turi savo identitetą. Net jei tai – vairas kitoje pusėje ar du kranai. Aš iki šiol nervinuosi, kai Britanijoje reikia pereiti gatvę, nuolat dairausi į abi puses, tačiau yra žavu, kai supranti, jog tai niekada nepasikeis, man tai labai patinka“, – kalbėjo garsi režisierė.

Įdomu ir tai, kad G.Žickytė gimė tą pačią dieną – liepos 1-ąją – kaip ir šviesaus atminimo princesė Diana. „Ji man visuomet buvo ypatinga, labai išgyvenau princesės tragediją, tuomet buvau paauglė ir mane tai labai sukrėtė“, – 15min pasakojo ji.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Giedrė Žickytė ir Eitvydas Bajarūnas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Giedrė Žickytė ir Eitvydas Bajarūnas

Kasmet šioje šventėje galima sutikti elegantiškai pasipuošusius Amerikos lietuvius Birutę ir Rimtautą Vizgirdas. Ne išimtis ir šie metai – pora niekuomet nepraleidžia karalienės gimtadieniui skirto minėjimo.

Pasak jų, paminėti karalienės gimtadienį ne tik Jungtinėje Karalystėje, bet ir Lietuvoje – labai gražus gestas. „Dėkojame ambasadai, o mes pagerbiame karalienę bent mintyse. Ši karališka šeima jau tiek dinastijų turi!“ – sakė B.Vizgirdienė.

Pasak jos, prieš kelias savaites įvykusiuos princo Harry ir aktorės Megan Markle vestuvės tapo dideliu įvykiu, ateityje pakoreguosiančiu karališkosios šeimos tradicijas.

„Esu tikra, kad labai keisis tradicijos, viskas natūraliai taps paprasčiau, laisviau. Dinastija turės priimti kitokias taisykles“, – svarstė ponia Birutė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Birutė ir Rimtautas Vizgirdos, Gediminas Kirkilas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Birutė ir Rimtautas Vizgirdos, Gediminas Kirkilas

Giliomis britiškomis tradicijomis ir kultūra žavisi ir pirmą kartą šioje šventėje apsilankiusi dainininkė Urtė Šilagalytė. Ji džiaugėsi šalių tarpusavio bendradarbiavimu, esą tai – sveikintinas dalykas. „Tas kontaktas tarp šalių – labai svarbus. Negaliu sakyti, kad labai gilinuosi į karališkosios šeimos gyvenimą, tačiau, žinoma – stebiu įvykius. Mačiau ir princo vestuves, mane tai žavi“, – kalbėjo ji.

U.Šilagalytė pati sako turinti nemažai D.Britanijoje gyvenančių draugų ir bičiulių, tačiau jie neva labai skirtingai stipriai domisi karališkosios šeimos gyvenimo įvykiais. „Vieni šeimos įvykius priima labai artimai, jaučia stiprų kontaktą, tačiau anaiptol ne visi – yra tokių, kurie laikosi šališkiau. Tačiau kai vyksta kas nors svarbaus, į tai įsitraukia didžioji dalis britų – tai negali nežavėti“, – mintimis dalijosi U.Šilagalytė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Urtė Šilagalytė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Urtė Šilagalytė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas