Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaune – Gintaro Varno spektaklio „Kartoteka“ premjera: atvyko garbūs svečiai

Spalio 18-osios vakarą Nacionaliniame Kauno dramos teatre žiūrovai gausiai rinkosi į Gintaro Varno režisuotą premjerą „Kartoteka“.

Premjerą pagerbė Kultūros ministras Simonas Kairys, Prezidento vyriausioji patarėja Jolanta Karpavičienė, Vokietijos ambasadorius Lietuvoje Cornelius Zimmermann, Kultūros ministro patarėjas Sigitas Šliažas, Seimo Kultūros komiteto pirmininkas Vytautas Juozapaitis, Kroatijos Respublikos ambasados laikinasis reikalų patikėtinis Ivan Jerzečić, Norvegijos Karalystės garbės konsulas Vytautas Valaitis, Kauno arkivyskupas metropolitas Kęstutis Kėvalas, Kauno arkivyskupas Lionginas Virbalas, VDU rektorius Juozas Augutis, Kauno krašto pramonininkų ir darbdavių asociacijos prezidentas Marius Horbačiauskas ir kiti garbūs svečiai.

Fotogalerija:

Pjesės autoriaus Tadeuszo Róźewicziaus kūryba mažai pažįstama Lietuvos publikai. Yra išversta šiek tiek poezijos, tačiau teatre jo pjesės nestatytos, nors iš tiesų yra vienas svarbiausių dramaturgų greta Sławomiro Mrożeko ir kitų pokarinės modernistų kartos rašytojų. Lenkijoje jo pjesės statomos labai dažnai, ypač „Kartoteka“, kuri gyva įvairiose scenose iki šiol.

Pasak režisieriaus G.Varno, ši pjesė pasakoja apie vaizduotės pasaulį, prisiminimus, sapnus, vizijas, gyvenimo personažus.

„Tai viso gyvenimo kartoteka, kurią praeina per vieną nemigos naktį. Pagrindinio herojaus sąmonėje atgyja įvairūs sutikti žmonės, kurie pateikia savo sąskaitas, skolas, primenamos išdavystės, netgi žmogžudystė. Pjesė yra aktuali šiandien, nes gyvename karų akivaizdoje ir kiekvienas žmogus turi pergalvoti savo gyvenimą“, – reziumavo režisierius.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Gintaras Varnas
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Gintaras Varnas

Spektaklyje pagrindinį Herojaus vaidmenį kuria aktorius Dainius Svobonas, taip pat vaidina aktoriai Andrius Alešiūnas, Arnas Ašmonas, Povilas Barzdžius, Gintautas Bejeris, Radvilė Budrytė, Saulius Čiučelis, Tomas Erbrėderis, Martyna Gedvilaitė, Saulė Gotbergė, Motiejus Ivanauskas, Rūta Jonikaitė, Vilija Grigaitytė, Gytis Laskovas, Liubomiras Laucevičius, Vaidas Maršalka, Inga Mikutavičiūtė, Pijus Narijauskas, Miglė Navasaitytė, Robertas Petraitis, Liucija Rukšnaitytė, Sigitas Šidlauskas, Ričardas Vitkaitis, Ugnė Žirgulė.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Spektaklio „Kartoteka“ premjeros svečiai
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Spektaklio „Kartoteka“ premjeros svečiai

Scenografiją spektakliui sukūrė pirmą kartą su režisieriumi G.Varnu kuriantis teatro dailininkas Marijus Jacovskis. „Scenografijos sprendimas gimė iš vienos techninės problemos – pjesės pagrindinis personažas visą laiką guli lovoje. Galvojau, jeigu jis visą laiką gulės lovoje, tai žiūrovai jį blogai matys. Todėl aš sugalvojau tokį praktišką sprendimą – didžiulį veidrodį, kuriame herojus gulėdamas atsispindės. Nepaisiau paties Różewicziaus aprašytos scenografijos, bet mes parinkome nemažai daiktų ir baldų iš ankstesnių Gintaro Varno spektaklių. Kadangi veiksmas vyksta herojaus bute, bet kartu ir teatre, mes specialiai nenaudojom scenos aprangos – kulisų, galinės uždangos, paskliausčių, viskas atvira, tai – teatras teatre, scena scenoje. Jokio stiliaus, nuorodų į laikotarpį, abstrakti vieta“, – meninius sprendimus apibūdino dailininkas.

Svetlanos Baturos nuotr./„Kartoteka“
Svetlanos Baturos nuotr./„Kartoteka“

Kelių dešimčių kostiumų ir lėlių autorė – G.Varno spektaklių bendrakūrėja dailininkė Julija Skuratova. „Kostiumai kuklūs, be ryškių detalių, nestilizuoti, lyg iš gatvės. Teatrališkumo, sąlygiškumo įneša lėlės, kai kurios iš jų scenoje veikia beveik visą spektaklį. Šių lėlių idėja gimė žiūrint Tadeuszo Kantoro spektaklius. Lietuvoje lėlių meistrų nėra daug, todėl jas kūrė jungtinė komanda iš Kauno, Vilniaus lėlių teatrų, Vilniaus jaunimo teatro skulptorius, taip pat ir Nacionalinio Kauno dramos teatro butaforai ir dekoratoriai“, – sakė menininkė.

Bendroje spektaklio metafizikoje dalyvauja šviesų dailininko Viliaus Vilučio sukurtas meninis apšvietimas: „Ši pjesė labai įdomi, skylanti į daugybę dalių, kaip balta šviesa per stiklo prizmę išsiskaido į visą šviesų spektrą. Daug spalvų nenaudojau, nes labai spalvingas pats herojus, jo gyvenimas, bendravimas su kitais personažais. Tai sudaro didelę sąranką spektaklio detalių, kurias suklijuoja šviesa. Turime nuostabią dekoraciją, kuri man labai patinka, – veidrodis su atspindžiais. Tai labai tiksliai nukelia į sapno būseną, kai pro veidrodį galima patekti į kitą pasaulį. Tas begalybės jausmas, ta žmogaus minčių raizgalynė, kurią sekti šviesa yra labai įdomu ir išmoninga. Scenoje vaizdas gana statiškas, daug įmantraus teksto, šviesa vaidina savo vaidmenį, pabrėždama herojaus sąmonės srautą ir pliūpsnius.“

Svetlanos Baturos nuotr./Spektaklio „Kartoteka“ premjera
Svetlanos Baturos nuotr./Spektaklio „Kartoteka“ premjera

Kompozitorius Martynas Bialobžeskis apie spektaklį kalbėjo: „Man turbūt apskritai patinka absurdas, groteskas, keisčiausios dramaturginės vizijos ir situacijos, tad, perskaitęs pjesę, apsidžiaugiau, kad Gintaras Varnas, su kuriuo kartu dirbame jau trečią kartą iš eilės, pasirinko būtent šį kūrinį. Nes tame, atrodytų, minčių ir veiksmų chaose, ko gero, slypi didelė laisvė rinktis išraiškos ir muzikines priemones. Žinoma, tuo pat metu tai ir nemažas iššūkis, kaip tas pasirinktas priemones suvaldyti. Bet tai ir yra tas teatro kūrimo proceso žavesys, kuris traukia savo priešybėmis.“

Premjera vyks spalio 18-20 d. Vėliau spektaklis bus rodomas lapkričio 29 ir 30 d. Visi rodymai vyks su titrais anglų kalba.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito