Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Karjeros konsultantė – apie profesijų „pasimatavimą“ ir savybes, padėsiančias tapti lyderiu

Pastarųjų metų statistika rodo, kad vidutinis mokytojo amžius Lietuvoje – 50,5 metų. Po kelerių metų mokytojų trūkumas bus dar opesnė problema. Kaip paskatinti jaunus žmones rinktis mokytojo kelią? Kokių savybių reikia norint tapti sėkmingu pedagogu, kuris turėtų motyvacijos ir entuziazmo mokyti naująją kartą?
Laura Šukienė
Laura Šukienė / Asmeninio archyvo nuotr.
Temos: 2 Karjera Pedagogai

Karjeros konsultantė, asmeninio tobulėjimo akademijos įkūrėja ir vadovė Laura Šukienė išskiria pagrindines asmenines savybes, kurios itin praverstų pasirinkus pedagogo kelią.

Taip pat ji tvirtina, kad moksleiviams svarbu kuo anksčiau turėti galimybę „pasimatuoti“ profesijas ir suprasti, kokios tinkamiausios jiems: „Tada jie žinotų, ko tikėtis, nes neretai nutinka taip, kad tam tikros specialybės iš šalies atrodo vienaip, o realybėje jos – visiškai kitokios.”

Asmenybės testas gali padėti pasirinkti

Sužinoti, ar pedagogika – teisinga kryptis, galima ir užsukus į svetainę www.mokysiu.lt – atlikę nuotaikingą testą sužinosite, kuri pedagogikos sritis jums tinkamiausia. Gal tai – prancūzų kalba, o gal geografija arba istorija?

Stojantieji į pedagogiką tinklapyje www.mokysiu.lt ras visą reikalingą informaciją, apie tai, kokiomis sąlygomis galima studijuoti pedagogiką.

Asmeninio archyvo nuotr./Laura Šukienė
Asmeninio archyvo nuotr./Laura Šukienė

Savybės, kurių reikia pedagogui

Laura Šukienė sako, kad būsimas pedagogas turi turėti tam tikrų savybių, kurios padėtų jam ne tik sėkmingai dirbti, bet ir perteikti reikalingą informaciją moksleiviams, padėti jiems įsisavinti žinias ir kiekvieną dieną motyvuoti.

„Surasti gerą pedagogą – tikrai nelengva. Pati dirbu su jaunimu, dėstau jiems, bendrauju su paaugliais ir matau, kad tikrai ne kiekvienas suaugęs žmogus gali pelnyti moksleivių palankumą.

Visų pirma geras pedagogas turi turėti pašaukimą padėti jaunajai kartai augti, norėti juos ugdyti.

Dar viena svarbi savybė – kantrybė. Mokytojui kiekvieną pamoką reikia pasakoti tuos pačius dalykus, o jeigu tavęs nesiklauso, yra gana sudėtinga, reikia sugebėti suvaldyti auditoriją.

Tad būsimas mokytojas turi būti nusiteikęs kantriai dėstyti medžiagą, tačiau tuo pačiu ir neprarasti lyderio savybių“, – aiškina karjeros konsultantė.

Mokytojo nereikia bijoti, jį reikia gerbti

Pasak pašnekovės, mokytojo nereikia bijoti, jį reikia gerbti, o nusipelnyti pagarbą reikia nemažai pastangų. „Vaikai tave gerbia tada, kai esi jiems pavyzdys, kai savo veiksmais parodai, kad esi lyderis, o ne tik juo dediesi.

Mokytojas turi nuolat tobulėti, mokytis, rodyti pavyzdį ir taip skatinti mokytis vaikus.

Lyderio savybės padeda suvaldyti ir auditoriją. Kartais tai padaryti labai sunku dėl moksleiviams suteiktos didelės laisvės – jie gali smurtauti, pakelti toną, o pedagogai taip elgtis negali, todėl nuo pirmosios susitikimo su mokiniais akimirkos būtina nusibrėžti aiškias ribas, kad mokiniams net nekiltų noro mokytojo tikrinti.

Taip pat geras pedagogas turi laikytis duoto žodžio – tai itin svarbu bendraujant tiek su moksleiviais, tiek su kolegomis ar visa švietimo bendruomene“, – vardija karjeros konsultantė.

Asmeninio archyvo nuotr./Laura Šukienė
Asmeninio archyvo nuotr./Laura Šukienė

Mokytojų rankose – šalies ateities

Nemažai jaunų žmonių Lietuvoje svarsto, kuo nori tapti, kokia specialybė jiems priimtina ir kur nori save realizuoti.

Pašnekovė sako, kad suprasti, ar tam tikra specialybė yra tinkama, tikrai įmanoma: „Labiausiai rekomenduoju jaunam žmogui pabūti šalia pedagogo bent pusdienį, pora dienų ar savaitę.

Rekomenduočiau pasimokyti vesti veiklas, sudalyvauti renginyje, paasistuoti stovykloje ir atkreipti dėmesį į tai, kaip elgiasi mokytojai, ką jie daro, kaip bendrauja.“

Lauros Šukienės teigimu, tapti mokytoju gali paskatinti parodymas, koks tai svarbus ir prasmingas darbas.

„Leiskime vaikams pažinti pasaulį ir kuo daugiau patirti, o būsimiesiems pedagogams sudarykime sąlygas atsiskleisti ir džiaugtis prestižine specialybe, nes būtent jų rankose – mūsų ateitis“, – sako karjeros konsultantė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas