Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Kitas kampas“ aktoriai Vilniuje atvėrė netradicinę kavinę: žada mažiau „popso“

Jau daugiau nei dešimt metų gyvuojantis profesionalus improvizacijų teatras „Kitas kampas“ spėjo surengti įvairių formatų pasirodymų ir įgyvendinti ne vieną sėkmingą projektą. Tačiau šį kartą aktorių, režisierių ir muzikantų komanda susitelkė dar kitokiam tikslui ir Vilniuje įkūrė dviejų krypčių vietą – ne tik kavinę-barą, bet ir teatro erdvę tuo pačiu, gerai žinomu pavadinimu.
Audrius Bružas, Kirilas Glušajevas, Martynas Nedzinskas
Audrius Bružas, Kirilas Glušajevas, Martynas Nedzinskas / Juliaus Kalinsko nuotr.

15min korespondentai turėjo išskirtinę progą aplankyti Užupyje įsikūrusią naują vietą pirmieji. Vos atvėrus kavinės-baro „Kitas kampas“ duris, mus pasitiko aktoriai Audrius Bružas, Martynas Nedzinskas, teatro ir naujos vietos direktorė Aistė Audickaitė bei baro vadovė Laura. Vėliau prie kompanijos prisijungė ir aktorius, režisierius Kirilas Glušajevas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kavinė-baras „Kitas kampas“
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kavinė-baras „Kitas kampas“

„Kiekvieną erdvę, kiekvieną sceną ar pjesę, knygą, poeziją rašo visų pirma gyva ranka. Kokią gyvybę deda – toks kūrinys ir išeina. Kol kas tai yra tik erdvė, o mūsų pagrindinis tikslas yra ją užpildyti emocionaliai“, – pasakojo A.Bružas.

Interjero detalėse paslėptas Vilnius

Įžengus pro duris, žvilgsnis iš karto užkliuvo už interjero, kurį kūrė architektė Indrė Barsauskaitė iš „YesDesign“. Erdvės architektūroje dominuoja Vilniaus senamiesčio nuotaika: turkio spalvos sienos kažkiek primena Sinagogą, esančią Pylimo gatvėje, šviestuvai, arkos – Vilniaus skersgatvius.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kavinė-baras „Kitas kampas“
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kavinė-baras „Kitas kampas“

Labiausiai dėmesį patraukė raštuotas kilimas, kurį A.Bružas kruopščiai siurbė (apsilankėme pas juos tada, kai pasiruošimo darbai buvo dar dar ne visai baigti). Paklausus, ar tikrai geras sprendimas bare, prie pat lauko durų, tiesti kilimą, Kirilas užtikrintai atsakė – geras.

„Geresnio sprendimo būti negali, nes būtent Anglijoje baruose visada klojami kilimai. Anksčiau vietoj jų buvo klojamas šienas – į jį buvo liejamas alus, ant šieno žmonės net galėjo išsimiegoti.

Parketo nepakeisi, o kilimą – lengvai“, – dėstė K.Glušajevas.

Nuotraukos iš kavinės-baro „Kitas kampas“ – galerijoje:

Idėją parsivežė iš Stokholmo

Idėja atidaryti kavinę kilo „Kitas kampas“ komandai besilankant Stokholme, kur aktoriai vaidino improvizaciniame spektaklyje „Gero humoro dozė“ nedideliame teatre, turinčiame ir savo teatro barą, įrengtą naudojant po spektaklių likusius baldus. Ten teatro darbuotojai stovėjo už baro ir šypsojosi, gamino gėrimus.

„Mums toks nedidelės kamerinės teatro erdvės, kuri yra ir studija, ir socializavimosi vieta, formatas labai patiko. Po kurio laiko Audrius rado šias patalpas ir pasiūlė šią idėją įgyvendinti“, – prisiminė Kirilas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Audrius Bružas, Kirilas Glušajevas, Martynas Nedzinskas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Audrius Bružas, Kirilas Glušajevas, Martynas Nedzinskas

Anot „Kitas kampas“ aktorių, jų veiklos sėkmės paslaptis yra gera komanda. Visa teatro komanda kartu generavo kavinės-baro idėją, vieni kitus palaikė ir papildė.

„Vienas aš niekaip visko nepadaryčiau, tai įmanoma tik su komanda“, – pripažino A.Bružas. „Šios vietos komanda yra labai tvirta.“

Be maisto ir gėrimų – nišiniai renginiai

Baras jau dirba ir siūlo žmonėms ne tik gėrimus, savo vardinę „Kitas kampas“ kavą, bet ir lengvus užkandžius. Ateityje vaikinai svarsto apie galimybę bendradarbiauti su greta įsikūrusiais restoranais ir kavinėmis, kad galėtų tiekti ir daugiau patiekalų.

Be maisto ir gėrimų, į šią vietą lankytojus trauks ir čia vyksiantys renginiai. Erdvė sudaryta iš dviejų salių – viena matoma tik pravėrus kavinės duris, o kita – nusileidus laiptais žemyn. Planuojami ne tik teatro, bet ir muzikos pasirodymai, poezijos, knygų ir pjesių skaitymai, teminiai maisto, arbatos bei vinilinių plokštelių klausymosi vakarai, fotografijos ir tapybos darbų parodos, kino peržiūros. Kadangi kavinė nėra didelė – į renginius tilps mažas skaičius žmonių. Komanda žada, kad tai sukels dar didesnę intrigą ir sukurs kitokią atmosferą.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kavinė-baras „Kitas kampas“
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kavinė-baras „Kitas kampas“

Palaikymas pradedantiems menininkams

Pasiteiravus, ar menininkai jau spėjo išreikšti norą pasirodyti šioje erdvėje, Kirilas ramiai ištarė: „Visi bijo kalbėti apibendrintai, bet aš nebijau, todėl pasakysiu – nori visi.“

Vis dėlto vaikinai visų priimti negalės, todėl tenka skirstyti prioritetus. Pirmenybę jie teikia tiems, kurie dar neturi didelės minios gerbėjų.

„Yra toks stereotipas, kad seni dinozaurai užsigrobė sau vietas: filmuojami tie patys, visur vaidina irgi tie patys. Mes skirsime prioritetą tiems, kurie kuria autorinį, ne popsinį, turinį. Tai galėtų būti ir studentų pjesių skaitymo vakarai, monospektakliai bei koncertai.

Norime priimti žmones, kurie nėra išlepinti populiarumo. Žinoma, populiarieji ateis vėliau, bet pirmenybė bus skiriama mažiau žinomiems“, – kalbėjo Kirilas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Audrius Bružas, Kirilas Glušajevas, Martynas Nedzinskas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Audrius Bružas, Kirilas Glušajevas, Martynas Nedzinskas

Kai lankėmės kavinėje, ji dar nebuvo atvėrusi durų visiems norintiems, todėl turėjome galimybę patys įsitikinti, kad vieta traukia lankytojus: per tą laiką, kol kalbėjomės su „Kitas kampas“ aktoriais, į ją spėjo užsukti pasilabinti ne vienas žmogus, tarp jų – ir dainininkė Monika Liu. Ji užsiminė, kad šioje erdvėje galėsime pasiklausyti ir jos išskirtinio koncerto.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas